Когато клиент прави резервация за почивка трябва да бъде информиран,

...
Когато клиент прави резервация за почивка трябва да бъде информиран,
Коментари Харесай

С колко са поскъпнали кувертите и почивките тази година?

Когато клиент прави резервация за отмора би трябвало да бъде осведомен, да прочете мнения и да знае какъв брой желае да заплати и надлежно какво следва да получи, разясняват представители на хотелиерския отрасъл.

" Хубавата вест е, че в България падна много сняг, съвсем всички ски уреди работят. По-добри условия има от предходната година. Българският туристически артикул е на равнище. Нашата цел е освен да продаваме на ниска цена, а клиентите след прекарванията си, да останат впечатлени и удовлетворени ", разяснява Атанас Димитров, зам.-председател на БХРА, представен от Нова тв.

Има недобросъвестни и недобронамерени хора, само че те са дребен %.

" Специално за тези празници от години при нас има едни и същи сигнали. Най-често хората се оплакват от неотоплени хотели, защото има доста обекти, които отварят единствено за празниците, те са сезонни. И, с цел да се затопли една къща или хотел, би трябвало отоплението да се пусне няколко дни по-рано, което в доста случаи не се случва и това е мотив за съществени разочарования ", добавя Богомил Николов, ръководител на Асоциация " Активни консуматори ".

Семейства с деца, които попаднат в такива хотели, нормално си потеглят незабавно.

" Посочвам го това, тъй като се надявам това да се случва все по-рядко.Какъвто и контракт да има в него няма уговорка за температурата в стаята. Повечето въпроси нормално са уредени в договорите, има с години процедура ", изясни още Богомил Николов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР