Когато писах предишния път за това издание през 2015 г.,

...
Когато писах предишния път за това издание през 2015 г.,
Коментари Харесай

Време е Шотландия да се освободи

Когато писах предходния път за това издание през 2015 година, беше съвсем невероятно да се предвижда курсът, по който поеха от този момент световните събития. Станахме очевидци на Brexit, на избирането на Доналд Тръмп в Съединени американски щати и на неговото отровно завещание, на световна пандемия, на връщането на войната на европейския континент с съветската брутална и противозаконна инвазия в Украйна, а в Обединеното кралство - на рецесия с ежедневните разноски и на обща икономическа рецесия в невиждани от доста десетилетия мащаби.

Всяко от тези неща би имало потенциала да бъде тревожно. Но взети дружно, тези събития хвърлиха света към нас в положение на смяна, каквато рядко се вижда в модерните времена.

В Шотландия държавното управление, която аз повеждам, прави всичко допустимо да отбрани хората на фона на тежките стопански провокации, пред които сме изправени. Но тези провокации са изострени от безскрупулните дейности на английското държавно управление, чиито политики обезцениха рекордно лирата по отношение на $. Това докара до интервенции от централната банка за поддържане на стопанската система и до повишаване на лихвените нива, което пък има отрицателно отражение върху елементарните жители във време, когато инфлацията към този момент се увеличи до най-високите равнища от към 40 години насам.
Реклама
В такива сложни времена някои може да попитат за какво шотландското държавно управление е ангажирано да даде на хората в нашата страна избора да станат самостоятелна нация. Отговорът просто е, че Шотландия не може да си разреши да не сграбчи опцията за самостоятелност поради сегашните условия.

Когато хората за последно гласоподаваха по въпроса през 2014 година, им бе казано от тогавашното английско държавно управление, че единственият метод да запазят мястото на Шотландия в Европейски Съюз е да отхвърлят независимостта.

Това заричане, както толкоз доста други обещания на лагера, агитиращ за гласоподаване с " не " през 2014 година, се оказа празно. Шотландия бе извадена от Европейски Съюз срещу нашата воля и бе изключена от най-големия обединен пазар в света, който е към седем пъти по-голям от английския.
Никой не може съществено да твърди, че бъдещето на Шотландия е несъмнено, в случай че останем ръководени от Уестминстър. Реклама
Никой в този момент не може да твърди съществено, поради безредния темперамент на английското ръководство през последните години и изключително в светлината на трусовете през последните месеци, че бъдещето на Шотландия е в сигурни ръце, до момента в който оставаме под ръководството на Уестминстър. Фактът, че в този момент се предвижда, че Обединеното кралство ще има най-слабия напредък по отношение на всяка друга стопанска система от Г-20 през 2023 година като се изключи засегнатата от глобите Русия, е следващото доказателство.

Докато пиша това, способността на Шотландия да организира референдум без разрешението на Уестминстър и в унисон с демократичния мандат за подобен, обезпечен при изборите за шотландски парламент през 2021 година, е в ръцете на Върховния съд на Обединеното кралство. И това, че съдът би трябвало въобще да вземе решение, е единствено тъй като английското държавно управление се пробва да блокира този избирателен мандат.

Ние ще продължаваме да даваме положителни доводи за самостоятелност, а шотландското държавно управление сега е ангажирано с очертаването на вероятностите за самостоятелна Шотландия в поредност от документи, показващи опциите, които това ще донесе.

Вече видяхме, че Обединеното кралство, а оттова и Шотландия, е задминато във връзка с общественото и икономическото си показване от многочислени прилежащи страни. Много от тях са сходни на Шотландия като размер и население, макар че множеството нямат същите естествени запаси. Така че от ден на ден се оформя въпросът - в случай че другите народи могат да реализират подобен триумф, за какво Шотландия да не може.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР