Когато преди почти три години замърсяването на въздуха в Китай

...
Когато преди почти три години замърсяването на въздуха в Китай
Коментари Харесай

Испания се стреми да съживи призрачните си села

Когато преди съвсем три години замърсяването на въздуха в Китай аргументи съществено заболяване на сина му, Мигел Утхе разбра, че би трябвало да води фамилията си допустимо по-далече от града.

Бившият готвач се върна със фамилията си в родната Испания и се реалокира в планините на Каталуния, в североизточната част на страната. Там купи къща, в едно от стотиците испански " призрачни села ", както ги назовават локалните, отдалечено и съвсем празно населено място, където четиричленното семейство е съвсем половината от общото население.

" Трябваше бързо да се върнем от Китай и това беше най-хубавото място, което открих, с чист въздух ", сподели Утхе в телефонен диалог с публицист от Фондация Томсън Ройтерс.

Той и брачната половинка му в този момент имат бизнес със занаятчийски текстил, отглеждат плодове в овощната си градина и имат достъп до " изключителни медицински експерти " за сина си, сподели той.

" Провинциалният живот тук е доста прекрасен ", добави Утхе.

За някои хора " призрачните села ", пръснати из цяла Северна Испания - резултат от почнала преди повече от половин век икономическа миграция от провинцията към града, оферират нови благоприятни условия и евтини парцели.

Но за мнозина локални и за специалистите по развиването тези селища, където цялостен квартал от къщи може да бъде платен за по-малко от 100 000 евро (113 000 долара), са знак за неконтролируем демографски крах и неправилна икономическа политика.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР