Когато не се говори много за работата на даден лидер

...
Когато не се говори много за работата на даден лидер
Коментари Харесай

Това е краят на Меркел

Когато не се приказва доста за работата на даден водач на парламентарна секта, това значи, че той се оправя чудесно. В немската партийна система фракционният ръководител има грижата да обезпечава на партийния водач болшинство в личната му парламентарна група. А когато партийният водач, както в тази ситуация с Меркел, управлява и държавното управление, шефът на парламентарната група би трябвало да подсигурява спокойната и безшумна работа на канцлерката. Чисто теоретически.
В настоящето немско държавно управление обаче сега всичко е неспокойно и доста шумно. Още по време на дългите съдружни договаряния гъмжеше от интриги, подаваха се оставки, издигаха се закани за нови избори. Днес, една година след изборите за Бундестаг, разпадането на обединението и стартът към ново държавно управление към този момент са единствено въпрос на време.
Дворцов прелом
Не единствено тъй като ръководещите партии безобразно се карат между тях. И освен тъй като поради вътрешните си битки за власт пожертваха и последните трохи доверие на гласоподавателите. Сега Ангела Меркел изгуби и болшинството в личния си лагер: свален беше нейният дълготраен поддръжник - фракционният водач Фолкер Каудер. А това си е дворцов прелом, който може да приключи единствено по един метод: нови избори без Ангела Меркел, която в продължение на 13 години поставяше решителен отпечатък върху съдбините на Германия и на Европа.
Сравнително непознатият специалист по финансовите въпроси Ралф Бринкхаус беше определен за нов фракционен водач на ХДС/ХСС таман в деня, когато в Организация на обединените нации Доналд Тръмп още веднъж насочи словесни офанзиви против Германия. А това несъмнено хвърля много смущаваща светлина върху положението на стопански най-силната европейска страна.
Прекалено доста депутати от Бундестага явно не схващат какъв брой съществено е ситуацията. Те са определени от жителите на тази страна, с цел да се грижат за тяхното благоденствие, а не да блокират седмици наред работата на държавното управление, спорейки за дреболии и за политически назначения, което от своя страна единствено налива вода в мелницата на десните популисти от „ Алтернатива за Германия”.
Демонтаж на единствената надеждна големина
На това държавно управление още от първия ден му липсваше освен някакъв общ политически план. Липсваха му и съответните политически артисти, притежаващи задоволително мощност и меродавност, с цел да водят Германия в тези сложни времена. До вчерашния исторически вторник единствената надеждна големина беше Ангела Меркел, която съумяваше да прикрие дълбокия раздор в държавната коалиция, че даже и в личните си партийни редици.
Сега всичко това завърши. Депутатите от ХДС/ХСС смъкнаха освен Фолкер Каудер. В днешните бурни времена те обществено демонтираха и канцлерката. Тъй че въпросът през днешния ден гласи не дали, а какъв брой бързо ще си отиде Ангела Меркел. Един в действителност дълбокосмислен факт. Не единствено тъй като доставя голяма наслада на „ Алтернатива за Германия” и на Доналд Тръмп…

Автор: Инес Пол, Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР