Когато кажем лавандула всеки си представя безкрайни полета във френския

...
Когато кажем лавандула всеки си представя безкрайни полета във френския
Коментари Харесай

Би Би Си: Как България стана глобален лидер в производството на лавандула

„ Когато кажем лавандула всеки си показва безкрайни полета във френския прованс, само че в действителност през последните години една някогашна социалистическа страна към този момент създава повече от етеричното растение от Франция. Това е България “, се споделя в репортаж на Би Би Си за развиването на промишлеността и нас. През последните 10 години френските насаждения от лавандула търпят огромни загуби заради бактериална зараза.

В това време в сърцето на Долината на розите, край село Търничени всяка година полята се оцветяват във виолетово. „ Някой трябваше да попълни вакуума “, споделя Филип Лисичаров, притежател на дестиларна в селото, който през 1992 година възобновява традицията на фамилията си в този поминък, датираща от 1902 година

„ България беше най-големият производител на лавандула и през 70-те на предишния век, в този момент си върна позицията “, напомня Николай Вълканов, изпълнителен шеф на Интелиагро, институт за разбори в земеделието. Това се случва през 2012 година когато лавандуловите насаждения у нас стават се усилват 5 пъти до 180 кв. км.

" Евтин труд, добър климат и добра традиция са главните фактори на триумфа ", споделя Кристоф Гловачки, икономист от Центъра за обществени и стопански проучвания.

В България почасовият труд коства 6 евро, против 36 евро във Франция, демонстрират данни на Евростат.

„ Около 99% от лавандуловото масло се изнася. България още няма добре развита козметична промишленост “, прибавя Лисичаров. Въпреки че световно най-големият консуматор на лавандулово масло е Съединени американски щати, българският експорт отива главно за Германия, Австрия и Франция, съгласно Националната асоциация за етерични масла.

„ Вярно е, че що се касае до цената не можем да се конкурираме. Но що се касае до качеството, проследимостта на продукцията, традицията на обработка, ние към момента държим значим коз “, счита Ален Обанел, президент на Комитета на френските етерични масла. Според него френското лавандулово масло има по-различни и по-изчистени ароматни качества от българското, заради спазването на строги условия при развъждането, като да вземем за пример всички насаждения да са на най-малко 800 метра надморска височина.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР