Когато преди 8 години, стартирахме с малкия бургаски отбор, никой

...
Когато преди 8 години, стартирахме с малкия бургаски отбор, никой
Коментари Харесай

Дея спорт пише история във волейбола, спечели Купата на България

Когато преди 8 години, стартирахме с дребния бургаски тим, никой не си е представял, че един ден ще бъдем най-силни в България, оповестиха от клуба 

Бургаският клуб " Дея спорт " е новият притежател на Купа България при мъжете. Волейболистите, водени от Франческо Кадеду, надиграха Левски София с  3:1 (25:20, 18:25, 25:18, 25:18 )  на финала на шампионата, който се организира в столичната зала „ Левски София “.

Така тимът триумфира с първа исторически трофей в своята витрина. Бургазлии завоюваха жадувания Трофей при присъединяване на втория си следващ край в конкуренцията. През предходната година бяха покрай него, само че на финала отстъпиха на Хебър с 2:3. През този Дея не разреши да се повтори такова стичане на събитията, като резервира централизация и готовност от самото начало, а опитът и класата си споделиха думата.

Финалният дуел за Купата провокира голям интерес, като залата се изпълни и близо 1500 почитатели наблюдаваха финалния конфликт. Залогът – продобиване на Купа България, бе задоволителна мотивация и за двете страни, като се получи борба и заслужен край в шампионата. Зрителите станаха очевидци на същинско единоборство, забавни разигравания и битка за всяка точка.

Съставът на Дея сподели напълно друго лице. За разлика от предходните две срещи в шампионата, в които бургазлии започваха мудно и постепенно намираха своя темп, в този момент те стартираха на равнище. Нямаше помен от сънливост или нещо друго, а заиграха на обороти и демонстрираха мощната си страна още от началото. Блокадата бе на равнище, като бе главно оръжие за бургазлии.

От своя страна Левски влезе в мача по-трудно. Напрежението от устрема към спечелването на Купата пред своя аудитория натежа и сините имаха нервозен старт. В хода на мача домакините се отърсиха от тази вдървеност и подкрепяни от правилните си почитатели влязоха във вихъра си. Но макар огромното предпочитание, те не съумяха да осъществят домакинското си преимущество, като отстъпиха под напора на класния противник. 

Сервисът се използваше като оръжие и от двете страни, като накланяше везните в една или друга посока. Но гостите имаха по-голяма успеваемост и съумяха да затруднят в по-голяма степен противниковото посрещане.  И двата противника се хвърляха в отбрана, като това докара до равноценност и замяна на водачеството. Опитът и класата на Дея обаче надвиха, като стопираха стремежа на домакините.

В първата част Дея ускори сервиса и след равностойно начало първи се откъсна. Серията на Ники Николов докара до две поредни блокади, той означи и ас и Дея поведе с 9:6. Бургазлии продължиха водачеството до 14:12, след което сините изравниха, а играта потегли равностойно. В решителните минути още веднъж началния удар на гостите даде разликата. След 20:20 на сервис застана Николай Учиков, а влезлия като промяна Закари бе с главен принос към триумфа като бе в основата на три следващи блокади и приключи гейма с сполучлива офанзива.

Картината се обърна във втората част, която бе под водачеството на Левски. Желязков направи смяна, като на поста разпределител се появи Стоил Палев, на мястото на Симеон Николов. Рокадата бе сполучлив ход, левскарите се отърсиха от напрежението и откриха играта си. На собствен ред ускориха сервиса и започнаха с 4:1 в своя изгода. Бургазлии се върнаха при 7:7, само че сините още веднъж изригнаха след серия от крайната линия на Владимир Гърков (15:11). Гостите се пробваха да се опълчват, само че не съумяха. В края на гейма това докара до напрежение, а Георги Братоев отнесе червен картон, което постави финалната точка в гейма и Левски изравни 1:1.

Дея още веднъж сподели качества в третата част. Блокадата на бургазлии бе като непробиваема стена, а офанзивата им увеличи успеваемостта си. Левски стартира да бърка и заигра. Дея поведе с 20:12 и резервира непоклатимост. Спечели гейма с разлика е поведе с 2:1.

Дея резервира възходящата линия. В четвъртата част обсада работеше безупречно и и бургазлии поведоха с 8:4. Запазиха преднина и на средата задатъкът им бе  отново четири точки 16:12. Това бе повратен миг, Дея парира всевъзможни опити на сините за поврат и затвори гейма, като завоюва мача с крайното 3:1.

 Източник:

Ето какво написаха от " Дея спорт " на фейсбук страницата си след триумфа:

ДЕЯ донесе още веднъж Купата на България в Бургас! Когато преди 8 години, стартирахме с дребния бургаски тим, никой не си е представял, че един ден ще бъдем най-силни в България! С първо място в шампионата и носители на Купата! Уникални братя Братоеви, Ники Николов, Теодор Тодоров, Ники Учиков, Митко Василев и всички останали!Въпреки омразата, която се излива в залите, желаеме да напомним, че тези момчета са донесли едни от най-успешните моменти на България във волейбола, донесли са трофеи и купи, и на Нефотхимик, и на Левски. Нека помним! 

Тези хора са класата в този спорт и с помощта на тях израстват генерации млади волейболисти! Дея е новата действителност в клубния български волейбол. Без гръмки спонсори и с един същински набожен в идеята Дея президент - доктор Александър Маджуров! 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР