Когато партиите навлизат в периода на предизборна кампания, можем да

...
Когато партиите навлизат в периода на предизборна кампания, можем да
Коментари Харесай

Политолог: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да признаят пред избирателите си, че ще направят коалиция

Когато партиите навлизат в интервала на предизборна акция, можем да чакаме още по-висока степен на интензифициране на напрежението, още повече, че ще имаме един работещ парламент. Тази смяна може да изиграе неприятна смешка на климата, в който ще бъде извършена предизборната кампяния. Това сподели в предаването " Лице в лице " по БТВ политологът и специалист по изборни системи Ваня Нушева.

Притеснява ме дали двете коалциии (ГЕРБ – СДС и " Продължаваме промяната – Демократична България " – б.ред.) си дават сметка, че след изборите ще бъдат най-хубавите варианти, които имат. И на двете обединения другата коалиция ще бъде най-хубавата алтернатива. Начинът, в който сега двете обединения влизат в разговора, ще направи влизането в коалиция след изборите доста мъчно, съобщи политологът и специалист по изборни системи Даниел Стефанов.

Имаше неправилен метод още при основаването на така наречен некоалиция - да няма ясни правила, по които тя ще действа. Видяхме динамичност, в която едната коалиция се държеше по-скоро като съпротива на ръководството, уточни Нушева.

При " Продължаваме промяната – Демократична България " имаше проблем, че беше взето решение да се направи коалиция, без това да бъде обявено на гласоподавателите им. След това имаше тотално разминаване в целите на двете обединения, разяснява Стефанов.

След сегашните избори би трябвало да се изработят ясни правила за обща работа, както и да намерят механизми за основаване на напълно ново доверие сред обединенията. Може да се разпише и методът на взаимоотношение с ДПС – с процедури и със стъпки. Трябва да се излезе от тези непублични сделки. Двете обединения би трябвало да си признаят пред гласоподавателите си, че ще създадат коалиция с другите и в случай че има по-широко мнознство с присъединяване на ДПС, то би трябвало да бъде ясно разяснено. Това би трябвало да бъде написано и да има доста по-високо равнище на сигурност, акцентира политологът.

Изборите ще дадат съображение за един доста по-изчистен метод за взаимоотношението с ДПС, добави Ваня Нушева.

По думите ѝ проблемът пред идните избори е не толкоз дали ще са 2 в 1, а натискът върху гласоподавателите и пазаруването на гласове. Това подрива доверието в демокрацията и представителството на институциите. По този проблем би трябвало да бъдат взети безапелационни ограничения. Иначе по-удачният вид ще е избор 2 в 1, означи Нушева.

Притеснява ме това, че 2 в 1 са едни много комплицирани избори за гласоподавателя. Досега не сме имали два преференциални избора. Според мен двете бюлетини би трябвало да бъдат задоволително добре направени, тъй че да се схваща коя за кой избор е. Трябва да създадем по този начин, че хората да могат да гласоподават без трудности, сподели още Даниел Стефанов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР