Когато на Марс настъпи нощта, температурата пада и предизвиква бурни

...
Когато на Марс настъпи нощта, температурата пада и предизвиква бурни
Коментари Харесай

На Марс бушуват снежни бури нощем

Когато на Марс настъпи нощта, температурата пада и провокира бурни ветрове, които подхранват бързо разрастващи се снежни стихии, които могат да основат проблеми за бъдещите задачи в Червената планета.

Този развой, разказан в публикация, оповестена в Nature Geoscience, може би е виновен за изненадващите наблюдения на снеговалеж, открит от един от марсианските спускаеми апарати на НАСА, оповестява Science news.

" Облаци и снеговалеж са се появили през последните години като основни участници във водния цикъл и климата на Марс ", раказва Пол Хейн (Paul Hayne), геофизик в Jet Propulsion Laboratory на НАСА в Пасадена, Калифорния, неучаствал в проучването.

Новата работа комбинира три необятно публикувани компютърни модели, което разрешава на екипа да симулира огромни климатични промени, да се изчислят атмосферните турбуленции и даже да сформират подробни прогнози за времето.

Сняг не е извънреден феномен за Марс, на неговите полюси има големи ледени шапки. Но смисъла на марсианските облаци за образуването на времето, в това число снеговалежите, не бе вземано поради. През деня облаците, намираши се на височина 10-20 километра, гълтам слънчевата светлина и поддържат температурата и стабилността на атмосферата. Но след залез слънце, температурата вътре облаците стартира да пада внезапно със скорост от 4 келвина на час. Спускащите се студени маси се смесват с топлите, намиращи се покрай повърхности, тъй че към 2 часа локално време отвесният вятър може да доближи скорост от 10 метра в секунда (36 км/ч). Такова атмосферно разбъркване на ниска надморска височина може да докара до обособяване на водата в горната част на атмосферата, което способства за загубата й.

Разбирането на динамичността на атмосферата на Марс ще помогне да се избегнат неприятните изненади за бъдещи задачи. Въпреки че скоростта напразно на Марс може да се смята за умерена на Земята и не би могла да вземем за пример да повлияе на полета на аероплан, разредената атмосфера на Червената планета способства за усилването на турбуленцията. Следователно, сходни метеорологични катаклизми са рискови както за роботизирани, по този начин и за пилотирани задачи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР