Когато патриаршеският престол овдовее, Светият синод временно се ръководи от

...
Когато патриаршеският престол овдовее, Светият синод временно се ръководи от
Коментари Харесай

Патриарх Неофит почина: Какво следва?

Когато патриаршеският трон овдовее, Светият синод краткотрайно се управлява от старшия по митрополитско служение член.

Той точно уведомява за кончината Поместните православни църкви, президента, ръководителя на Народното събрание и министър-председателя и управлява Българската православна черква до избирането на Наместник-председател. Това би трябвало да се случи в 7-дневен период.

Наместник-председателят стартира процедурата за избирането на нов Български патриарх, което би трябвало да стане най-късно до четири месеца от овдовяването на престола.

Светият синод дефинира датата за привикване на Патриаршеския изборен църковен събор. Седем дни преди съвещанието с скрито гласуване и болшинство от две трети от членовете Светият синод избира трима епархийски митрополити – претенденти за патриаршеския трон.

Те би трябвало да дават отговор на следните условия:

Да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църкваДа е не по-млад от 50 годиниДа е управлявал епархия като митрополит най-малко 5 годиниДа се отличава с верни мисли върху православната религия и с тъкмо съблюдаване на църковния ред

Кандидатът, получил на Патриаршеския събор минимум 2/3 от гласовете, се афишира от наместник-председателя на Светия синод за канонично и законно определен Български патриарх и Софийски митрополит.

Ако никой от претендентите не получи болшинство, изборът се повтаря, като в него вземат участие двамата, получили най-вече гласове. За определен се афишира този, който е получил множеството гласове. При равни гласове гласуването се повтаря.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР