Когато през 2013 г. Си Цзинпин стана лидер на китайската

...
Когато през 2013 г. Си Цзинпин стана лидер на китайската
Коментари Харесай

Напълно нов свят

Когато през 2013 година Си Цзинпин стана водач на китайската компартия, значително той имаше отсреща си удобна интернационална среда. Съединени американски щати към момента бяха ангажирани с ислямския свят и макар опасенията на хората от спецслужбите американската политика по отношение на Китай беше водена най-вече от комерсиалните взаимоотношения. За Европа бизнесът също имаше по-голяма тежест от сигурността и полезностите. Русия беше благонадежден сътрудник, границите с Индия бяха постоянни, а огромна част от развиващия се свят имаше потребност освен от китайските пари, само че и търсеше опция на западния модел на развиване.

През 2023 година светът е доста по-голямо предизвикателство за Си, който стартира своя трети петгодишен мандат. Отношенията със Съединени американски щати са толкоз напрегнати, че се приказва за война за Тайван. Китайската поддръжка за нахлуването на Русия в Украйна отчужди огромна част от Европа. Граничните разногласия с Индия избухнаха още веднъж. Голяма част от световния Юг пък има проблеми да изплаща китайските заеми. Освен това репутацията на китайското положително ръководство беше изцапана от ограниченията за справяне с коронавирус. Си е изправен пред най-големия тест за неговото водачество досега, защото се сблъсква с тези по едно и също време протичащи се рецесии на фона на възходящо публично неодобрение вкъщи поради тактиката му за " нулев коронавирус " и нейните все по-лоши стопански последствия.

Да стартираме от Съединени американски щати. Най-важният миг в двустранните връзки ще бъде напрежението към Тайван. То набъбна през август, когато ръководителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети острова (виж идващия текст). Китай, който има териториални искания към Тайван, отговори с огромни военни учения към него.

Китай също по този начин е ядосан поради неотдавна признатия от Съединени американски щати Закон за политиката към Тайван, който ще разшири американската поддръжка за острова и го дефинира като " съдружник отвън НАТО ". Освен че ще направи прекосяването на американските кораби през Тайванския пролив по-рисковано, Китай най-вероятно ще усили натиска върху страните, които поддържат дипломатически връзки с Тайван. С наближаването на американските президентски избори през 2024 година и антикитайските настроения, които доминират в Конгреса, Си надали чака администрацията на Джо Байдън да промени курса. Предизвикателството ще бъде напрежението да не прерасне във военна борба.
Реклама
Отношенията на Китай с Европа също ще минат под знака на проблемите със сигурността най-много поради войната в Украйна. Притесненията на европейските държавни управления към този момент бяха почнали да нарастват поради китайския шпионаж, прехвърлянето на технологии и ерозията на интернационалния ред. Китайската поддръжка за Русия обаче предизвика европейските водачи да работят. През август Естония и Латвия последваха образеца на Литва, като напуснаха групата 16+1, която Китай сътвори, с цел да разшири въздействието си в Европа. Дори Германия сега се причислява към Англия и Франция, като изпраща бойни самолети и кораби в Индо-Тихоокеанския район.

Перспективата за комерсиалните връзки с Европа може би е малко по-розова. През последните две години двустранната търговия и вложенията не престават да се уголемяват, а средата в Европа към момента е по-малко враждебна по отношение на китайския бизнес от тази в Съединени американски щати. Ако войната в Украйна завърши, Китай би могъл да почисти имиджа си, като помогне за постигането на мир и възобновяване на страната. Но комерсиалните връзки към момента ще бъдат възпрепятствани от коронавирус рестриктивните мерки в Китай и засиления европейски надзор върху покупко-продажбите с азиатската страна.

При толкоз минимални вероятности за пробив на Запад през 2023 година китайската дипломация евентуално ще се концентрира върху световния Юг. За тези страни Тайван и Украйна са периферен проблем. Много разрастващи се страни към момента виждат Пекин като скъп сътрудник за търговия и вложения. Но даже и на този фронт Китай се сблъсква с нови провокации, защото доста от по-бедните страни са затънали в задължения, като частично това се дължи на китайските инфраструктурни заеми.

Щедростта на Китай също има граници поради личните му стопански проблеми. 2022 година беше ненадейно тежка за Си. Предстоящата година евентуално ще бъде още по-трудна.
Реклама
2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР