Когато през ноември активисти от източна Полша заминаха за Варшава,

...
Когато през ноември активисти от източна Полша заминаха за Варшава,
Коментари Харесай

Полската крайна десница - възможност и заплаха за управляващите

Когато през ноември деятели от източна Полша отпътуваха за Варшава, с цел да вземат присъединяване в крайнодясно шествие, локалният кмет от ръководещата партия Право и правдивост заплати пътните разходи на някои от тях, написа " Ройтерс ".

Маршът притегли вниманието на международните медии, тъй като една част от общо 60 000 участници носеха плакати с расистки и ксенофобски апели като " чиста кръв, чист разум " и " Европа ще бъде бяла или необитавана ".

Кметът на Сталова Вола Луциуш Надбережни съобщи, че " не съжалява, че е подкрепил пътуването ". От офиса му споделиха, че маршът за Деня на независимостта през ноември е бил " безвредна и радостна демонстрация на национализъм " и хората от града не са взели участие в нито една " провокация ".

Активизирането на крайнодесни изявления слага Право и правдивост, обществено консервативна група с националистическа стратегия, пред алтернатива.

Крайнодесните гласоподаватели са опасност, само че и опция. Партията съумя да се възползва от разочарованието от западните демократични полезности, когато победи на изборите през 2015 година с най-голямото болшинство, извоювано от която и да е партия след края на комунизма.

В други европейски страни, където десните апели против статуквото също стават все по-гръмогласни, няколко крайнодесни групи влязоха във властта.

В Полша обаче те нямат необикновен триумф, или по-скоро предпочитание, да се съревновават за постове. Това в огромна степен се дължи на обстоятелството, че Право и правдивост е нагодила посланията си към крайнодесните гласоподаватели.

Активистите от Сталова Воля обявиха, че отиват във Варшава, с цел да изразят съпротивата си против " нашествието на имигранти и атеизъм в Европа ".

Макар няколко членове на Право и правдивост да обявиха, че расистките апели са били малко и непредставителни, те показаха утвърждението си за марша. Външният министър Витолд Вашчиковски сподели, че той е разпалил " патриотично държание измежду поляците " и каквито и да било прояви на ксенофобия са били " произшествия ", които са " несъмнено, са би трябвало да бъдат наказани ".

Коментарът му е образец за типичната комбинация от национализъм и общо наказание на расизма и антисемитизма.

Ярослав Качински, авторитетният водач на Право и правдивост, който няма публична позиция в държавното управление, сподели през 2015 година, че мигрантите от Близкия Изток може да донесат паразити и заболявания в Полша. Той обаче акцентира и че расистките апели по време на шествието са " срамен отпадък " и че " полската традиция " няма нищо общо с расизма или антисемитизма.

Риск от разделяне

Право и правдивост внимава с потребността да резервира поддръжката на всички десни гласоподаватели, в това число и на крайнодесните, за идните избори през идващите три години. Партията обаче има едно мислено и за риска от разделяне и изплуването на ултраконсервативна група, която да сложи под въпрос болшинството й в Народното събрание.

Тадеуш Цимански, зам.-председател на парламентарната група на Право и правдивост, сподели, че " е в полза на демокрацията и в полза на страната крайните групи, без значение дали са леви или десни, да нямат посланичество в Народното събрание ".

" Какъвто и да е съюз (на ONR, която оказа помощ за организирането на шествието, с Право и правдивост – бел.ред.) би бил мъчителен и противен, аз го отхвърлям, само че мисля, че би било по-добре даже в случай че аз или моята група се съюзят с тях, вместо тези сили да завоюват властта ", добави той.

По думите му Право и правдивост знае, че успеха на изборите през 2015 година се дължи от елементи на обстоятелството, че няколко по-малки групи не са прескочили изборната преграда, което е донесло на партията му повече места в Народното събрание.

Друг изявен член на Право и правдивост Ришард Чарнецки разяснява, че партията е основала у крайнодесните гласоподаватели възприятие за принадлежност за разлика от предходните центристки държавни управления, считани за " космополитни ".

" Някои младежи в този момент избират да гласоподават за Право и правдивост. Ако (центристкото) ръководство беше траяло, мисля, че радикалните придвижвания щяха да са по-силни в Полша ", означи той.

Центристкият електорат на партията й остана правилен макар залитането на дясно, от елементи поради великодушните обществени политики. Но съгласно анализатори всеки по-силен съюз с крайнодесните може да отблъсне тези гласоподаватели.

Възход на ксенофобията

ONR и друго крайнодесни полски групи като Общополска юноша (Mlodziez Wszechpolska) отхвърлят да дават данни за броя на членовете си, само че съгласно анализатори приемането на ксенофобските апели като принуждение против мюсюлманите е във напредък.

През ноември 2016 година изследване на CBOS сподели, че 95% от поляците не познават членове на крайнодесни групи, само че един на всеки трима поддържа крайнодесни действия. Престъпленията от ненавист против мюсюлмани са се нараснал с повече от 300% сред 2013 и 2016 година По данни на Варшавския академични център за изследване на предразсъдъците.

ONR, която приканва за " етническа еднородност " в Полша, твърди, че е помогнала на Право и правдивост. Те " копираха част от нашата изразителност, да вземем за пример за мигрантите от мюсюлмански страни ", разяснява зам.-председателят на ONR Томаш Дорош. " Това им обезпечи успеха на последните избори.

Полша, сходно на Унгария, отхвърли да извърши квотата си за бежанци от Сирия и от други страни с оправданието, че мюсюлманските мигранти са опасност за националната сигурност и непоклатимост.

Новият полски министър председател Матеуш Моравецки сподели в понеделник, че държавната позиция по отношение на мигрантите няма да се промени през идващите години. " Няма да одобряваме бежанци, мигранти от Близкия Изток и Африка. Това е нашето суверенно решение ", акцентира Моравецки.

" Макар Право и правдивост от ден на ден да ръководи като крайнодясна партия, тя не води акцията си като такава и не е избирана като такава ", разяснява Кас Муде, специалист по крайндесните придвижвания от Университета в Джорджия.

На локалните избори в края на 2018 година, на парламентарния избор през 2019 година и на президентските избори през 2020 година се чака тази тактичност да продължи. Прогнозите са на локалните избори партията да се показа по-добре спрямо преди четири години.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Годината (725)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР