Когато на 1 септември 1985 година Робърт Балард (Robert Ballard)

...
Когато на 1 септември 1985 година Робърт Балард (Robert Ballard)
Коментари Харесай

Нова надежда за останките на „Титаник“

Когато на 1 септември 1985 година Робърт Балард (Robert Ballard) се натъква на останките на известния транспортен съд, положението, в което се намирал, било съвършено.

30 години по-късно, с помощта на посетителите, останките се разпадат. Но за тези, които желаят корабът да бъде непокътнат, сега има нова вяра.

От откриването на лобното място на кораба той е бил посещаван от безчет туристи, реставратори и археолози, много от които търсели артефакти и сувенири. Голяма част от артефактите са събрани законно, само че не се знае какъв брой просто са взети. По кораба има вреди и от потопяеми проучвателен апарати.

„ По-голямата част от вредите са направени от хора, които стъпват върху кораба. Самият корпус е доста здрав, а носоваота част е забита надълбоко на дъното. Всъщност тъкмо това държи кораба цялостен “, споделя Балард.

Една от аргументите, които затрудняват опазването на „ Титаник “, е дълбочината – среща се на 2 благи под повърхността, и то в интернационалните води. От 2012 Титаник влиза в културното завещание на ЮНЕСКО, което дава законови права за отбраняване и избавяне на артефакти от кораба. В допълнение Канада желае да разшири границите си с 200 благи по континенталния шелф. Ако това се случи, корабът ще е на територията на Канада и управляващите ще имат право да се заемат с опазването му.

Според Балард спасяването на кораба дори не е чак толкоз огромно начинание. „ Не става въпрос за технологии. Определено няма да коства милиони. Цената ще се доближава до тази за опазването на старинна постройка. “

Балард ще би трябвало да изчака, с цел да види дали напъните ще дадат плод. Междувременно годишнината от откритието му възбуди мощен интерес измежду историческите общества. На 30 септември ще се организира търг за истинското меню в ресторанта от деня преди нещастието. Очаква се наддаването да доближи най-малко 50 000 $. През 2012 година друго меню беше продадено за 120 000 $.

А в случай че историческите артефакти не са задоволителни, към този момент двама души без значение един от различен оповестиха, че строят копия на кораба с действителни размери. Клеър Макнийли (Claire McNeilly) оповестява за The Belfast Telegraph, че хората ще могат да се любуват на три нови кораба „ Титаник “ – първокласен хотел и казино в северните Мариянови острови, атракцион в лунапарк в провинция Сичуан (Китай) и изцяло функционално копие на кораба, чийто спонсор, австралийският милиардер Клайв Палмър (Clive Palmer), счита да пусне на вода през 2018 година.

Smithsonian


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР