Когато купувате пластмасови бутилки, винаги е важно да обърнете внимание

...
Когато купувате пластмасови бутилки, винаги е важно да обърнете внимание
Коментари Харесай

Кои пластмасови бутилки не бива да се пълнят отново?

Когато купувате пластмасови бутилки, постоянно е значимо да обърнете внимание на етикетирането, защото пластмасата може да отделя субстанции, които са токсични и нездравословни за човешкото здраве.

Кои пластмасови бутилки не могат да се пълнят още веднъж?

Когато купувате пластмасови бутилки, би трябвало да обърнете внимание на маркировката на дъното им. Маркирането показва от каква пластмаса е направена бутилката. Така да вземем за пример бутилка с етикет PET 1 (или PETE 1) може да се употребява единствено един път, защото тя отделя токсични субстанции в наличието на О2, на слънце или при нагряване.

Бутилки с етикет “3 ” и “7 ” PVC и PC са направени благодарение на химичното вещество бисфенол А. Това, от своя страна, както се показва в изследване на американските учени Шерил Ерлер и Джули Новак, при продължителна приложимост може да има пагубно въздействие върху ендокринната система. Поради тази причина през 2010 година

Европейската комисия забрани потреблението на това вещество при производството на пластмасови бутилки за хранене на бебета.

В същото време съгласно СЗО евентуалната миграция на бисфенол А в храната е извънредно ниска: по-малко от 5 частици на милиард. Съответно, с цел да може да навреди на тялото, човек би трябвало да изяде и изпие най-малко 600 кг храна и питиета, които са били в контакт с поликарбонат всеки ден.

Руски учени от Научноизследователския институт по човешка екология и здраве на околната среда, организираха проучване на водата, която се съхранява в поликарбонатни контейнери. Проучванията демонстрират, че бисфенол А не навлиза в студена вода. Но в случай че наливате други питиета, изключително горещи, тогава те ще станат рискови за здравето.

Безопасно ли е да се пие вода от пластмасова бутилка за многократна приложимост, да вземем за пример за спорт?

Възможно е единствено в случай че бутилката е направена от полиетилен (такива бутилки са маркирани с цифрите “2 ” и “4 ”) или полипропилен (обозначен с цифрата “5 ” и надпис PP). Но тези бутилки са безвредни единствено в случай че държите студена вода в тях и постоянно ги дезинфекцирате. Проблемът е, че на гърлото на бутилките се натрупват доста бактерии, по-специално ешерихия коли.

Същото се отнася и за бутилките за спорт: като предписание, те имат стеснен дозатор; мъчно е да го изплакнете и дезинфекцирате вярно. Например през 2002 година канадски учени от университета в Калгари събират проби от персоналните бутилки с вода от възпитаници в локално главно учебно заведение.

Резултатите демонстрират, че в 13,3% от тях е записано нараснало количество на общи чревни бактерии. Фекалните колиформни бактерии, чието наличие демонстрира незадоволителното филтриране на водата, са надвишени в 8,9% от бутилките.

Опасни ли са бутилките за многократна приложимост, които са сложени в охладители?

Бутилките за многократна приложимост, употребявани в охладителите, са направени от поликарбонат. Това е комфортен резервоар за огромни размери течност, защото е по-здрав и по-лек от стъклото. Ако бутилката е нова, тогава нездравословният бисфенол А може да попадне във водата.

Следователно, в случай че бутилката с вода за охладителите, който сте донесли вкъщи или в офиса, наподобява употребена, това е повече в плюс, в сравнение с минус. Това значи, че са измивали неведнъж бутилката и нездравословните субстанции от поликарбоната към този момент са измити.

zdrave.to
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР