Когато обвиненията са различни към един и същ народен представители,

...
Когато обвиненията са различни към един и същ народен представители,
Коментари Харесай

Преди доклада на ЕК Сотир Цацаров поиска депутатски имунитети

Когато обвиняванията са разнообразни към еднакъв национален представители, за всяко от тях е нужно основният прокурор да внесе искане за рухване на имунитета.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Опитомяването на Марешки

Раздорите в " Обединените патриоти " върнаха вярата на водача на " Воля ", че може да се допре до властта
16 мар 2018
Цацаров изиска имунитета на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов
21 юли 2017
Депутатът от Българска социалистическа партия Манол Генов бе притеглен като обвинен за пазаруване на гласове
12 юли 2017 Шестима народни представители ще би трябвало да останат без имунитет, откакто основният прокурор Сотир Цацаров изиска това, с цел да може против тях да стартира наказателно произвеждане. Двама са от Българска социалистическа партия - Елена Йончева и Георги Михайлов, трима от " Воля " - ръководителят Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова, и един от ГЕРБ - Борис Кърчев.

Фактите - от дълго време познати

Те са с повдигнати обвинявания за най-различни закононарушения. Срещу тримата от " Воля " е за изнудване. От една година те са със свален имунитет поради този случай, само че в този момент към обвиняванията се прибавя и такова за набиране на имотна полза. За всяко едно от тях е нужно настрана решение.

Разследването е на Окръжна прокуратура – Варна и е формирано през декември 2014 година по обвинявания за изнудване на седем притежатели на аптеки във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София. Престъпленията са били осъществявани в интервала от есента на 2012 година до края на 2015 година от Марешки независимо или в съучастничество с другите двама, а задачата е била със закани да се принудят притежателите да трансферират своите аптеки на настоящия ръководител на " Воля " или да прекратят активността си.

Веселин Марешки , който е и зам.-председател на Народното събрание, разяснява в четвъртък в Народното събрание, че за разлика от предишния път, този път тримата най-вероятно няма да се откажат от отбраната си по свое предпочитание. В подобен случай ще би трябвало да се свика парламентарна комисия, която да прегледа проблема. Марешки ще мине трети път през тази процедура, първият път имунитетът му беше свален поради случай на побой и рекет против общински консултант от Варна.

И историята към Борис Кърчев от ГЕРБ е към този момент известна. Той е упрекнат за укриване на налози за два месеца през 2015 година Сумата, която не е платил на Национална агенция за приходите е 320 хиляди лева в качеството си на шеф на " Би Би Си кейбъл " ООД. За случая се разбра напролет на 2018 година Тогава депутатът от Българска социалистическа партия Георги Търновалийски заяви, че Кърчев е трансферирал две от компаниите си - " Би Би Си кейбъл " и КТВ на малоимотен гражданин на старозагорско село. На конференция през април Кърчев сподели информация от Национална агенция за приходите, че все още на излизането си от фирмите те не са имали данъчни отговорности. Той заподозря, че зад офанзивата стои притежател на локална телевизия в Казанлък, който има неуредени връзки с " Би Би Си кейбъл " и връзки с Българска социалистическа партия. Тогава ГЕРБ обмисляше да помоли Кърчев да напусне Народното събрание, само че се отхвърли, откакто той показа документите от Национална агенция за приходите.

В четвъртък Кърчев сподели, че ще подпише декларация, с която непринудено се отхвърля от имунитета си на национален показал.

Опозицията в лицето на Българска социалистическа партия е наранена с обвинявания против две от " остриетата " й - Елена Йончева и Георги Михайлов . Само преди ден Йончева внесе искане в АПИ да се назначи интернационална експертиза на качеството на настилките на автомагистралите в страната. Михайлов пък беше главният представител на социалистите по време на вота на съмнение за опазването на здравето, той е и създател на тази част в така наречен Визия за България. И двамата са част от гражданската квота в листите на Българска социалистическа партия.

Елена Йончева е упрекната в пране на пари. След сигнал от народни представители на ГЕРБ Специализираната прокуратура е образувала досъдебно произвеждане за осъществени финансови интервенции с парични средства, присвоени от изпадналата в неплатежоспособност банка КТБ, прикривани посредством офшорна компания. Това също е известна история - още през януари 2018 година по време на дебатите за вота на съмнение за корупцията Делян Добрев от ГЕРБ сподели, че компания на Йончева е била в съдружничество с офшорна компания, която от своя страна е обвързвана с друга, през която са прекосявали средства на КТБ. В взаимното сдружение депутатката е внесла единствено 5 хиляди лева,. а офшорката - 315 хиляди лева

" Отправеното искане е потресаващо. Клевети, които от дълго време се стартират от депутати на ГЕРБ ", реагира в четвъртък Йончева, съгласно която това е принуда от страна на ръководещите. Тя обвърза настояването на Цацаров със случаите, по които е работила - строителството на оградата по турската граница, аферата " Кумгейт " в Хасково, настояването за инспекции на автомагистралите. " Прословутият контракт е за закупуване на телевизионна техника (камери, сателитни телефони, техника за директни включвания, монтажна апаратура), твърди тя.

Обвиненията против Георги Михайлов са за умишлена занемареност и подписване на неизгодни контракти като шеф на Специализираната болница за интензивно лекуване на хематологични болести. Сигналът е по отношение на инспекция на отдел " Икономическа полиция " на Столична дирекция на вътрешните работи, която открива, че към май 2018 година отговорностите на лечебното заведение към снабдители на лекарства и консумативи са 24.3 млн. лева Преобладаващата част от договорите били сключвани от Михайлов, който е бил шеф на болничното заведение до април 2017 година

" Аз наследих 25 млн. лева отговорности, които почистих ", сподели Михайлов.

И двамата ще се разделят с имунитета си по свое предпочитание. Корнелия Нинова разгласи, че партията няма желание да ги изключва от групата. " Убедени сме, че са почтени. Очакваме делото да го потвърди, сподели водачът на Българска социалистическа партия.
Възможните пояснения

Социалистите правят оценка самодейността на прокуратурата като " доста сериозен удар " по двама от престижите в парламентарната група. В последните дни се появиха информации, че Елена Йончева е допустимо да оглави листата на Българска социалистическа партия за евровота. Михайлов пък е един от главните създатели на частта, отдадена на промяната в опазването на здравето в така наречен Визия за България на партията. Нинова дефинира двамата като " ярки остриета ".

Борис Кърчев е член на икономическата комисия и тази по превоз в Народното събрание и до момента, отвън абсурда в Казанлък, не е привлякъл медийно внимание. Между другото и шестимата са първи мандат депутати без съществени политически позиции, отвън тази на Марешки.

Ударът по него е чудноват, в случай че приемем, че държавното обвиняване работи селективно, доколкото " Воля " с нейните 12 депутати е контейнер на депутати за ГЕРБ, когато е нужно да се крепи кворумът в Народното събрание или да се гласоподават значими законодателни промени. В четвъртък Марешки откри връзка сред настояването на Цацаров и кворума, само че сподели: " Появиха се реакции, че сме прекомерно остри по отношение на някои вицепремиери и ставаме неуместни. Ако е това - да си го кажат ".

Месеци наред той нападна вицепремиера Красимир Каракачанов поради проектите за рационализация на армията, а неотдавна негова цел е и Валери Симеонов. Председателят на " Воля " даже разгласи, че дава период на ръководещите до края на тази седмица да отстранят двамата от държавното управление, в противоположен случай депутатите му няма да се записват в Народното събрание.

" Ще помислим дали да свалим имунитетите си. Ще забележим дали става дума за изнудване или за обвиняване за това, че желаеме двама изверги да бъдат изхвърлени от държавното управление ", сподели Марешки в четвъртък. " Чуваме, че някои от тях спят с прокурори, само че са клюки и не мога да бъда сигурен ", загатна той най-вероятно за брачната половинка на Каракачанов, която е прокурор.

Възможно е активизирането на Сотир Цацаров да е обвързвано и с мониторинговия отчет на Европейска комисия за правораздаването и вътрешния ред, който се чака за бъде огласен другата седмица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР