Когато разполагаме с достатъчно финанси, имаме и нещо като буфер

...
Когато разполагаме с достатъчно финанси, имаме и нещо като буфер
Коментари Харесай

Учени: Бедността не е порок, но кара мозъка ни да старее по-бързо

Когато разполагаме с задоволително финанси, имаме и нещо като буфер против когнитивния крах
Учените са разкрили връзка сред ниските приходи на семействата и по-бързото раздробяване на бялото вещество в мозъка ни. Докато равнищата на това бяло вещество понижават с възрастта, животът в беднотия наподобява форсира процеса.

Констатациите се основават на разбор на 751 индивида на възраст сред 50 и 91 години, осъществен от екип откриватели от университета в Лозана и университета в Женева в Швейцария.

След отчитане на фактори като възраст, пол и някои основни здравословни проблеми, изследването откри, че хората в по-бедните семейства хората имат повече признаци на стареене на бялото вещество в мозъка си при MRI сканирания и имат по-ниски резултати при когнитивните проби от тези в по-богатите семейства.

" Това изследване имаше за цел да даде визия за пътищата, свързващи социално-икономическите експозиции - приход на семейството, последна известна професионална позиция и социално-икономически траектории на виталния цикъл - с микроструктурата на мозъка и когнитивното показване в междинна до късна зрелост ", ​​пишат откривателите в оповестената си публикация.

Бялото вещество е много значимо, когато става въпрос за пренасяне на известия и сигнали в мозъка, а количеството му, което е налично, има резултат върху когнитивните качества.

Животът в беднотия - или както се показват откривателите, излагането на " хронично социално-икономическо неравностойно състояние " - от дълго време се свързва с неприятно здраве и по-бърз когнитивен спад.

" Индивиди от семейства с по-високи приходи демонстрираха непокътнати когнитивни качества даже при по-голяма междинна дифузност, по-ниска миелинизация или по-ниска компактност на невритите ", пишат откривателите.

Изглежда, че съществуването на повече пари работи като един тип буфер против когнитивния крах - макар следените физически промени, което допуска, че има различен механизъм в деяние отвън измененията, следени до момента.

" Тези констатации обезпечават в детайли невробиологично схващане на социално-икономическите разлики в мозъчната анатомия и обвързваното с нея когнитивно показване ", пишат откривателите.

Изследването е оповестено в JNeurosci.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР