Когато пуснахме бюлетина за премиерите на Honda по време на Moto

...
Когато пуснахме бюлетина за премиерите
на Honda по време на Moto
Коментари Харесай

На Moto Expo 2020 идват Honda CRF1100L Africa Twin Adventure Sports и CBR1000RR-R SP Fireblade

Когато пуснахме бюлетина за премиерите на Honda по време на Moto Expo 2020, споменахме, че може да има и изненади. Както се оказва, те са не една, а две. На щанда на Бултрако АД – формален представител на марката за България ще дойдат два паметни нови мотоциклета. На ревюто от 20 до 24 март в зала Асикс Арена ще забележим и големия приключенец CRF1100L Africa Twin Adventure Sports и супербайка CBR1000RR-R SP Fireblade.

За 2020 година моторът е изцяло модифициран с агресивен, стилен рали жанр, фокусиран върху офроуда. Освен това, комфортът, технологиите и възможностите на машината са доста усъвършенствани с добавената алтернатива за Showa EERA.

Africa Twin и неговият усъвършенстван вид Adventure Sports се развиха. Байкът стана по-лек, по-мощен, с още по-ясна и различима идентичност. Машината е с 5 кг по-лека, с 10% подобрено съответствие мощ / тегло, благодарение на намаляването на теглото в разнообразни области, включително двигател, рама и преносимо рамо. Така ездачите получават оптимално оборудване за справяне с всяко същинско приключение - от къс офроуд до маратон за преминаване на цялостен континент.

Africa Twin дойде в Европа с нов, съвместим с нормите Euro5 двуцилиндров паралелен мотор. Основната архитектура на 8-клапанния елемент SOHC остава непроменена. Двигателят обаче има по-голям работен размер от 1084 куб. см., спрямо 998 кубика преди. В резултат на това максималната мощ се усилва със 7% до 75 кВт при 7500 об/мин. Максималният въртящият миг е с 6% по-голям и достига до 105 Нм при 6250 об/ мин. Моторът обаче запазва гладкото си отдаване на мощността и предаването на въртящия момент.
За по-големият размер диаметърът остава 92 мм, само че ходът на буталото е по-дълъг - 81,5 мм, вместо 75,1 мм до момента. Степента на сгъстяване е 10,1: 1. Втулките на цилиндъра сега са алуминиеви и дружно с други подобрения, както и икономисване тегло при трансмисията, моторът с механична трансмисия към този момент е с 2,5 кг по-лек - 66,4 кг, а версията с DCT е 2,2 кг е по-лека - 74,9 кг.

И двете трансмисиси на Africa Twin – механична и DCT, са 6-степенни. Трансмисията с два съединителя DCT става все по-популярна. В новия DCT на Africa Twin функцията на системата за установяване на завоя се ръководи посредством IMU. То позволява още по-естествени модели на превключване, когато са в автоматичен режим „ D “ или „ S “.

Захранващият блок се държи в нова рамка с алуминиева подрама. Тя е закрепена с болтове, а не е заварена към основната рамка. Балансът на издръжливост и неотстъпчивост на стоманената двойна рамка беше ревизиран изцяло. Алуминиевата подрама с болтове замества интегралната стоманена конструкция от предходния дизайн и е 40 мм по-тънък при широчина 195 мм.

Опция при Africa Twin Adventure Sports е системата на окачване с електронно оборудвано регулиране - Showa Electronically Equipped Ride Adjustment (EERA). Showa EERA е синхронизиран към четирите предварително заложени режима на каране и е с опция за контролиране по желание в двата режима на потребителя. Showa EERA има три предварителни благоприятни условия за настройки на задното окачване. Използва и шестканалния инерционен измервателен уред (IMU). Той включва Ride by Wire и Honda Selectable Torque Control (HSTC). Има нови функционалности, включително круиз надзор, Cornering ABS, Wheelie Control, Rear Lift Control и автоматизирано задействащи се спешни светлини. Предлагат се шест режима на каране. Четири имат предварително заложени равнища на мощ, спиране с мотора и ABS характеристики за разнообразни условия на езда: пътуване (Tour), градско (Urban), трошляк (Gravel) и Off-road. Има два режима на потребителя.

Моделът Africa Twin Adventure Sports се предлага и със стандартно окачване на Showa. С дължина на хода от 230 мм, 45-милиметровата обърната вилка гълтам удара с дълъг ход и разполага с ревизирани вътрешни настройки за възстановяване на цялостната работа.

CRF1100L Africa Twin Adventure Sports е изцяло оборудван за дълъг път. По-големият контейнер от 24,8 л обезпечава пробег от над 500 км. По-широкият челен обтекател, петстепенното регулируемо ветрово стъкло, общоприетоо отоплените ръкохватки и ACC гнездото носят още по-голям комфорт и деловитост.

Супербайкът CBR1000RR-R SP Fireblade е най-бързият сериен мотоциклет на Honda. Самото име Fireblade винаги е било знак на скорост, експедитивност, страст и адреналин. И на победи. Този невероятен състезателен мотоциклет с размер 1000 куб. см е роден да бъде бърз. В изграждането му огромно присъединяване има Honda Racing Corporation (HRC). Моторът е изцяло нов и проектиран на база на програмата за развитие на HRC в MotoGP.

Мотоциклетът има невиждани равнища на производителност и надзор. Въпреки мощността, моторът му дава отговор на еконормите Euro5.

Това се дължи на новия четирицилиндров 1000-кубиков редови мотор, който има голяма успеваемост на изгаряне на горивото. Максималната мощ от 160 кВт е при 14 500 об/мин, а оптималният въртящ момент от 113 Нм при 12 500 об/мин. За да се постигне успеваемост на изгаряне на горивото и намаляването на триенето, двигателят на RR-R е с диаметър и ход на буталото 81 х 48,5 мм. Те са същите като на състезателния RC213V. Диаметърът на буталото е най-големият размер сред четирицилиндровите 1000-кубикови машини. Степента на втвърдяване е 13.0:1. Загубите от триене са понижени с 35%. Разпределителният вал е с по-големи отвори, с цел да се обезпечи устойчивост. Той е със същата настройка като RC213V-S.
Като всеки актуален мотоциклет CBR1000RR-R SP Fireblade е препълнен с електронни системи. Той употребява Throttle by Wire (TBW). Системата е базирана и създадена на тази, използвана от RC213V-S и ръководи прецизно дроселната клапа. За CBR1000RR-R SP, TBW е подобрен за по-бърза реакция посредством редица приложения на газта.

Honda Selectable Torque Control (HSTC) е усъвършенстван с регулиран режим на пускане и с добавена мощ. Нова е системата за спиране с мотора и както и Wheelie Control (контрол на повдигането на предното колело при ускорение). Бързата промяна на предавките (куикшифт) е стандарт. HSTC се регулира посредством 9 равнища. Във връзка със съществуващото ръководство за директно плъзгане, HSTC работи безпроблемно и предоставя оптималната убеденост на ездача. CBR1000RR-R е оборудван и със Start Mode - режим за надпревари. Дори и с изцяло отворена газ, този режим оставя лидера да се концентрира върху освобождението на съединителя и потеглянето. Също като в MotoGP, когато се изисква прецизно стартиране.
Теглото на мотоциклета е 201 кг с течностите. Междуосието към този момент е 1455 мм и има по-голяма непоклатимост, с промени в баланса и центъра на тежестта. Алуминиевата рамка разрешава много по-точна конфигурация на салдото. Четирите основни съставни елементи на рамката са заварени, а моторът към този момент се инсталира на шест места.

Шестосен модул за инерционно измерване (IMU) обезпечава точна 3D оценка на динамиката на каране. Той обезпечава вход за ръководство на всички електронни системи. Също по този начин ръководи новата електронна амортисьорна кормилна система Honda от 3 равнища (HESD).

Шампионската машина от MotoGP - RC213V за 2018 г. на Honda наложи част от своята аеродинамика на CBR1000RR-R Fireblade SP. В това се включват и крила за увеличение на силата на притискане и възстановяване на стабилността при прекъсване. Положението за езда също е доста по-компактно.

Напълно персонализираният 5-инчов TFT дисплей предлага интуитивно ръководство, командвано посредством банален четирипосочен превключвател в лявата ръкохватка. Системата Smart Key на Honda прибавя улеснение.

Нова е предната обърната вилка 43 мм Öhlins NPX в SP версията. Тя заменя NIX вилката на предишния модел, а второто потомство Öhlins Object Based Tuning интерфейс (OBTi) предлага по-фино ръководство на настройките отпред и откъм гърба. Предните дискове са с по-голям диаметър – 330 мм и работят с нови 4-бутални спирачни апарати. На SP версията и двата апарата са Brembo Stylema, а ABS-ът е регулируем за каране на писта.

*Източник: Moto Expo 2020
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР