Когато предлагат нов проект, ИТ хората трябва да говорят на

...
Коментари Харесай

5 начина да заинтригуваме хората с новия си ИТ проект


Когато оферират нов план, ИТ хората би трябвало да приказват на бизнес-език
(снимка: CC0 Public Domain)

Често ИТ екипите жадуват за реализацията на нов и скъп план, само че концепцията не се приема добре във компанията. Ако желаеме сътрудниците да поддържат нашите проекти, би трябвало да се уверим, че им представяме концепцията задоволително атрактивно – по този начин, че те да се изкушат от изгодите, а не да считат, че става дума за „ следващите техничарски неща ”.

Хората отвън ИТ отделите през днешния ден са доста по-често в основата на закупуването на нови технологии, в сравнение с преди. Все повече харчовете за ИТ се възприемат като бизнес-разходи и образуват възходящ дял от общия бюджет. Според анализаторите от Gartner, стойностите за ИТ ще продължат да се усилват през идващите години.

Когато обаче ИТ отделите оферират нов ИТ план, те имат потребност да убедят сътрудниците си, че технологията, която желаят да бъде закупена, съставлява смислена инвестиция. Това значи да приказват на бизнес-език. Технологичните проекти следва да се показват от гледната точка на изгодите за активността на компанията. Едва тогава ухото на шефа и на бизнес-мениджърите може да „ чуе ” концепцията за новите технологии. Как да стане това?

1. Фокус върху бизнес резултатите

Никога не говорете за технологиите изолирано – цената на внедряването на нови системи и услуги идва от изгодите, които те дават на бизнеса и неговите клиенти.

Това е урок, който е потвърден неведнъж, споделя Спенсър Кларксън, основен механически шеф в експерт по бизнес-услуги във Verastar. Според него, всеки ИТ управител, който желае да си обезпечи инвестиция в ИТ, би трябвало да се концентрира върху евентуалните позитивни резултати за организацията.

„ Нито един план не е за технологията сама по себе си; той е за смяна на бизнеса и смяна за неговите клиенти. Технологията просто дава средство, което разрешава смяната да се случи ”, споделя Кларксън, представен от.

Може би става въпрос за възстановяване на продуктивността? За въвеждане на по-добри услуги за взаимна работа и съдействие? За отваряне на нови цифрови канали към пазара и надлежно за възстановяване на продажбите. Всеки, който желае да внедри нови технологии, би трябвало да се концентрира върху задачите и дилемите.

2. Създаване на споделен език

ИТ експертите постоянно биват подложени на критика – основателно или не – за това, че се концентрират прекалено много върху битове и байтове и незадоволително върху изгодите за бизнеса. Предлагайки закупуването на нови технологии, ИТ отделите не трябва да позволяват да попаднат в този капан.
още по темата
Не се фокусирайте върху това по какъв начин работи технологията, предлага Милена Николич, основен софтуерен шеф в Trainline. „ Вместо това се концентрирайте върху човешката вероятност. Демонстрирайте ясно по какъв начин технологията взема решение проблем, пред който е изправен бизнесът. Тогава ще получите позитивен отговор от своите сътрудници и мениджъри ”.

„ За да извършите нещата лесни за схващане, използвайте термини, които се отнасят до съществуващи процеси и цели, като да вземем за пример степен на задоволеност на клиентите или облаги. Трябва да имате общ език по отношение на вашите софтуерни планове ”, споделя още Николич.

За да се случи по-лесно това основаване на общ език, ИТ хората е най-добре известно време да „ слушат ” езика на бизнес-хората. Това значи да виждат кои са значимите детайли (напр. облага, задоволство на клиентите, растеж а новите покупко-продажби и т.н.). Боравейки с сходни понятия, ИТ отделите имат повече шансове да обяснят за какво новият ИТ план би бил от изгода за компанията.

3. Усъвършенстване на техниката на показване

Малка, само че хубава презентация може да бъде мощно средство за увещание на сътрудниците. Презентационните умения са сложна работа, само че една презентация с добре структурирани слайдове може да се окаже от решаващо значение, да помогне за привличане на интерес и осъзнаване на изгодите. Подготовката ѝ не трябва да се подценява. Това е средство за увещание, което може да свърши „ половината работа ” в привличането на поддръжка за новия ИТ план.

4. Подкрепа от „ някой огромен ”

Един от най-хубавите способи хората да се заслушат в нечии проекти е да чуят и видят мнението на някой авторитетен човек. Ако можете да получите поддръжка от върховен изпълнителен шеф за своите хрумвания, тогава е доста по-вероятно другите хора в бизнеса да седнат и да извърнат внимание на показаното.

Експертите от промишлеността признават, че сходни „ спонсори ” играят основна роля в улеснението на софтуерните планове. Те придават доверие на новите хрумвания, позволяват финансиране и запаси и оказват помощ за увещание и обучаване на чиновниците.

Адам Милър, началник на групата ИТ в Markerstudy Group, споделя, че поддръжката от „ някой огромен ” – да вземем за пример от висши бизнес-лидери – е от решаващо значение за гарантиране на разбирането и възприемането на новите планове. Именно по тази причина сходен метод е нещо, върху което той продължава да се концентрира, когато упорства за нови вложения.

5. Дългосрочни цели на напред във времето

Инвестицията в технологии в никакъв случай не е еднократен ход – договорите се нуждаят от актуализиране, споразуменията за облачни услуги могат да бъдат разширени, а хардуерът може да се счупи и да се нуждае от замяна. Всеки, който желае да обезпечи финансиране за нов софтуерен план, би трябвало да се концентрира върху това по какъв начин една инвестиция в ИТ дава отговор на стратегическите проекти на бизнеса.

Джон Брейтуейт, CIO в Compass Group, споделя, че постоянно е значимо да се приказва за това по какъв начин технологията, която ще се построява или закупува, може да бъде мащабирана с течение на времето. За бизнеса е значимо да има предвидимост, да няма непредвидени бъдещи разноски и в това време да знае, че може да разчита на еластичност.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР