Когато прогнозата е критична забраняват движението на автомобилиГрадският транспорт става

...
Когато прогнозата е критична забраняват движението на автомобилиГрадският транспорт става
Коментари Харесай

4 лв. на час за паркиране в центъра на София

Когато прогнозата е сериозна не разрешават придвижването на коли

Градският превоз става безвъзмезден

Двойно нарастване на таксата за синя зона в центъра на София е измежду ограниченията, които Столичната община предлага против замърсяването на въздуха. В дни със замърсяване от 3 до 4 пъти над нормата такса „ синя зона ” за паркиране в центъра става 4 лева на час. Обмисля се и по-евтин градски превоз, който в избрани дни може да стане даже безвъзмезден. Пълна възбрана за придвижване на транспортните средства се предлага като последна мярка.

Планът за понижаване на замърсяването на въздуха в столицата и за реакция при високи равнища на фини прахови частици беше представен днес от столичният заместител кмет по екология Йоана Христова. Влизането на ограниченията в действие зависи от Столичния общински съвет, където би трябвало да бъдат гласувани.

В проекта са планувани както непрекъснати дейности от страна на общината, по този начин и такива, които се вкарват единствено в дните с замърсен въздух. Кои са тези дни ще бъде съобщавано от система за ранно предизвестие, направена от Българска академия на науките. Тя дава прогноза дали в идващите 48 часа има опция за високи равнища на нездравословни излъчвания. Системата към този момент работи тестово от три месеца.

Първата от ограниченията, които ще се взимат в избрани дни, е апел към жителите да не пътуват с коли. Това ще става при запрашаване до 100 микрограма на пространствен метър. Местната власт ще помоли и отопляващите се с твърдо гориво да употребяват различен източник, в случай че това им е допустимо. При уместно време и ще се мият улиците. Нормата за фините прахови частици е 50 микрограма на пространствен метър.

Ако равнищата приближат 150 микрограма буферните паркинги ще са безвъзмездни за поискалите да употребяват градски превоз. Това ще става против даване на билет за превоза, който употребяват.

Когато има заплаха в идващите два дни въздухът в София да е запрашен 4 пъти над нормата, общината ще стартира да ползва най-сериозните ограничения, само че поетапно. Т.нар „ зелен билет ” за градски превоз на цена 1 лев и деяние през целия ден ще се ползва при постигане на над 200 микрограма фини прахови частици. Билетът ще е за всички градски линии в София и ще важи един ден.

При продължаващо замърсяване КАТ ще ревизира интензивно за това дали колите дават отговор на еконормите. Столичната община подари на КАТ 7 газ анализатора, с които да наблюдават това, само че единствено два от тях ще са мобилни и ще могат да бъдат включени в предписаните ограничения.

Христова желае да бъде въведено законово условие колите в цялата страна да бъдат обозначени със специфични стикери. Идеята е те да дават информация за това какви са допустимите нездравословни излъчвания за всяка кола и на коя категория за екологичност дава отговор.

Драстични ограничения свързани със прекъсването на навлизането на автомобил в избрани елементи на столицата влизат в действие при задържане на замърсяването на 200 микрограма фини прахови частици. От общината ще забранят придвижването на коли 08:00 до 20:00 часа в центъра. Следваща мярка е цялостна възбрана за коли в карето сред булевардите „Тодор Александров“, „Княз Александър Дондуков“, „Васил Лески“,“Патриарх Евтимий“, „Христо Ботев“. То няма да важи за колите на живеещите в региона, за хибридите, електрическите автомобили, както и тези, които са екологично чисти (категории Евро 5 и 6).

Общинската администрация ще работи с плаващ график, с цел да се понижи трафикът в пиковите часове.

Най-драстичната мярка ще е прекъсване на придвижването в цялата Столична община. Тогава градският превоз ще става безвъзмезден. До това ще се стигне, в случай че локалната власт е получила прогноза за 14 дни за високи концентрации на прахуляк, те са се осъществили и никакви ограничения не са съумели да подобрят качеството на въздуха.

Ще се строят буферни паркинги


Въвеждат такси за багери и булдозери

 02-02 Пакет от ограничения за понижаване на замърсяването на въздуха в София и за реакция при високи равнища на фини прахови частици показаха от Столичната община. В проекта са включени дейности, които градската администрация ще подхваща случайно при замърсен въздух и такива, които ще важат за непрекъснато. Ако Столичния общински съвет одобри ограниченията, ще бъде въведена месечна такса от 60 лв. за багери и булдозери, които влизат в центъра на София. Таксите за товарни автомобил и строителна машини ще бъдат 120 лв. за до 4 тона и 150 лв. за над 30 тона. Автобусите от градския превоз, които се движат в центъра, ще бъдат от категория Евро 6. Планира се и създаване на нови буферни паркинги.

Работна група от Столичния общински съвет е гласувала т.нар нискоемисионни зони – пешеходна зона по бул. ”Витоша ” в сектора от ул. ”Алабин ” до бул. ”Ал. Стамболийски ”; пешеходна зона по ул. „ Георг Вашингтон ” в сектора от ул. „ Трапезица ”’ до ул. „ Пиротска ”.

Предвижда се и отделяне на „ успокоена зона ” с ограничаване на скоростта за придвижване до 30 км/ч и построяването на велоленти в карето сред ул. ”Алабин ”, бул. ”Хр. Ботев ”, бул. ”Патриарх Евтимий ”, бул. ”В. Левски ”, бул. „Цар Освободител ” и ул. ”Леге ” ”.

Предвижда се отклонение на колите от центъра посредством доизграждане на вътрешния градски кръг, който разрешава бързи връзки сред другите точки на града без прекосяване през центъра, както и разширение на Околовръстния път на София.

Планира се отваряне на Северна дъга в сектора в кв. „ Левски Г “. Ще се подхващат ограничения за доизграждане на сектора от бул. Владимир Вазов до пътен възел със Северна скоростна дъга.

Ще се уголемява Зона 1 (с включване към нея на бул. „ Черни връх “, „Околовръстен път“, бул. „ Никола Петков “, ул. „ Любляна “, бул. „ Овча купел “, бул. „ Н. Мушанов “).

Планира се и създаване на второ хранилище за земни маси в западната част на София. Ще се прави и разбор дали легналите служители на реда са сложени вярно.

Разработена от Българска академия на науките

Прогноза за въздуха в София 48 часа авансово

 02-01-%d0%b4%d1%8f%d1%81%d0%bd%d0%be Столичната община към този момент работи с прогнози за положението на въздуха в София за 48 часа напред. Два пъти на ден данните постъпват от системата за ранно предизвестие за замърсяване с фини прахови частици, която учени от Българска академия на науките създадоха по поръчка на градската администрация. Това заяви пред “Труд ” шефът на Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките проф. Христомир Брънзов.

Проектът бе предоставен на специалистите при започване на годината и трябваше да проработи преди началото на отоплителния сезон. Той е част от програмата на общината за справяне с мръсния въздух.

“Системата работи от първи септември. Правят се прогнози три дни авансово за София за изискванията за замърсяване в пет градации на заплаха ”, посочи проф. Брънзов. Данните се обработват благодарение на суперкомпютъра на Българска академия на науките “Авитохол ”, защото другояче биха лишили години за разчитане.

До през вчерашния ден обаче, се чакаше какви наказания и ограничения ще предприеме градската администрация в София, откакто получи прогнозите.

Една от ограниченията, която се знаеше авансово бе, че Столичният общински съвет реши да даде даде на 30 обществено слаби семейства в “Нови Искър ” екологични пелетни печки. Пилотният план е част от ограниченията за по-качествен въздух, измежду които е и постоянното миене на улиците на София.

Набелязват се ограничения


Транспорт и битово горене – съществени замърсители

 02-10-1 Транспортът и битовото горене са главните замърсители на въздуха през есенно-зимния сезон, когато се получават и превишения на нормите за въздуха в София. Това съобщи председателката на Комисията по запазване на околната среда Лорита Радева.

Правят се сполучливи опити да няма фини прахови частици, както и други замърсявания, само че са нужни стандарти за горивата, които се употребяват за битово отопление, добави Радева.
Друга мярка за София за по-чист въздух е преобразяване на централната част на града в пешеходна зона и по-голямо потребление на градския превоз. Крайна мярка може да е и прекосяването към безвъзмезден градски превоз.

Ще има ограничения и за смяна в битовия бранш, изключително горивния; ще има създаване и хигиена на уличната инфраструктура, ще се поддържат зелени площи и ще се изградят нови.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР