Когато съпрузите Лин и Стив Стоукс се пенсионират едва на

...
Когато съпрузите Лин и Стив Стоукс се пенсионират едва на
Коментари Харесай

Жадни за приключения, вечно на път: Как живеят новите пенсионери

Когато съпрузите Лин и Стив Стоукс се пенсионират едвам на 48 години, фантазията им не е да заживеят идилично като типичен пенсионери.

Двойката от Бедфорд, Англия, в действителност копнее за нещо, типично за млади пътешественици: да обиколи света.

Стоукс са част от възходящата наклонност на възрастни туристи с рискован дух, които избират да прекарат пенсионерските си години в амбициозни и дълготрайни пътувания.

Феноменът се назовава " златна година на спиране " – зряла версия на спирането на гимназиалния курс за проучване и себепознание, и занапред следва да раздруса туристическата промишленост.

Според неотдавнашно изследване на бутиковата круизна компания Fred, над две пети от хората над 55-годишна възраст настояват, че са " авантюристи ", написа Euronews.

Базираната в Обединеното кралство и притежавана от норвежците круизна линия открива, че съвсем една четвърт от интервюираните настояват, че с възрастта са станали по-приключенски настроени, а трима от всеки 10 декларират, че като пенсионери пътуват повече, в сравнение с като млади.

В изследването, извършено измежду повече от 2000 души, повече от една трета от тях настояват, че в никакъв случай не са предприемали едно и също пътешестване два пъти, а 38% декларират, че възнамеряват да посетят няколко страни през 2024 година

Компанията за авантюристичен пътувания в дребни групи Intrepid Travel също следи сходни трендове.

" Резервациите на клиенти от Обединеното кралство на възраст над 60 години са се нараснали с 42% предходната година спрямо интервала преди пандемията ", споделя Хейзъл Макгуайър, общоприет управител на Intrepid за Обединеното кралство и Ирландия.

По данни на Fred, интервюираните интензивно вземат решение да икономисват пари за пътешестване, когато се пенсионират, като повече от една четвърт от британците към този момент са заделили средства за тази цел.

Данните на Службата за национална статистика на Обединеното кралство демонстрират, че през последните четири години разноските на хората над 65 години за пътувания в чужбина са се нараснали с 37%.

Въпреки че тези клиенти харчат повече, за тях е значима и положителната цена. " Те желаят да са сигурни, че получават най-хубавото за парите си, когато става въпрос за забавни, неповторими прекарвания и комфорт, когато пътуват ", споделя Макгуайър.

Златните години на завършения

Лин и Стив Стоукс са ослепителен образец за тази група пътешественици.

За 20-те години след пенсионирането си, те са изпълнили своя лист с дестинации. Освен че са посетили по-голямата част от Европа, са разгледали Гренландия и Египет, и са прекарали пет Коледи на Канарските острови.

" Спомням си по какъв начин един сътрудник ме попита какво считам да върша, когато се пенсионирам ", споделя Стив, който в този момент е на 68 години. " Бях спестявал през по-голямата част от трудовия си живот и осъзнах, че пенсионирането ще ни даде опция да вършим неща, за които постоянно сме мечтали - ще ни подари златни години на завършения. "

Тази по-възрастна демографска група пътуващи също по този начин избира по-дълги и по-амбициозни туристически ваканции.

" До момента на пенсионирането си бяхме склонни да посещаваме еднакъв курорт за две седмици всяка година ", прибавя Стив. " Когато бяхме по-млади, не бяхме пътували доста и построяването на кариера изглеждаше главен фокус. ", добавя мъжът.

Според Лин, пенсионирането е направило двойката по-авантюристично настроена. " Някои от най-интересните ни прекарвания бяха визитата в Гренландия и наблюдението от палубата, до момента в който преминавахме през айсберги, пирамидите в Египет и Северното зарево в норвежките фиорди ", споделя 64-годишната британка.

Макгуайър твърди, че резервациите отразяват този възходящ интерес към приключенските пътувания от страна на пенсионерите. " Наскоро 77-годишен клиент посети базовия лагер на Еверест ", добавя специалистът.

Туристическият отрасъл и пулсът на тренда

Туристическите организации и ваканционните компании неотложно реагират на интереса от по-възрастни клиенти и показват нови оферти за тях.

G Adventures, компания за авантюристичен пътувания, започва тази година своята сбирка Geluxe Collection с " пътувания, които се концентрират върху физическата интензивност, с неповторимо по рода си настаняване, изискана кухня и мощен акцент върху общността и културата ".

" Тези пътувания са деликатно подбрани за хора, които обичат приключенията, само че ценят и взаимоотношението с локалните хора като част от туристическото прекарване ", споделя Ив Марсо, вицепрезидент в G Adventures.

Пример за усъвършенстван вид прекарвания са преход в Атласките планини и Сахара в южната част на Мароко или пешеходно сафари в националния парк Матусадона в Зимбабве.

Алтернативните круизи в дребни групи също са известни за пътешествениците в зрелост.

" Круизите са най-хубавият метод да пътувате – качвате се на борда, разопаковате багажа и сте на отмора. Вечер си лягате и на сутринта се събуждате на ново място ", поучава Лин.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР