Когато Олег Базилевич, художник и писател, се записва на военна

...
Когато Олег Базилевич, художник и писател, се записва на военна
Коментари Харесай

Изкуството по време на война: Художникът войник, който твори с кал и пепел

Когато Олег Базилевич, художник и публицист, се записва на военна работа в деня, в който Русия нахлува в родната му Украйна, той подготвя двете неща, които цени най-вече - акварелите си и флейтата си , оповестява Ройтерс.

На фронта лейтенантът, който служи като заместник-командир на артилерийска батарея, отделя време от тежките ежедневни отговорности, с цел да рисува, употребявайки молив, въглен и акварелните си бои.

Всичко това се трансформира в един дъждовен ден, когато 59-годишният мъж открива, че може да употребява и тиня, откакто се пробва да я измие от ръцете и ботушите си.

⚠️ UKRAINIAN SOLDIER USES MUD AND ASH TO PAINT SCENES OF NATURE AND WAR

Full Story →

When Oleg Bazylewicz, an artist and writer, signed up for military duty on the day that Russia invaded his native Ukraine, he readied the two things he valued most -…
— PiQ (@PiQSuite)
„ Когато започнах да се мия, пробвайки се да измия ръцете си от тази тиня, разбрах, че това не е тиня. Всъщност това беше багра, тъй като сцеплението с ръцете, с униформата, с ботушите, с всичко беше в действителност доста огромно “, изяснява Базилевич на британски.

Базилевич е служил в източната Донецка област и югоизточната Запорожка област, които са били места на яростни боеве по време на войната.

Неговите произведения, в които се употребяват тиня, глина и пепел, бяха изложени този месец в катедралата „ Света София “ от XI-и век, която се намира в сърцето на Киев.

Част от изложбата му в катедралата се състои от пробни произведения, направени от пепел, с цел да изобразят сняг, забелязан в гората.

Други рисунки демонстрират селски къщи, котка или куче, поляна, осветена от луната, бойци, крачещи през гора, или върху танк.

„ Всъщност в никакъв случай не съм правил тези рисунки за изложения. Направих ги за себе си. Просто с цел да запазя здравия си разсъдък “, споделя Базилевич, седнал измежду творбите си в галерията.



„ Защото, в случай че няма хармония в близост, в случай че няма положително чувство за природата, за всичко, което виждаме, за какво би трябвало да живеем? За какво да се борим? Ние не сме единствено борци, ние също се нуждаем от нещо красиво към нас. И би трябвало да го виждаме “, споделя той.

Но това, че в продължение на две години е бил замесен в сраженията на фронта, го е предиздвикало да се замисли върху иронията на това по какъв начин войната може да породи нови форми на изкуство и това, което той разказва като „ две висши форми на нематериалност “.

„ Има и обич и война - най-силните неща в историята “, споделя той.

„ Необходима е война, с цел да се развие нещо ново в изкуството и културата, с цел да се прояви човешкият дух. Необходима е война, за жалост. Но това е животът “, обобщава той.

В момента Базилевич се е върнал в Киев, с цел да се подложи на интервенция поради пострадване, което не е обвързвано с пълномащабната инвазия, стартирана от Русия преди повече от две години, и ще се върне на фронта, откакто се възвърне.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР