Когато мъжът от Ханджоу се върнал у дома след командировка,

...
Когато мъжът от Ханджоу се върнал у дома след командировка,
Коментари Харесай

Коронавирусът напомни за масовото наблюдение в Китай

Когато мъжът от Ханджоу се върнал вкъщи след командировка, локалните служители на реда се свързали с него. Те били наблюдавали колата му по регистрационната табела в близкия град Вънчжоу, където има доста инфектирани с ковид, макар че е надалеч от епицентъра на епидемията. Останете вкъщи за две седмици, поискали те. След към 12 дни индивидът не се стърпял и излязъл на открито, малко преди да изтече този период. Този път му се обадили освен от полицията, обадил му се е неговият началник. Мъжът бил засечен до езеро в Ханджоу от камера с технология за лицево различаване и управляващите предизвестили компанията му да внимава.

" Бях леко шокиран от опциите и успеваемостта на мрежата за всеобщо наблюдаване. Те в действителност могат когато и да е и на всяко място да наблюдават напредването ни посредством технологии с изкуствен интелект и обработка на огромни бази данни ", сподели мъжът, поискал да остане неизвестен, с цел да и не си основава неприятности.

Китайците от дълго време осъзнават, че се следени посредством най-усъвършенстваната в света система за електронно наблюдаване. Кризата с ковид извади на ярко част от тази технология и даде на управляващите опрощение да употребяват всеобхватните способи за високотехнологичен надзор върху обществото.

Компаниите производители на камери с изкуствен интелект се хвалят, че системите им могат да сканират улиците за хора с леко нараснала телесна температура, да разпознават лицата им, дори в случай че носят маски, и да рапортуват на управляващите. Ако пациент с ковид се качи на трен, системата на железопътната компания може да създаде лист на хората, седнали към него. Приложения към мобилни телефони могат да уведомяват потребителите, в случай че пътуват със аероплан или трен дружно с регистриран притежател на ковид, а карти могат да им демонстрират къде се намират постройките, в които живеят инфектирани.

Въпреки че в обществените мрежи има известно анонимно неодобрение, към този момент китайските жители като че ли одобряват тази спомагателна интервенция и даже я приветстват като метод за битка с изключителната обстановка. " При тези условия хората евентуално ще сметнат това (наблюдението) за рационално, даже в случай че не са били особено осведомени за него ", сподели Каролин Биг, съучастник в правната адвокатска фирма " Ди Ел Ей Пайпър " в Хонконг.

Новите технологии

Телекомите от дълго време тихомълком наблюдават напредването на своите консуматори. Тази седмица " Чайна мобайл " популяризира това като услуга, като разпрати текстови известия на жителите на Пекин, че могат да ревизират къде са били през последните 30 дни. Компанията не изяснява за какво потребителите биха имали потребност от такава информация, само че тя може да бъде от изгода, в случай че бъдат запитани от управляващите или своите работодатели къде са пътували.

" В ерата на огромните данни и интернет придвижването на всяко лице може да бъде ясно забелязано. Така че в този момент има разлика от времето на SARS ", сподели епидемиологът Ли Лан Цзюан предходната седмица в изявление за Китайската централна телевизия, като направи съпоставяне с вирусната зараза, умъртвила 800 души през 2003 година " При такива нови технологии би трябвало оптимално да се възползваме от тях, с цел да намерим източника на зараза и да го ограничим ", добави той.

Министерството на индустрията насочи предходната седмица към китайските компании и проучвателен институти за апел да оказват помощ в битката против епидемията. Компаниите отвърнаха с лавина от известия, възхваляващи капацитета на своите технологии. Фирмата за лицево различаване " Мегвил " сподели във вторник, че благодарение на министерствата на индустрията и на науката е създала нов метод за разкриване и идентифициране на хора с висока температура. Тази нова " изкуственият разсъдък система за премерване на температурата " посредством топлинни камери и идентифициране на лица по телесни и лицеви данни, към този момент е била тествана в един квартал на Пекин.

От " Сенс тайм " - друга водеща компания в областта на - споделиха, че са изработили сходна система, която на входовете на здания да разпознава хората с маски. Тази система се е справила с несъвършенствата на предходна технология. Фирмата за наблюдателни камери " Чжъцзян Дахуа " разгласи, че може да открива нараснала температура посредством инфрачервени камери с акуратност до 0.3 градуса.

В изявление за държавната организация " Синхуа " Чжу Цзяншън от Китайската академия за железопътни науки изяснява по какъв начин технологиите могат да оказват помощ на управляващите да откриват хора, които евентуално са били изложени във влака на контакт с доказан или хипотетичен притежател на ковид. " Ще получаваме значима информация за пасажера, в това число номера на влака и номера на вагона, и информация за пасажерите, които са покрай лицето, за хората три реда пред и три реда зад лицето ", споделя той. " Ще извлечем тази информация и ще я предоставим на виновните институции за предварителна защита на епидемията ", прибавя той. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (88)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР