Когато Манчестър Юнайтед натисна в опитите си да привлече Рафаел

...
Когато Манчестър Юнайтед натисна в опитите си да привлече Рафаел
Коментари Харесай

Зидан е надеждата на Мадрид да привлече топмишените си

Когато Манчестър Юнайтед натисна в опитите си да притегли Рафаел Варан от Ланс през 2011 година, Реал Мадрид извади прикрит джокер от ръкава си и внезапно промени картинката.

Президентът на „ лос бланкос” Флорентино Перес изпрати във Франция Зинедин Зидан – тогава консултант в клуба, с цел да убеди надарения централен бранител, че бъдещето му е на „ Сантиаго Бернабеу”, а не на „ Олд Трафърд” или който и да е различен популярен европейски стадион. Поразеният от гледката на френския кумир пред себе си Варан не можа да каже „ не” на това предложение.

Зизу даде оставката си като старши треньор на Реал Мадрид незабавно след края на предишния сезон, но в този момент се завърна на поста, откакто всичките му условия – и за заплатата, и за цялостната му спортно-техническа власт – бяха признати. Перес пък се надява аурата на новия остарял ментор на тима му да помогне в убеждаването на огромните имена да се реалокират на „ Бернабеу” през идното лято.

След разочароващ сезон, в който „ лос меренгес” бяха още през март единствено в границите на седмица изхвърлени от Шампионската лига и Купата на краля плюс отказани от преследването на купата в Ла Лига, е нужно голямо влагане в усъвършенстване на качеството на състава и завръщането на Зидан може да се окаже решителен фактор при рекрутирането на топмишените на клуба.



Нападателят на Челси Еден Азар е една от основните цели на Мадрид и 27-годишният белгиец не се и пробва да крие възхитата си от Зизу. „ Изпитвам голямо почитание към него. Той бе моят кумир. Благодарение на него започнах да играя футбол”, показа Азар пред телевизионно шоу в своята татковина.

Той е доста навит на свое лятно пренасяне в испанската столица при кумира си и евентуално ситуацията нямаше да е друго даже в случай че Зизу не се бе завърнал на „ Бернабеу”. Възможността да работи с френската легенда обаче прави трансфер в Мадрид още по-привлекателна алтернатива за офанзивния ас на „ сините” от Лондон. На Чамартин имат вяра, че могат да завършат договорката по закупуването му това лято макар трансферното ембарго, наложено на Челси, но цел №1 беше и си остава Килиан Мбапе от Пари Сен Жермен.

Реал Мадрид и Зидан желаеха да доведат нападателя още през лятото на 2017 година от Монако, но не съумяха да освободят задоволително финансов запас заради голямата заплата на Кристиано Роналдо и решението Гарет Бейл да остане в клуба. Мбапе вместо това мина в ПСЖ и след това завоюва международната купа с националния тим на Франция. „ Белите” обаче предишното лято се разделиха със CR7 и през идното се чака най-накрая да си тръгне и Бейл, тъй че би трябвало да имат нужните пари за реализиране на сходна мегасделка. Клубът си остава все по този начин заинтригуван от Мбапе и управлението се надява въздействието на Зидан да помогне младокът да бъде уверен да пристигна на „ Бернабеу” през лятото.



След повторното оповестяване на френския експерт за старши треньор на „ лос меренгес” Перес бе запитан за възможностите новият ментор да спомогне за идването на 20-годишния стрелец и отвърна многозначно: „ Зинедин е французин. Може и да може да направи нещо по въпроса…” Това може и да е било просто смешка, но в нея въпреки всичко имаше и капка истина, тъй като президентът би дал благо и драго да притегли нападателя на ПСЖ и е наясно с вероятното въздействие на Зидан върху възможния трансфер. „ Този, който ме накара да заобичам футбола, бе Зидан – сподели Мбапе през 2017 година – След това имах куп идоли, но Зидан беше първият.”

Пол Погба, обект на голям интерес от „ белите” преди завръщането си в Манчестър Юнайтед от Ювентус през 2016 година, също призна през предходната седмица, че е изкушен от концепцията да отиде в Мадрид, изключително с наличието на Зидан в близост: „ Винаги съм казвал, че Реал Мадрид е клуб фантазия за всекиго. Това е един от най-големите клубове на света, а Зидан е треньор там. Това е фантазия за всяко дете или футболист.”

Друг френски полузащитник – Н’Голо Канте от Челси, обаче не пее в същия хор. „ Дори и Зидан да ми се обади, няма значение. Аз съм в Челси през днешния ден и съм напълно фокусиран върху това”, отвърна халфът на питане дали би минал в испанския гранд. „ Сините” по този начин или другояче надали биха пуснали двама от най-хубавите си футболисти да отидат в едно лято в Мадрид, още повече откакто през предишното видяха да го прави и Тибо Куртоа, така че Канте наподобява сигурен оставащ на „ Стамфорд Бридж” и през идващия сезон.



Играч, който Зидан обаче доста би желал да вземе, е Садио Мане. Корицата на „ Марка” в понеделник съдържаше фотография на французина по какъв начин утешава сенегалския нападател на Ливърпул след изгубения от „ червените” точно от Мадрид край на Шампионската лига в Киев предишния сезон. Мане, създател на единствения за мърсисайдци гол при провалянето с 1:3 тогава, бе един от мечтаните от Зидан футболисти предишното лято, преди да реши да напусне поради неодобрение от това, че не може да направи нужните и замислени към този момент от него промени в състава.

Това лято обаче ще е друго. На Зизу към този момент са обезпечени цялостна спортно-техническа власт и голям трансферен бюджет – началото бе обещано с заплащането на неустойката от 50 млн. евро за бранителя на Порто Едер Милитао, и в клуба се надяват треньорът да убеди набелязаните топ гении да дойдат и да оказват помощ за построяването на новата хегемонна версия на Реал Мадрид за години напред.
Бен Хейуърд, „ Ийвнинг Стандард”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР