Когато нашият най-голям син не беше добре, един психиатър ни

...
Когато нашият най-голям син не беше добре, един психиатър ни
Коментари Харесай

Обичам те. Гордея се с теб. За мен ти си най-доброто дете

Когато нашият максимален наследник не беше добре, един психиатър ни подари с нещо скъпо. Той ни описа за опит, който се провеждал в Англия.

В него майките на болните деца правели едно простичко нещо всяка нощ. Те изчаквали детето да заспи (и да настъпи дейната фаза на съня), откакто прошепвали тези простички думи:

„ Обичам те. Гордея се с теб. Радвам се, че си мое дете. За мен ти си най-хубавото дете. “

Впоследствие резултатите били съпоставени с други деца, които са били диагностицирани със същото заболяване, само че майките им не са прошепвали тези думи. Оказва се, че децата, които са чували горните слова, са се възстановявали доста по-бързо спрямо другите. Това се дължало на магията на майчините думи.

Виж още:  Какво става, когато лишим едно дете от обич?

Решихме да пробваме и ние. Беше елементарно и евтино (всъщност - напряко безплатно) спрямо останалите лекувания. И постоянно можеше да се приложи. След това започнах да скалъпвам. Вече бяха минали пет години, а аз продължавах да шушукам разнообразни думи на момчетата всяка нощ.

Какво дава това?

Чувство на фамилиарност. Не мога да сравня това възприятие с нищо друго. Гушкам ги и им споделям неща, които са значими и за мен, и за тях.

Индивидуално време с всяко дете. Ежедневните ми отговорности не ми оставят доста свободно време, което да извозвам със синовете си. Но тези моменти всяка нощ са в действителност специфични.

Мога да им кажа нещо значимо.  Понякога остатъкът на информация или други условия може да ги накара да се държат зле. Това усложнява връзката с тях. През нощта обаче аз им прошепва какъв брой доста ги обичам и всички кавги и неприятни усеща изчезват.

Децата се усещат обичани. Прочетох, че би трябвало да споделяме на децата си едно значимо нещо: „ Знаеш ли, че в случай че можех да предпочитам всред всички деца на света, отново щях да избера теб? “ Когато го споделих за първи път н а сина ми, той се развълнува толкоз доста, че не можеше да спре да повтаря: „ Мен, в действителност ли? Вярно ли е? “ Наистина е значимо децата да знаят, че родителите им ги обичат такива, каквито са, да знаят, че са специфични.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР