Когато на 17 май служители на британската Национална агенция срещу

...
Когато на 17 май служители на британската Национална агенция срещу
Коментари Харесай

K-Cell - британски специален екип, който прави живота на олигарсите труден

Когато на 17 май чиновници на английската Национална организация против престъпността (NCA) посещават апартамент, с цел да извършат обиск, излиза наяве, че това не е нормално жилище.

Апартаментът с повърхност от 650 кв., който се намира в един от най-заможните региони на Лондон, разполага със седем спални, ситуирани на три етажа, вътрешен асансьор и под земята гараж с стеснен достъп.

Служителите, които извършващи обиска, виждат, че вътрешните порти нямат брави и както всичко останало там, се управляват електронно.

Това не е елементарен парцел, а обискът също не е елементарен. Целта не е притежателят на парцела, макар че той е глобен съветски олигарх. Целта е някой, който, съгласно разследващата информация, която NCA получива, е "вътрешен ".

В банковата сметка на "вътрешния " неотдавна са подадени 400 000 паунда (470 000 евро). От организацията подозират, че това е метод на заплащане за поддържката на парцела и за заплащане на сметки. Вероятността парите да са пристигнали от глобения човек значи, че има задоволително доказателства, които да оправдаят заповедта за обиск.

Първоначалните съмнения са, че субектът е чистачката, само че по-нататъшното следствие демонстрира, че това е член на фамилията. От NCA не разкриват самоличността на обвинените.

Това съставлява работата на нов екип под шапката на NCA, който носи името K-Cell – К идва от клептокрация. Тяхната задача е да създадат живота на глобените олигарси сложен. От BBC са се срещнали извънредно с работата на екипа.

Британското държавно управление наложи наказания на над 1 000 души, включително и на редица нови имена след съветската инвазия в Украйна през февруари. Не всички те са съществено обвързани с Великобитания, само че активите на руснаците, при които това е реалност, са замразени.

Активите нормално не се конфискуват от страната, само че не могат да бъдат употребявани, в случай че въпросният човек не получи специфичен лиценз от министерството на финансите, като този, който беше възложен на футболен клуб Челси, който беше благосъстоятелност на Роман Абрамович преди продажбата му.

Ако някои пък умишлено се занимава със замразени активи или средства, NCA може да проверява. Това е базата на обиските като този, който K-Cell организира във въпросния апартамент, търсейки доказателства за нарушавания в случаи, когато някой, като помощник или родственик, получава пари, с цел да се заобикалят глобите.

За руснаците, които са преместили част от средствата си във Англия и са си купили парцел там (скъпите парцели имат потребност от сериозна поддръжка), това, че не могат да заплащат на чистачката или на градинаря, може да им сътвори доста неудобства.

На охранителите на парцела също би трябвало да се заплаща. Ако парцелът не разполага с лиценз за защита, това значи, че протестиращи могат да се снабдят с достъп до него, както се случи през март в празно имение на стойност 50 млн. $ в Лондон, което е свързвано с съветския милиардер Олег Дерипаска.

От NCA не разкриват детайлности от кое място получават разследващата си информация, на която се базират следствията им, написа BBC.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР