Когато навън дърво и камък се пука от студ, а

...
Когато навън дърво и камък се пука от студ, а
Коментари Харесай

Топло вълнено одеялце за студените дни

Когато на открито дърво и камък се пука от мраз, а вкъщи отоплителните уреди колкото да насмогват, няма по-голямо наслаждение от това, да се пъхнем под някое топло одеялце и блажено да заспим, да изпием чаша чай или да почетем книга.

Най-добре задържат топлината, и то без да запарват, одеялата от естествена вълна. Но по какъв начин да изберем най-подходящото, да го го перем и съхраняваме.

Одеяла от камилска вълна
От всички типове вълна, камилската е най-топла и мека. Състои се от от по-груба четина на повърхността и гальовен пух в основата, като най-качественият материал се добива от млади животни.

В съпоставяне с овчата вълна, камилската има в пъти по-ниско тегло и по-голяма издръжливост. Причина за това е кухата конструкция на косъма, която обезпечава прелестни изолиращи свойства и лекост. Освен това се счита, че одеялата, направени от камилска вълна и имат позитивна енергетика върху индивида и обезпечават бездънен и пълностоен сън.

Как да се грижим за одеялата от камилска вълна
За да възвърне одеялото цялата си помпозност, преди използването го разстелете за няколко часа в топло помещение. Много добре се отразява на камилската вълна проветрението в топло и изсъхнало време (през лятото) и отъркването с свеж сняг през зимата. За множеството одеяла от този материал това е най-хубавия метод за разчистване. Само по-леките произведения могат да се перат ръчно със специфичен препарат за вълна или да се дадат на химическо почистване. Не забравяйте обаче да сгъвате одеялото едвам откакто е изцяло сухо.

Одеяла от кашмир
Кашмирът е рядка материя, която се събира ръчно и в лимитирани количества. Монголия е една от дребното страни, където живеят кашмирените кози. Всяка пролет те се подстригват и след обработката на козината, се получава най-хубавия материал за произвеждане на одеяла. Влакната са с дребен диаметър, което основава доста прелестно чувство при досег – нежно като коприна, само че топло. За разлика от овчата вълна, кашмирът не нервира кожата, не става на „ топчета ” и не се скубе.

Как да се грижим за одеялата от кашмир
Изделията от кашмир се нуждаят от деликатна грижа. Перете ги единствено ръчно или ги давайте на химическо почистване. Ако инцидентно излеете върху тях сок, чай, кафе, промийте мястото с хладна вода, защото горещата ще фиксира петното.

Одеяла от овча вълна
Те имат термолегулиращите свойства на изделията от камилска вълна и кашмир, само че са доста по-тежки. Например обичайното у нас родопско одеяло тежи към 3 кг. Освен това е допустимо да раздразни по-нежната кожа. Предимството на одеялата от овча вълна обаче е наличната цена.

Как да се грижим за одеялата от овча вълна
Тези произведения можете да перете и в пералнята, само че единствено на специфичната стратегия за вълна, при температура 30 градуса и без центрофуга. Последното се постанова освен, тъй като одеялото може да се намачка непоправимо, само че и с цел да не се откачи барабана на пералнята от огромната тежест.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР