Когато Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна, една от

...
Когато Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна, една от
Коментари Харесай

От приятелски настроен към Кремъл политик до защитник на родния град срещу Русия -

Когато Русия стартира пълномащабното си навлизане в Украйна, една от най-големите изненади на вътрешнополитическия фронт беше неочакваният поврат на Олександър Вилкул, в миналото централна фигура в проруския политически лагер в Украйна.

Това е неговата история, оповестена в Kiyv Independent.

Вилкул бързо зае блестящо изразена антируска позиция и беше назначен за началник на военната администрация на Кривий Рих (Кривой Рог). Индустриалният град в Централна Украйна е роден град както на Вилкул, по този начин и на президента Володимир Зеленски.

" Оцеляването на нацията е сложено на карта. Няма значение какъв е бил съгласно вас верният път за развиването на Украйна през вчерашния ден. Днес би трябвало да защитим страната и да унищожим окупаторите по допустимо най-ефективния метод ", съобщи Вилкул, седнал в офиса си в Кривой Рих с тениска каки и шапка - надалеч от костюмите, които носеше преди.

Вилкул твърди, че спешното ръководство на града е било дейно: За да предотврати влизането на съветските войски в града още първоначално, той споделя, че е взел някои бързи, само че значими решения.

" Ние или блокирахме, или взривихме всички мостове и асфалтови пътища ", споделя Вилкул за първите дни на нашествието. " Беше ми заповядано да препречвам пистата на летището на втория ден, когато един Ил-76 и три съветски изтребителя Сухой се пробваха да кацнат. "

Кривой Рих, град с население от 634 000 души, има стратегическо значение и загубата му за Русия би била злополука, счита Вилкул.

" Той е вратата към Централна Украйна ", споделя той.

Според Вилкул с завладяването на Кривой Рих съветските сили биха прекъснали снабдителните линии на Украйна към Донбас - мястото на най-тежките боеве по време на войната. " Как щеше да влезе оръжие, личен състав и муниции? "

Проруско минало

В продължение на повече от десетилетие Вилкул е един от главните участници на проруската политическа сцена в Украйна.

Като изтъкнат член на прокремълската Партия на районите той е губернатор на Днепропетровска област, а по-късно и заместител министър-председател при президента Виктор Янукович. Когато Янукович бяга в Русия по време на революцията на Евромайдана през 2014 година, партията се преименува на към момента другарски настроения към Русия Опозиционен блок.

Като член на Опозиционния блок Вилкул влиза в Народното събрание през октомври 2014 година Според изминал аудиозапис, оповестен от медията Censor.Net незабавно след парламентарните избори, се твърди, че Вилкул е провел празничен телефонен диалог с Владислав Сурков, тогавашен заместник-ръководител на администрацията на Владимир Путин, отговарящ за въпросите на Украйна.

В записа лице, чийто глас прилича този на Вилкул, приема поздравления за сполучливите избори и се съгласява да пристигна на среща със Сурков в Москва, с цел да обсъдят бъдещо съдействие. По това време Крим към този момент е анексиран, а войната на Русия в Донбас бушува от шест месеца.

През декември 2016 година, говорейки в токшоу по телевизионния канал " Интер ", Вилкул назова революцията на Евромайдана, която смъкна Янукович, " прелом ", следвайки тезата, прокарвана от Кремъл и прокремълските политици в Украйна. Възмутени, другите посетители напуснаха студиото.

Вилкул остава в Опозиционния блок за известно време. Като негов член той несполучливо се кандидатира за президент през 2019 година, като се класира на осмо място с 4% поддръжка на първия тур. Подкрепяха го известни проруски политици, в това число някогашният народен представител и медиен притежател Евгений Мураев, който отдръпна кандидатурата си в интерес на Вилкул.

Но когато през днешния ден приказва за предишното си, Вилкул отхвърля в миналото да е бил другарски надъхан към Русия.

" Проруски или не проруски. Това са все политически етикети ", споделя той. " (В Опозиционния блок) имаше разнообразни хора с разнообразни възгледи. Моите постоянно са били проукраински ".

През юни украински съд забрани Опозиционния блок дружно с други проруски партии. Вилкул съобщи, че е приветствал това решение.

" Опозиционният блок " към този момент беше мъртва партия... Това, което е мъртво, може в никакъв случай да не почине ", добави той, като употребява фраза от " Игра на тронове ". Останалата част от фразата, която Вилкул не загатна, приключва с "...но възкръсва още веднъж по-твърда и по-силна ".

През 2020 година Вилкул започва личен политически план на районно равнище, наименуван Вилкул Блок " Украинска вероятност ". Фокусиран върху Днепропетровска област, той се показва като партия, която " не получава заповеди от Киев ".

Първите дни на войната

На 24 февруари, когато Русия нахлува в Украйна, Вилкул е началник на публичния съвет при градския съвет на Кривой Рих, ръководен от татко му Юрий Вилкул. По-възрастният Вилкул извършва длъжността кмет на Кривой Рих в продължение на повече от десетилетие с малко спиране.

Когато Русия нахлува в града, Вилкул се хвали, че е излязъл напред, с цел да провежда отбраната.

Два дни след нашествието Вилкул е назначен за шеф на военната администрация на Кривой Рих. Но той споделя, че е почнал да издава заповеди още преди назначението.

В ранните часове на пълномащабната война Вилкул споделя, че се е втурнал към кабинета си в градския съвет и е почнал да дава заповеди оттова. Вилкул си спомня, че вратите се отваряли и влизали служители и топ мениджъри на огромни предприятия, с цел да кажат, че ще бягат. По думите му той съумял да убеди няколко души да останат и да оказват помощ за отбраната на града.

Взривяване на всичко

Вилкул е инженер по обучение. Преди да стартира да се занимава с политика, той е работил на висши управителни длъжности в тежката индустрия, в това число в " Метинвест " - стоманодобивна група, благосъстоятелност на най-богатия човек в Украйна Ринат Ахметов, главен спонсор на Партията на районите, а по-късно и на Опозиционния блок.

Според него опитът му е бил потребен в първите дни на нашествието. Първата концепция на Вилкул е да взриви пътищата, мостовете и тунелите, водещи към Кривой Рих от Южна Украйна, където руснаците бързо напредват. Той прави това благодарение на някогашни сътрудници от минната промишленост, споделя той.

" Привлякох експерти, които познавах персонално... Обърнах се непосредствено към тях и те, несъмнено, ми помогнаха ", споделя той и прибавя, че знае " по какъв начин се работи с взривни субстанции. Всичко се извършваше под моя непоколебим надзор ".

Посочвайки карта, Вилкул споделя, че е бил част от екипа, взел участие в разрушаването на железопътен възел в село Старосилиа в Херсонска област, с цел да спре настъплението на съветските войски към Кривой рог.

" (Руските войски) започнаха да придвижват дизелов локомотив, три вагона и три платформи с пясък по железопътната линия (за да нападат Кривой Рих) ", споделя той, акцентирайки селата на границата на Херсонска и Днепропетровска област, южно от Кривой Рих.

В Старосилия, на 70 км южно от Кривой Рих, е имало мост и тунел. Вилкул считал, че взривяването му ще спре съветските войски, и съгласно него това проработило.

" За да сме сигурни, смесихме два тона тротил с промишлено взривно вещество... хвърлихме тротиловите блокове в тунела, развихме жицата и ги взривихме с взривни машини ", споделя Вилкул.

" Два тона тротил са доста ", изясни той с неспокойствие, като сподели, че са били повече от задоволителни за взривяването на тунела.

Фирми от тежката индустрия като " Метинвест " и " Арсилор Кривой Рих " също помогнали, като дали съоръжение за създаване на отбранителни линии към града.

" Разбира се, участваше цялото общинско съоръжение, с което разполагаме. Освен това взехме тежко съоръжение от кариерите, изкопахме окопи към града, изградихме укрепления вътре в него ", сподели Вилкул.

Част от тази техника е помогнала за блокирането на пътищата, водещи към Кривой Рих от юг. Някои от тях остават блокирани и до през днешния ден.

" Където можехме, блокирахме пътищата със самосвалите БелАЗ, огромните булдозери, простреляхме им гумите... Там почиваше минно съоръжение на стойност 10 милиона $. "

Променен човек?

Вилкул е уверен, че Кривой Рих е бил измежду главните цели на Русия за завладяване поради индустрията и централното си местонахождение.

Според Вилкул някогашните му съдружници от Партията на районите, някогашният народен представител Олег Царьов и някогашният вътрешен министър Виталий Захарченко, които в този момент живеят в Русия, са се свързали с него, призовавайки го да се съобщи и да сътрудничи. по думите му отказал.

За да показва още повече проукраинската си позиция, Вилкул, който приказва съветски, неотдавна мина на украински език и насърчи жителите на Кривой Рих да създадат същото.

" Езикът е и наше оръжие ", съобщи той в своя канал в Телеграм при започване на юли, обявявайки началото на безвъзмездни курсове в града за тези, които желаят да научат украински.

Когато го попитаха за какво не е работил толкоз патриотично, колкото в този момент, през 2014 година, когато Русия анексира Крим и нахлу за първи път в Донбас, той отговори, че единствено " наподобява ", че е бил непатриотичен.

Той обаче признава, че някои от възгледите му са се трансформирали.

" Преди 24 февруари имах вяра, че статутът на необвързаност на НАТО е по-ефективен за нас... Това беше неточност. Да, сгреших ", споделя той, като акцентира, че в този момент е " 100% за " присъединението към НАТО.

Друга неточност, сподели Вилкул, е убеждението му, че Украйна би трябвало да приложи Минските съглашения - серия от контракти с посредничеството на ОССЕ, Франция и Германия, които Русия и Украйна подписаха за първи път през 2014 година и промениха през 2015 година, целящи да сложат завършек на войната в Донбас.

" Вярвах, че пътят за разрешаване на обстановката минава през мирни договаряния... След 24 февруари разбрах, че пътят към мира минава единствено през бойното поле и ще се дефинира от броя на ковчезите, които ще бъдат изнесени отсам за Русия ", сподели Вилкул.

Той отхвърли в миналото да е бил " проруски надъхан ", като съобщи, че предходните му политически позиции са били подбудени от това, което е считал за най-хубаво за страната сега.

Забрава за предишните съперничества

Някои от враговете на Вилкул, в противен случай, се трансформират в съдружници след експлоадирането на войната. Сред тях е Борис Филатов, кмет на Днипро, регионален център на 150 км североизточно от Кривой Рих.

Двамата бяха яростни противници по време на кметските избори през 2015 година и 2020 година Филатов завоюва и двата пъти, до момента в който Вилкул остана втори през 2015 година и трети през 2020 година По време на конкуренцията двамата не се сдържаха в обществените си рецензии и обиди един към различен.

Сега, наподобява, всички минали обиди са забравени.

" Ние бием като едно сърце... И двамата пазиме родината си ".

През април Филатов съобщи, че с Вилкул към този момент нямат никакви различия. По думите му в този момент те работят в тясно съдействие, оказват помощ си взаимно, и приказват по телефона по няколко пъти дневно.

През март в изявление за " Новое время " Филатов споделя за Вилкул: " Саша (умалителното име на Олександър) е комплициран човек, само че в никакъв случай не е бил проруски... или антиукраински надъхан ".

Други също оказват помощ. Вилкул съобщи, че се е обърнал за помощ към двама от най-богатите украински олигарси - Виктор Пинчук и небезизвестния Игор Коломойски.

" Никополският цех за феросплави (съсобственост на Коломойски и Пинчук) доставя пластини за бронежилетки. Обърнах се към Коломойски, когато имахме дефицит на гориво, и го получихме бързо ", споделя той.

Единственият човек, за който Вилкул отхвърля да приказва, е президентът Володимир Зеленски, също родом от Кривой рих.

Казва единствено, че градът не получава особено отношение поради произхода на Зеленски: " Мисля, че президентът има особено отношение към цяла Украйна и към всеки град в Украйна. "

Вилкул обаче наподобява изключително привързан към Кривой Рих.

" Ние сме родени тук. Гробовете на нашите родственици са тук. Няма къде да отидем. "

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР