Когато напуснах България си казах, че ще се върна за

...
Когато напуснах България си казах, че ще се върна за
Коментари Харесай

Теодор Ушев: Мечтая за премиер, който да не слуша чалга

Когато напуснах България си споделих, че ще се върна за непрекъснато, когато спре да звучи чалга отвред, а чалга реализатори да приказват по медиите. Аз не бях стопански бежанец, бях културен бежанец. Чалгата е и в политиката. Чувам да споделят за кино лентата „ Момчето си отива “, който бе излъчен тези дни: Какви филми са се правили в миналото.

Така е, само че хайде да си представим римейк на този филм – по какъв начин ще наподобяват сцените с абитуриентския бал? Лъскави скъпи лимузини, някакви младежи облечени в публични спортни екипи, девойки с ботокс и други хирургични намеси, мятащи гюбеци… какво е това? Чалгата е на всички места. Тя пречи толкоз доста на културния, на политическия и на обществения живот… Чалгата би трябвало да изчезне от живота ни. Мечтая си един ден българският министър-председател да не слуша чалга, а да го забележим в ложата на филхармонията да слуша симфония номер четири на Брукнер. Тогава ще имаме просперираща страна, съобщи известният аниматор и режисьор Теодор Ушев по Българска национална телевизия.

Дали в миналото Борисов ще чуе нещо от Брукнер?...

Ушев показа, че е бил сюрпризиран от определянето му за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 години. Разбира се, че ми стана прелестно, нищо в мен забълбука… Учил съм се от страхотни художници-аниматори, те са по-добри от мен, само че по този начин е посочила класацията, която е испанска самодейност. Разбира се, това е голямо обвързване, тъй като човек би трябвало да се старае да дава отговор на високата оценка. Всяко самопризнание оказва помощ. Отсега нататък обаче би трябвало да върша всичко по-добре. Няма да е леко.

Аз се тормозя за българското кино, тъй като представете си един човек, който всяка вечер гледа антикино, каквото са турските сериали, там няма никакво изкуство, направено е по този начин, че да ви пуска непосредствено емоциите… Това е част от чалга доктрината. Чалгата не е единствено тип музика, това е философията нацяло течение – концепцията за егоизма, за консуматорството. Всичко това се натрупва с години.

През 2017 година в профила си във Facebook, създателят на номинирания за „ Оскар “ късометражен филм „ Сляпата Айша “ написа във връзка премиите на „ БГ радио “: „ Очевидно, чалгата се е пренесла в българската попмузика, националните медии, учебните заведения, детските градини. Културният ми потрес от премиите на БГРадио не беше единствено от просташките, сексистки и искрено дебилни текстове на новоизлюпените квартални " звезди ", а от обстоятелството, че невръстни деца знаеха текстовете наизуст, пееха с идолите си, подрусвайки се, имитирайки ги, под одобрителните погледи на майките си. Агенция за отбрана на децата? Съвет за електронни медии? Образователно министерство? Очевидно чалгата се е пренесла в БГ попмузиката, националните медии, учебните заведения, детските градини... Повсеместно, всеобщо и необратимо. Това, което Хисарският поп, пиленцата и тигрите започнаха, ще довършат Криско, Дриско&Co. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР