Kогато предприемачът Боб Ким е бил посъветван да направи публична

...
Kогато предприемачът Боб Ким е бил посъветван да направи публична
Коментари Харесай

Трудното решение, което помага за създаването на стартъп за $9 милиарда

Kогато предприемачът Боб Ким е бил посъветван да направи обществена компанията си, това евентуално е изглеждало като най-печелившото решение. Първичното публичнo предложение (IPO) е можело да направи него и акционерите доста богати и да обезпечи ослепително самопризнание за дългогодишната му упорита работа.

Той обаче е бил обезверен. В този миг Ким e заставен да вземе решение, което той дефинира като " най-трудното " в кариерата си. След като се впуска в тежък 6-месечен развой за листване, той в последна сметка се отхвърля от договорката. Но даже и през днешния ден, това остава моментът, с който най-вече се гордее, споделя Ким пред CNBC.

Той е създател и изпълнителен шеф на Coupang, колос в региона на електронната търговия на стойност 9 милиарда $, който е наименуван Amazon-а на Южна Корея.

Ким започва компанията в Сеул през 2010 година, като тя бързо се е открила на онлайн пазара, въодушевена от eBay. В рамките на 3 години платформата минава сумата от 1 милиарда $ продажби и стартира да излиза на облага. Този бърз напредък кара вложителите да желаят компанията да бъде обществена, само че Ким споделя, че се е колабаел и не е бил сигурен, че този ход е най-правилният.
 Изследване: Българските компании в цифровата епоха
Изследване: Българските компании в цифровата епоха

50% от компаниите имат личен уебсайт, всекидневно употребяват компютър 32% от чиновниците

" Трябваше да сме почтени със себе си и да кажем, че един път предприемем ли тази стъпка, е доста мъчно, най-малко в близко бъдеще, да променим посоката, в която сме поели ", споделя Ким. Така съвсем в последния миг той стопира процеса и се насочва на дългогодишно пътешестване, с цел да трансформира Coupang в така наречен end-to-end e-commerce platform, предопределена да ръководи цялото потребителско прекарване, от уеб страницата до вратата на потребителя.

" Ако искахме да предоставим нещо, което в действителност има значение за клиентите - 100 пъти по-добро, трябваше да преминем през голямо количество промени ", споделя Ким. Трябваше да променим напълно технологиите си, метода, по който вършим бизнеса си и самия ни бизнес модел. " " Мисля, че това беше извънредно мъчно, само че е изборът, с който се гордея ", прибавя той.

Няколко години по-късно, това решения очевидно в действителност се е отплатило. През 2018 година инвестиция в размер на 2 милиарда $ от SoftBank дава на компанията оценка от 9 милиарда $, което я прави най-значимия стартъп в страната.

" Coupang през днешния ден е с продажби за над 10 милиарда $, нараствайки с 60% по отношение на предходната година ", споделя Ким. " Това не се е случило заради нещо, което сме създали тази година, а поради инвестиция, коствала време и старания ".

Ким споделя, че към момента няма планове да листва компанията. " Нашето възприятие за еднаквост е крепко вкоренено във вярата, че освен ще стигнем до дълбочината, с цел да разберем какво в действителност интересува нашите клиенти, само че и сме подготвени да променим всичко, с цел да се случи това ", споделя той.

" Не знам дали след 6 месеца или 6 години ще изглеждаме по метода, по който изглеждаме в този момент ", продължава Ким, " Но мога да ви кажа, че постоянно ще бъдем компания - софтуерна компания - която се пробва да приложи всичко от човешката досетливост и технология за аспектите от живота на клиентите ни, които можем да подобрим. Това ще бъде константа ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР