Когато кръщаваме един пакет „антикризисен“, трябва да целим нещо конкретно.

...
Когато кръщаваме един пакет „антикризисен“, трябва да целим нещо конкретно.
Коментари Харесай

КНСБ: Половината от мерките нямат антикризисен характер


Когато кръщаваме един пакет „ антикризисен “, би трябвало да целим нещо съответно. Половината от тези ограничения, които ни се оферират, нямат антикризисен темперамент. Това сподели Любослав Костов, стопански специалист в КНСБ.

По думите му част от тях ще влязат в действие от 2023 година, което е прекомерно късно на фона на инфлацията, която се случва.

„ Друга част през косвените налози, диференциране на ставки и понижаване на акцизи, унищожаване на акцизи се цели един резултат, който е най-малък за джоба на крайните консуматори. Няма нищо за приходите, няма очакван растеж на приходите, няма планувана отплата за загубата на действителната покупателна дарба на популацията, защото близо 14,5% инфлацията понесе и април към април по отношение на предходната година.

За страдание, това, което ни се предлага са едни 2 милиарда лв., които не няма да стигнат до хората, които ни се желае, и съгласно нас, когато инфлацията е двойно по висока от тази, която е заложена в бюджета, е разумно да има и по-високи доходи - по нашите оценки към 3 – 3,5 милиарда ще съберат повече доходи, а пакетът, който ни се предлага, е за 2 милиарда “, съобщи специалистът.

Според него е хубаво да се намерения, вместо да се понижава дефицитът, да се намерения за спомагателни ограничения, „ които да способстват поддръжката на приходите на хората и тяхното ползване, като да вземем за пример мярката за данъчно облекчение за родители с деца е доста хубава “.

„ Защо да не се вдигне този предел, за какво да не създадем необлагаем най-малко за хората на минимална заплата, които да остават разполагаеми 60 - 70 лева на месец от тях и да могат да използват. Това е тринадесета заплата за тези хора “, означи Любослав Костов.

Станислав Попдончев, заместник-председател на Българската стопанска камара заяви, че ограниченията не са били авансово разисквани със обществените сътрудници.

„ Специално във връзка с предлагането за пенсиите - нормално от тези оферти идват от Надзорния съвет на Национален осигурителен институт и се разискват в Комисията по осигурителни връзки към НСТС. Ние за пръв път през днешния ден видяхме в действителност предлагането на държавното управление ", сподели той.

По думите му предложенията не са били подкрепени с разбори и планове:

" Така че на този стадий някои от ограниченията са много противоречиви, някои от ограниченията бихме подкрепили. По отношение на ДДС-то върху хляба, би трябвало да се видят съответните написани текстове за смяна в Закона за налог върху добавената стойност, тъй като не е ясно дали няма да има други артикули, които са хлебни произведения, които да се оферират като самун и надлежно да се употребява понижената ставка по Данък добавена стойност “, добави Станислав Попдончев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР