Когато преди 2 години руската армия предприе пълномащабно нахлуване, украинските

...
Когато преди 2 години руската армия предприе пълномащабно нахлуване, украинските
Коментари Харесай

Отчаяна от нуждата от войници, Украйна обмисля нов план за наборната служба

Когато преди 2 години съветската войска предприе пълномащабно навлизане , украинските мъже ревниво се втурнаха към центровете за набиране на бойци в цялата страна, с цел да се запишат в армията, подготвени да умрат в отбрана на нацията си, написа „ Асошиейтед прес “.

Днес, когато Русия управлява почти 1/4 от територията на Украйна , а двете армии са на практика в задънена улица по продължение на 1000-километрова фронтова линия, желанието за набиране на бойци е намаляло : Много украински мъже заобикалят наборната работа, като се крият вкъщи или се пробват да се измъкнат от това да излязат на фронта с рушвет . Командирите споделят, че армията им е прекомерно дребна и се състои от прекалено много изтощени и ранени бойци. Тъй като войната навлиза в третата си година, най-неотложното и политически сензитивно предизвикателство пред Украйна е дали тя може да събере задоволително нови бойци , с цел да отблъсне врага, който разполага с доста повече бойци.

Населението на Русия е повече от три пъти по-голямо от това на Украйна, а президентът Владимир Путин е посочил подготвеност да принуди мъжете да отидат на фронта, в случай че няма задоволително доброволци.

Липсата на бойци не е единственото усложнение на Украйна – наред с това страната обезверено се нуждае и от западна военна помощ , която се оказва все по-трудна за приемане с напредването на войната. Мобилизирането на задоволително бойци обаче е проблем, който единствено Украйна може да реши. За да попълни редиците си, украинското държавно управление се пробва да откри салдото сред принудата и убеждаването .

Парламентът обмисля законодателство , което би нараснало евентуалния брой на новобранците с към 400 000 души , частично посредством понижаване на възрастта за записване от 27 на 25 години . Предложението обаче е извънредно непопулярно, което принуждава определените чиновници да се борят с въпроси, които засягат същността на националността: Могат ли да убедят задоволително жители да жертват живота си? И в случай че не, подготвени ли са да одобряват алтернативата?

Украински боец, който се бори край град Авдийвка – където бойците се отдръпнаха предходната седмица, с цел да спасят живота си – съобщи, че наскоро неговата част е била с числено предимство от към 5 към 1, когато десетки съветски бойци са щурмували позицията им, убивайки всички с изключение на него и още двама души. Ето какво споделя Дима, който отхвърли да заяви фамилното си име от съображения за сигурност:

„ Бяхме съвсем изцяло разгромени . “

На към 800 км отсам 42-годишен мъж се крие в дома си край Киев, угрижен. „ Чувствам някаква виновност за това, че съм мъж … Не мога да се усещам свободен , споделя Андрий, който упорства да употребява първото си име единствено с цел да приказва за избягването на наборната работа.

Смята се, че десетки хиляди други украински мъже , които дават отговор на изискванията, заобикалят наборната работа в страната или в чужбина.

Кой ще копае окопите?

Тъй като няма задоволително новобранци , бойците на фронтовата линия не получават задоволително отмора сред ротациите . Две години на изтощителни сражения доведоха до отмалялост и по-голяма неустойчивост на пострадвания. Според изявленията с две дузини украински бойци, в това число шестима командири, когато има новобранци, те са прекомерно малко, прекомерно зле подготвени и постоянно прекомерно остарели. Командирите признават, че не разполагат с задоволително бойци, с цел да стартират офанзиви , и надали имат задоволително фрагменти, с цел да задържат позиции на фона на засилващите се съветски офанзиви .

Бригади от 3000-5000 бойци нормално се борят единствено със 75% от цялостния си състав, по думите на депутата Вадим Ивченко, който е част от парламентарната комисия по национална сигурност, защита и разузнаване. Някои бригади разполагат с едвам 25%, прибавя той.

Дима, боецът, който се бори край Авдийвка, е измежду дузината мъже, лекувани неотдавна в полева болница покрай фронта. Лекарите там настояват, че работата им е като на въртележка: Войниците, изпратени да се бият след лекуване, постоянно се появяват седмици по-късно с нови рани.

31-годишният Игор Иванцев е бил ранен два пъти в границите на 4 месеца . Тялото го боли, когато носи картечницата си, само че лекарите го считат за кадърен да служи. Иванцев издава, че от 17-те мъже, с които се е записал в армията, множеството са мъртви, а останалите са като него – ранени. Командирът на Иванцев, който оповестява единствено първото си име – Дмитрий, споделя, че изтощената му и изтощена рота работи изключително, с цел да копае по-дълбоки окопи и да построява по-добри позиции , от които да противодейства на непрекъснатата съветска артилерия . Дмитрий споделя:

„ Нямаме хора, няма от кое място да ги вземем . “

В началото на войната бойците са били ротирани на всеки две седмици за една седмица отмора, сподели той. Сега обаче бойците му се борят в продължение на месец, а по-късно получават четири дни отмора.

„ Ние не сме направени от стомана , признава Иванцев.

Според западни публични лица средн о-статистическият украински военнослужещ е на 40 години . Командирите споделят, че колкото по-възрастни са бойците, толкоз повече страдат от хронични болести, като язви, хернии и притиснати нерви.

Щурмовата рота на Дима неотдавна получи седем новобранци на възраст от 55 до 58 години .

„ На какви позиции ще щурмуват? – попита той саркастично и добави:

„ Ако върви 4 километра с раница, цялостна с екипировка и оръжия, ще падне посред пътя . “

Наблизо здравната сестра Алена Ялунка се грижи за 42-годишен ранен боец, който носи бойното име Колмик. Тя го храни с парче шоколад. Ялунка споделя:

„ Ще целувам краката на тези момчета до дъно, стига единствено да се изправят, да вземат оръжие и да защитят дъщерите ми . “

Колмик я поглежда със стъклени очи, когато болкоуспокояващите му стартират да работят и въздъхва:

„ Сега мога да си умря . “

План за приканване на повече мъже

В Киев Народното събрание се занимава със законодателство, което ще разреши на военните да приканват повече мъже, тъй че тези, които към този момент са в борба, да могат да си почиват повече или даже да бъдат освободени от работа.

Понастоящем към 300 000 украински бойци се борят на фронтовата линия , до момента в който други служат на други места, обявиха депутати. Путин съобщи, че в Украйна се намират два пъти повече съветски бойци. Украинските военни се стремят да активизират до 500 000 души повече , само че осъзнавайки какъв брой неизвестен би бил сходен ход, законодателите работят деликатно. Над хиляда ремонти са приложени към проектозакона, който даже президентът Володимир Зеленски към момента не е одобрил обществено.

Съгласно проектозакона , всяко лице, което не отговори на поканите за явяване , може да получи заледяване на банковите си сметки и ограничение на опцията да пътува отвън страната – разпореждания, които омбудсманът на Украйна по правата на индивида назова противоконституционни. Критично настроените към законодателството законодатели, в това число Ивченко, настояват, че военните не са обяснили по подобаващ метод по какъв начин увеличението на наборната работа ще промени доста резултата от войната . Двете страни са съвсем в застой от месеци след несполучливата контраатака на украинците през лятото. Наскоро обаче руснаците поеха самодейността. Ивченко попита:

„ Дали този закон ще бъде задоволителен за въоръжените сили, с цел да се промени обстановката на бойното поле?

Макар че законът планува запас от най-малко 400 000 новобранци , по-реалистичната цифра може да е на половина по-малка, откакто се отчетат отклонилите се от наборна работа и тези с законни искания за отсрочване на постъпването, сподели Оксана Заболотна, анализатор в Центъра за обединени дейности, държавен надзорен орган в Киев .

Бягство от наборната работа

Най-трудно се продава законодателството на мъже като 35-годишен основател на уеб страница, който упорства за анонимност, с цел да разиска решението си да се скрие вкъщи в предградие на Киев, вместо да се включи във военните дейности. По думите му той отхвърля да се бие , тъй като не желае да убива хора . Планът на мъжа е да събере задоволително пари, с цел да избяга от Украйна , която понастоящем не разрешава на мъже под 60 години да пътуват в чужбина.

Разглежданото в Народното събрание законодателство на доктрина ще понижи опциите за укриване на мъже като него, като изисква от всички жители, отговарящи на изискванията за приканване, да се записват в държавното управление посредством електронна система за следене . Тази система би могла също по този начин да спомогне за балансиране на неравнопоставеността, при която патрулите за набиране на бойци се насочват непропорционално към бедните, селски региони , с цел да принудят избягващите наборна работа да се запишат.

„ Всички схващат, че това не е равнопоставено , безапелационен е депутатът Ивченко.

Докато някои се измъкват от плана с рушвет, други подписват покупко-продажби, с цел да бъдат сложени на безвредно разстояние от боевете, споделя Ивченко. След следствие за корупция Зеленски уволни предходната година всички районни ръководители на наборната работа. Създателят на уеб страницата, който се укрива отвън Киев, съобщи, че усеща приближаването на държавното управление, като че ли управляващите желаят да го заловен по един или различен метод. Той изрече следното терзание:

„ Имам възприятието, че всички желаят да те хвърлят в месомелачката . “

Нови поръчки

В център за набиране на военнослужещи в Киев мъжете се преглеждат от лекари, с цел да се дефинира годността им да служат.Рустем Минеев, 36-годишен железопътен служащ, е предполагал, че ще бъде освободен от работа, тъй като работата му е от значително значение за военните дейности. Той бил шокиран, когато на работното му място му наредили да се прегледа.

„ Разбира се, че съм доста изплашен , показа той, до момента в който чакаше да му създадат рентгенова фотография.

Д-р Олга Евченко , която дава отговор за медицинските прегледи на новобранците, споделя, че някои в действителност се пробват да се измъкнат с рушвет. Тя изясни:

„ Трудно е да се вземе решение . Ако един младеж пристигна и е изцяло здрав, постоянно знаеш по какъв начин ще приключи това. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР