Когато са купувани машините за гласуване и когато е сключен

...
Когато са купувани машините за гласуване и когато е сключен
Коментари Харесай

Говорител на ЦИК: Софтуерът на машините за гласуване не е пригоден за местни избори

" Когато са купувани машините за гласоподаване и когато е подписан договорът за доставката им и на софтуера през февруари 2021 година, не е планувано гласоподаване на локални избори с машини ". Т ова разгласи пред БНР представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева.

" В момента се водят диалози по какъв начин ще бъде надграден този програмен продукт, с цел да може да бъде употребен за общи локални избори. На места в тези избори ще се гласоподава с 4 бюлетини. В Изборния кодекс не беше планувано да се гласоподава на локални избори с машинно гласоподаване, когато то беше въведено като метод на гласоподаване. Сега ще би трябвало да се употребяват тези машини, само че този програмен продукт - с него не е планувано такова гласоподаване, би трябвало да бъде надграден. Мнението на ЦИК е, че в този момент гласоподавателят би трябвало да може самичък да реши в каква последователност да гласоподава за съответния брой избори , за които има право да гласоподава в обитаемото място, в което се намира и в което има право да гласоподава. Тези избори са много комплицирани “, изясни Матева.

Според нея „ изборите са въпрос на национална сигурност и в работата по организацията им би трябвало да бъде ангажирана цялата страна . Ние още веднъж сме в диалози с изпълнителната власт. Разчитаме и на това, че страната ще подкрепи работата на ЦИК "

Тя подсети, че съгласно Изборния кодекс са задължени да има създадено звено " машинно гласоподаване " към ЦИК. " Още предходната година се опитахме да попълним състава на това звено, само че тогава не се появиха претенденти ", уточни тя.  Според нея допустима причина за това е плануваното ниско възнаграждение. Такива експерти в частния бранш получават много по-високо възнаграждение “, означи Матева.

" Ще се разгласи конкурс, само че сме наясно, че даже да се появят претенденти, те няма да могат да вземат участие в работата за тези избори за общински съветници и кметове ", добави тя.

„ Проблемът на доста от машините беше, че въобще не стартираха, имаха проблеми с флаш паметите, с екраните, проблеми със софтуера “, сподели представителят на ЦИК във връзка парламентарните избори на 2 април и проблемите с електронните устройства тогава.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР