Когато повечето хора мислят за рог за пиене, те си

...
Когато повечето хора мислят за рог за пиене, те си
Коментари Харесай

Вълнуващата история на рога за пиене – съдът, с който викингите празнуваха във Валхала

Когато множеството хора мислят за рог за пиянство, те си показват викинги, облечени в кожени облекла и бойни шлемове, които гълтам медовина след ден, изпълнен с нападения по селата и паланки. Докато норвежците фактически са употребявали такива рогове, историята на съда е доста по-разнообразна – и стартира повече от 1000 години преди епохата на тези страшни мореплаватели.

 Drinkhoorn roordahuizum

Известен като керас или ритон в антична Гърция, рогът за пиянство е бил употребен в доста райони през годините и към момента е значима част от някои култури и до ден сегашен. От скитите до актуалните грузинци, хората, които са го употребявали, са толкоз разнообразни, колкото и регионите, в които са открити негови остатъци.

И макар че най-ранните екземпляри в действителност са били направени от същински рога на бикове или овни, материалите, употребявани за изработката им през годините, също са варирали доста. Дори самото им предопределение варира – от такива, предопределени за ежедневна приложимост, до декоративни или церемониални.

Така че, до момента в който рогът за пиянство на викингите може да е първият, за който се сещате, действителната история на предмета е доста по-разнообразна.

 Drinking horn of Sigismund of Luxemburg

Въпреки че произлиза от древността, рогът за пиянство не е останал в предишното. През 19-ти и 20-ти век обилни съдове, направени от слонова кост, злато и порцелан, се появяват като украсителен разкош в Австрия и Германия.

А когато живота и делата на викингите набират известност през 19-ти век немските студенти стартират да употребяват церемониални рога за разнообразни ритуали за пиянство.

И през днешния ден хората в Грузия употребяват съдове, наречени ханци, за ритуални тостове. Според Atlas Obscura, гладък кози или овнешки рог, декориран със сребърни маншети и синджирчета, се употребява по време на публична вечеря, наречена супра. Който подвига тост с рога, би трябвало да изпие цялото му наличие и не може да го оставя, до момента в който не е празен,.

С такава разнообразна история е ясно, че викингският рог за пиянство е доста повече от просто посуда. Известен предмет, открит в безчет култури през вековете, опияняващата чаша към момента може да се види и през днешния ден в музеи и на маси за вечеря по целия свят.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР