Когато обявихме, че няма да подкрепим бюджета за 2023 г.

...
Когато обявихме, че няма да подкрепим бюджета за 2023 г.
Коментари Харесай

БСП предлага увеличение на средствата за деца, млади семейства, безработни и пенсионери

„ Когато обявихме, че няма да подкрепим бюджета за 2023 година на ръководещите, тъй като е противообществен, получихме извънредно доста рецензии от същите, а за бюджета бе натрапчиво обяснявано, че продължава обществената политика на предходното постоянно държавно управление. Но от едно деликатно ревизиране на бюджета за Държавното публично обезпечаване за 2023 година излиза наяве, че изцяло сме си в правото да го назовем по този начин. " Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България " Георги Гьоков през вчерашния ден по време на разискването на второ четене на бюджета на Държавното публично обезпечаване в пленарна зала.

Той означи със страдание, че уязвимите обществени групи още веднъж не намират поддръжка в него и той не способства за повишение на обществената протекция на българските жители.

„ Хората заплащат осигуровки с вяра, когато настъпи осигурително събитие, да получат съответно обезщетение, само че това не се случва, тъй като някой взима политическото решение, че стабилността на фондовете на ДОО ще е за сметка на хората. Замразяват се компенсациите на равнищата от предходната година, като се изключи майчинството през втората година, което ми дава правото да кажа, че с този бюджет се ползват рестриктивни ограничения за всички осигурителни права ", уточни социалистът.

По думите на Георги Гьоков увеличението на приходите с 1,2 мрлд. лева ще подсигурява по-адекватно осигурителните права на обезпечените лица.

„ С тези средства ще финансираме предлаганите от нас различни политики като размера на компенсацията по време на отпуск за развъждане на дете до две години да е 850 лева, преизчисляване на всички пенсии като се приложи коефициент за години застрахователен стаж 1,35, увеличение на пенсионната вдовишка добавка и увеличение на възнагражденията за работещите в Национален осигурителен институт с най-малко 15% ", изясни Гьоков.

„ При тази ниска безработица и ограничавания брой останали без работа с право на обезщетение, нарастването на размера на минималното на ден обезщетение за безработица ще коства пренебрежимо малко на бюджета. Със замразяването му на равнището от Бюджет 2022 от 18 лева се нарушават всички правила и правила в Кодекса за обществено обезпечаване и се подценяват рекомендациите на конвенцията на Международната организация на труда за обществена сигурност. Това прави 378 лева месечно и никога не може да бъде несъмнено като съответно заместващ приходите от труд. При минимална работна заплата от 780 лева минималният дневен размер на компенсацията би трябвало да е най-малко 23 лева ", сподели още той.

„ Българска социалистическа партия е поредна в политиките си за подкрепяне на младите фамилии и младите българи. Предлагаме компенсацията за развъждане на дете от 1 до 2 години да се усили от 780 на 850 лева ", съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев.
„ Не споделям, че това ще реши всички проблеми на младите фамилии, само че в последна сметка би трябвало да покажем страна, която да се грижи за младите фамилии. А и не считам, че предлагането, изключително когато става дума за деца, за млади фамилии и за бъдещето на нацията, в размер на 14.5 млн лева - ще сътвори риск за бюджета или за по този начин стремежи недостиг от 3 %. За нас от Българска социалистическа партия дали ще е 3%, 3,5% или 4 % - когато става дума за хората, това не е неизпълним проблем ", уточни Стойнев.

Социалистът акцентира, че това нарастване на майчинството е наложителната стъпка и предвид на казуса с неналичието тук-там в детските градини в огромните градове. " Трябва да покажем държавно отношение към младите фамилии - Българска социалистическа партия е поредна в това ", посочи той и напомни борбата и достижението на социалистическата партия детските градини и ясли да станат безвъзмездни.

„ Не знам за какво увеличението на възнагражденията на чиновниците на Национален осигурителен институт с 15% не се поддържа от ръководещите. Тези хора са с най-ниските заплати, обслужват всички български жители и страната не може да откри 15 млн. лева за тях. Те също са жертва на инфлацията и нарасналите цени, приканвам ви, подкрепете ги ", моли зам.-председателят на ПГ „ Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски.

„ Едва ли има човек в България, който да не знае отколешната ни борба за преизчисление на пенсии. Предлагаме преизчисление на всички пенсии с коефициент от застрахователен стаж 1,35. Това е един добър метод - и на равнище специалисти, и на база нашите срещи, които сме провеждали, виждаме удовлетворението от страна нашите пенсионери ", съобщи Иван Ченчев.

Той дефинира предлагането на социалистите да се усили вдовишката добавка на 30% като крачка към справедливостта, която самотните пенсионери заслужават.

„ Мисля, че няма човек, който да не желае възрастните хора да водят един обективен и подобаващ приход на фона на инфлация и всичко останало като рецесии и всичко останало, което ги натиска и прави проблемите им в действителност нерешими. Затова ви приканвам на тези две оферти да обърнете съществено внимание и мисля, че хората ще останат удовлетворени, без значение от политическата мощ ", обоснова се Ченчев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР