Когато катедралата Парижката Света Богородица“ бъде реставрирана след опустошителния пожар

...
Когато катедралата Парижката Света Богородица“ бъде реставрирана след опустошителния пожар
Коментари Харесай

Франция няма достатъчно високи дървета за автентичния вид на „Нотр Дам“

Когато катедралата „ Парижката Света Богородица “ бъде реставрирана след опустошителния пожар от понеделник, тя евентуално няма да наподобява по напълно същия метод. Причината е, че във Франция към този момент няма задоволително високи дървета, с цел да бъде заимствуван достоверният тип на покрива на зданието.

Това е обяснил вицепрезидентът на реставраторската организация Fondation du Patrimoine Бертранд дьо Фьодо, написа Business Insider. „ Ще би трябвало да внедрим нови технологии, които да запазят типа на катедралата, който обичаме “, добавил е той.

Катедралата е с дължина 130 м и широчина 48 м, като покривът ѝ е с височина 35 м. Докато фасадата, която посетителите виждаха, бе от камък, гредите над нея бяха дървени. Пожарът се развихри точно от покрива и унищожи по-голямата част от него.

Според информацията на уеб страницата на „ Нотр Дам “ сред 1160 година и 1170 година са били изсечени 1300 дървета за построяването на покрива на катедралата. Много от дърветата по това време са били на възраст сред 300 и 400 години. Фьодо се съмнява, че даже в цяла Европа няма задоволително дървета на такава възраст, с цел да се възвърне достоверният тип на покрива на „ Нотр Дам “.

Fransylva – федерацията, представляваща частните производители на дървен материал във Франция – изиска доставки на дъбове, с цел да възвърне катедралата. „ Компаниите желаят рамката на „ Нотр Дам “ да бъде възобновена с френски дъбови дървета, в сходство със същите обичаи и високо качество като на първите строители “, гласи мнението на Fransylva.

Застрахователната компания Groupama пък предложи да заплати за доставката на 1300 дървета за построяването на рамката на свода. Според сдружението дъбовете би трябвало да са от горите в Нормандия, с цел да се резервира първичната структура./economic.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР