Когато пътуваме из Балканите, ще забележим, че има определени познати

...
Когато пътуваме из Балканите, ще забележим, че има определени познати
Коментари Харесай

Общите черти между всички народи на Балканите

Когато пътуваме из Балканите, ще видим, че има избрани познати черти, с които се сблъскваме още веднъж и още веднъж, без значение в коя страна се намираме. Въз основа на общо минало, езикови корени и завещание ние балканците споделяме доста във връзка с културата, суеверия, обичаи и метод на живот. На Балканския полуостров се намират доста страни, само че тези, чиято територия е единствено на Балканите, са Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Македония и Черна гора. Въпреки че Сърбия, Хърватия и Словения не са напълно на Балканския полуостров, ние си ги причисляваме към нас, защото в действителност имаме доста общо и с тях. Ето няколко общи черти сред всички балкански нации.

Зимнината

 Общите черти сред всички нации на Балканите © Супичка

Без значение дали го назоваваме айвар, лютеница или пинджур, запасите са си в действителност огромна работа на Балканите. Поне един път в годината хората тук ще прекарват уикенд в готвене на големи количества зеленчуци и консервирането им в буркани за зимата – същото важи за всички типове туршии, месо, конфитюри и желета. Хората на Балканите не имат вяра на храната, продавана в супермаркетите, тъй като имат най-малко един другар, който работи във фабрика за храни, и въз основа на чутото, те си избират бурканите от баба.

Суеверието

 Общите черти сред всички нации на Балканите © За дамата

Хората, родени в балкански страни, са доста суеверни и са склонни да възнамеряват своето бъдеще въз основа на турското кафе, което преди малко са изпили, или на това, което един самопровъзгласен вещател е „ видял “ за ориста си. Много балканци имат алено конче, вързано към китката, с цел да се избегнат неприятните мисли и черната магия или синьо стъклено око, висящо в колата им със същата цел.

Ругатните

 Общите черти сред всички нации на Балканите © Флагман

О, да, това не е единствено при нас. В множеството балкански езици има повече думи, с цел да наругаеш някого, в сравнение с да му кажеш, че го обичаш. Тези думи заемат огромна част от всекидневието ни и се употребяват в разнообразни контексти – когато някой те ядоса, когато някой не кара деликатно на пътя, когато не можем да разбираем страстите си и така нататък Балканските народни изразяват любовта си по метод, който е недодялан и постоянно непонятен за чужденците – нежните думи се смятат за симптом на уязвимост, изключително измежду мъжете.

Терлиците

 Общите черти сред всички нации на Балканите © DarikNews

Няма човек, който да не е получавал подарък терлици или вълнени чорапи от баба си. Това си е присъща балканска линия, която ни е изключително от изгода през зимните студени дни. Най-хубавото на тези плетива е, че когато станат дребни, се разплитат и се вършат на по-големи, които да станат на краката ни.

Домашната ракия

 Общите черти сред всички нации на Балканите © Frognews

Всички балканци варят собствен личен алкохол вкъщи. Отново има подобие в думите (раки, ракия) и в техниката. Балканските мъже се гордеят с домашния си алкохол и на драго сърце се хвалят с него. Ако сте поканени в локален дом, най-вероятно ще ви посрещнат с чаша домашно приготвена сливова или гроздова напитка.

Държат на алкохол

 Общите черти сред всички нации на Балканите © Истински Истории

Балканците са тежки пиячи и се гордеят с това. Необходимо ни е доста съществено количество алкохол, с цел да ни докара до положение на беззащитност, в сравнение с би било за всеки инцидентен чужденец. Само балканците се събират някъде да пият.. преди да излязат да пият..

Бездействието

 Общите черти сред всички нации на Балканите © Blagoevgrad.eu

Ако европеец се разноски по основната пешеходна улица на който и да е по-голям балкански град, ще бъде в действителност учуден, виждайки стотици хора да отпиват умерено кафе и да си приказват сладко или просто да стоят на скамейка и да гледат хората през случаен работен ден. Дори и да останем без работа за известно време, рядко го одобряваме драговолно и вместо това ние използваме оптимално свободното си време – усърдно му се любуваме.

Силното говорене

 Общите черти сред всички нации на Балканите © bravotv.com

Ако видите двама души да си приказват между тях от двете страни на улицата, можете да сте съвсем сигурни, че сте на Балканите. Въпреки че постоянно сме раздразнени от виковете на други хора, ние се придържаме към личните си мощни тонове, заявявайки, че „ никой не може да ни каже по какъв начин да приказваме! “.

Политиката е болна тематика

 Общите черти сред всички нации на Балканите © Flashnews

Хората на Балканите постоянно се оплакваме от корумпираните си политици и макар че наподобява всички знаем кой е виновен за всичко, което се случва зад затворените порти, на чужденците им е в действителност мъчно да схванат за какво нещата не се трансформират и за какво корумпираните водачи не са лишени от тяхната мощ. Ей, съсипахме я тая страна..

Патриоти до гроб!

 Общите черти сред всички нации на Балканите

Препоръчително е чужденците да заобикалят да разясняват настоящите граници на страните или справедливостта на този и оня интернационален контракт, в случай че не са изцяло наясно, че по този метод заплашват щастливата, другарска атмосфера на вечерта. Балканите са небосвод от комплицирани връзки, история и национални и локални политически проблеми, които не престават да кипят под прикритието на мирното взаимно битие и е нужно доста усърдие и старания на чужденец да го разбере, с цел да може да ни съди.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР