Когато казваме за кола, че е класика, не е задължително

...
Когато казваме за кола, че е класика, не е задължително
Коментари Харесай

Защо шофирането бавно е ужасно трудно с BMW M340i

Когато споделяме за кола, че е класика, не е наложително тя да е остаряла. Има някои модели, които са непреходни и съумяват да запазят качествата си през годините, макар промяната на технологиите, разбирането за колите и появяването на десетки нови купета, кръстоски, задвижващи системи и какво ли още не.

За нас " тройката " на BMW е тъкмо такава класика - стилен, само че задоволително огромен седан, който е подобаващ за толкоз доста сюжети, че се чудим имаме ли опция да изброим най-малко половината от тях.

Правим уточнението, че надолу ще приказваме единствено за модификацията M340i, която е последната стъпка преди върховия и бленуван от мнозина модел в гамата на " тройката " - M3.

По-просто казано, M340i е най-мощната рационална Серия 3, която човек би могъл да си купи. Под " рационална " имаме поради версия, която е задоволително цивилна за всекидневно прилагане, цената и разходът ѝ на гориво са прилични и в това време има капацитета да кара косъмчетата по ръцете ни да настръхват.
 Снимка 616081

Ако би трябвало да внесем малко изясненост, настоящото M340i е фейслифт на седмото потомство на Серия 3, което се появи през 2018 година И като при всеки фейслифт, измененията са дребни, само че хубавото на " освежените " версии е, че те дават опция на производителите да изчистят дребни неточности и да създадат към този момент съществуващата кола още по-добра. Нямаме концепция дали версията на M340i е имала нещо за оправяне, само че тази тук доста ни харесва.
 Снимка 616086

Международен автомобилен транспорт (стопанско обед БЕЗ ШАХ

Матовият екстериор от дълго време не е някаква рядка чудатост, непокътната за най-екзотичните спортни коли. Не сме му огромни почитатели, само че утвърждаваме метода, по който добавя характера на M340i.

Разбира се, колата може да бъде поръчана и със общоприетоо лаково покритие. В тестовият автомобил стоманено сивият непрозрачен екстериорен цвят беше смесен с мрачно червен кожен салон, който съгласно нас символизира характера и душата под другояче студената осанка на колата.
 Снимка 616088

Останалото е ясно: триобемна класическа структура с четири порти, дълъг челен похлупак и обособен от пътническата част багажник. Мястото вътре е задоволително за всевъзможни конфигурации от възрастни и деца, стига броят им да не надвишава пет. Толкова е практично, че чак се чудим за какво седаните изгубиха борбата и отстъпиха място на кросоувърите. За нас най-малко е необяснимо.
 Снимка 616083

СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ
Модификация: M340i xDrive Работен размер: 2998 куб. см Мощност: 374 к.с. Въртящ миг: 500 Нм Ускорение: 4.4 сек. до 100 км/ч Максимална скорост: 250 км/ч Среден разход: 7.8 л/100 км Трансмисия: 8-степенна автоматична Базова цена: 134 500 лева.
Да, багажникът не може да се съпоставя с този на SUV - и то не като размер, а като опция за товарене на обемни предмети. Това е и огромният минус на седаните - дребният отвор и дълбочината.

Все отново, в случай че не имаме намерение да товарим нещо друго от нормалните куфари, пътни чанти и торби с покупки, M340i предлага повече от задоволително място под задния си похлупак. Ние успяхме да съберем два детски баланс байка, две каски и багаж за дълъг уикенд за двама възрастни и две деца в лични столчета. При това с лекост.

КОЛОВОЗ БЕЗ ВЛАК

В подмяна на това, че сме със седан, а не с обемен джип, получаваме топ държание на пътя. Малко са рационалните коли, които могат да ни накарат да се усещаме толкоз сигурни в завой, колкото една класическа BMW " тройка ".

Окачването на M340i е толкоз добре настроено, че кара колата да упорства, когато я караме постепенно, като че ли не ѝ е прелестно. Комфортната ѝ зона е със 150 км/ч на автомагистрала, може и доста повече, само че би трябвало да сме някъде в Германия, където няма ограничаване. Тук толкоз.
 Снимка 616087

И в тези моменти си даваме сметка, че действително от повече нямаме потребност. M3 е по-скоро за запалянковци, които понякога тестват уменията си на писта, не за фамилни хора, които просто желаят да се любуват на пътуването.

В общоприетия режим Comfort колата е извънредно жива и с задоволително гръмък шумозаглушител, с цел да ни накара да желаяме още и още, само че не толкова първична, че да сложим под въпрос положителното си образование.
 Снимка 616090

Ускорението, което 3.0-литровият 6-цилиндров мотор с мощ 382 к.с. обезпечава, е извънредно прелестно и изрично, като и тук първичността му е добре озаптена. Да го кажем по този начин, когато пътуваме за работа и желаеме комфорт, те са там, без колата да натоварва с непотребна спортна изнервеност, звук и показност. Когато, обаче, ни се забавлява, M340i може и това. Дори не е нужно да превключваме на Sport, просто отваряме дросела с педала на газта и купонът стартира.

Може би единственото, което малко натоварва в всекидневието, са гигантските спирачки. Те са чудесни за моментите, в които колата се кара по-динамично, а от време на време и непристойно, само че при обикновено напредване се усещат прекомерно безапелационни.

Небрежно натискане на педала на спирачките води до мигновено заковаване на колата. Забелязахме, че с времето се привиква и човек стартира да го " пипа " по-нежно, само че при леко разпръскване M340i успяваше да ни стресне.
 Снимка 616089

Може да: господства останалите Не може да: стопира нежно Липсва му: задно предаване
В режим Sport колата се настройва за по-грубо отношение и демонстрира същинската си същина. Като човек, който внезапно не помни дипломатичността и стартира да приказва това, което в действителност мисли.

8-степенната скоростна кутия стартира да връща предавки доста по-бързо и да ги задържа по-дълго, с цел да извлече всеки нютон метър от мотора. Окачването става по-твърдо, а изпускателната система стартира да припуква пристрастяващо.

Проблемът е, че желаеме още и още от този гърмеж откъм гърба, което надали е изключително прелестно за близките, а и сходен жанр въздейства отрицателно на разхода на гориво.
 Снимка 616085

BMW M340i не е от най-икономичните коли, което е повече от разбираемо и обикновено. Имайки поради мощността и обстоятелството, че за смут на " зелените " този мотор не е електрифициран, считаме, че разходът е рационален.

При много динамично извънградско каране, успяхме да запишем разход от към 10 л/100 км, което е... окей.

При предпочитание, каквото ние нямахме, напълно умерено разходът може да бъде свален и до към 8 л/100 км. Все отново не трябва да забравяме, че това е автомобил с писмен знак M в името си и въпреки да не е " същинско " M3, е кола, чието показване не трябва да бъде подценявано.
 Снимка 616082

Съвсем до неотдавна цената от 134 500 лв. за " тройка " би ни шокирала, само че имайки поради какви коли се продават за сходни суми в наши дни, M340i ни се коства напряко преференциална договорка.

Да, няма комплицирани хибридни системи и огромни електромотори, само че пък има 48-волтова mild hybrid технология, едвам не е без никак. Освен това е типичен седан, който може да господства останалите на автомагистралата, усеща се съвършено в града и може да мине и за фамилен автомобил.

А и не трябва да бъркаме класиката с ретрото, тъй като тази " тройка " владее извънредно добре модерността. Извитият цялостен екран на таблото е единствено едно от доказателствата. А в този момент дано помахаме на чакащите пред електрическите станции на път за морето и да ги поздравим с малко гърмеж от ауспуха. Май няма да ни омръзне в никакъв случай.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР