Когато институцията с най-нисък рейтинг в държавата напада институцията с

...
Когато институцията с най-нисък рейтинг в държавата напада институцията с
Коментари Харесай

Социолог за конфликта Гешев-Радев: Институцията с най-нисък рейтинг напада тази с най-висок

Когато институцията с най-нисък рейтинг в страната атакува институцията с най-голям рейтинг – няма по какъв начин да завоюва, да се легитимира и да увеличи доверието към нея.
Това съобщи социологът Юрий Асланов, който дружно с политологът Румяна Коларова разясниха тематиката пред бТВ.

.

Снимка: Кадър бТВ. Юрий Асланов и Румяна Коларова

Асланов изясни, че от дълго време по медиите не са показвани специфични разследващи средства, с които обаче обществото има опит. Първоначално злоупотребата с информация правеше неотразимо усещане на обществото, само че в един миг хората стопираха да реагират и да показват подозрение в претекстовете за потреблението им, добави социологът.

По думите му се слагат два въпроса по отношение на проблема: Първо – бил е селекциониран „ денят на президента “, в който се прави годишен доклад. Второ – откакто прокуратурата е разполагала с данни от диалог с присъединяване на президента, по проблема би трябвало да се произнесат експерти, които да отговорят дали дейностите на държавното обвиняване са закононарушение.

„ Появиха се и отзиви от страна на адвокати, че наблюдаващия прокурор, давайки позволение за разгласяване на тази информация, е направил закононарушение по смисъла на Наказателния кодекс “, добави специалистът.

По думите му следствието на прокуратурата е за интервал, в който Румен Радев не е президент и не е женен за брачната половинка си. Също по този начин счита, че в случай че продължи сагата, доверието в президента ще се повиши.

Политологът Румяна Коларова акцентира, че обстановката е разиграна и режисирана по метод, по който президентът е дейната страна, а прокуратурата – пасивната.

„ Именно в деня на годишния доклад той отговори на заложения от прокуратурата въпрос, тъй че провокира реакцията ѝ “, изясни Коларова.

Коларова посочи, че и някогашният президент Росен Плевнелиев е бил обект на следствие по време на мандата си. И макар че адвокати са работели по следствието, не е открито нищо подозрително, като е било и въпрос на нерви.

Политологът не счита, че в Народното събрание ще има болшинство, с цел да се повдигне обвиняване против президента.

„ Това не е война. Това е медиен балон. Аз персонално доста се учудих, че Гешев си разрешава това нещо. Императивно в Конституцията, член 103 споделя, че не може да се повдигне наказателно произвеждане против президента. В този смисъл това не е нищо друго, с изключение на заяждане на дребно и надуване на медиен балон. Прокуратурата няма никакви пълномощия върху президента. Единствените, които имат такива, са Народното събрание и Конституционният съд” съобщи пред Нова тв социологът Кольо Колев. Заедно с него в студиото бяха двама представители на медиите, симпатизиращи на основния прокурор Иван Гешев - Валерия Велева и Петьо Блъсков.

.

Снимка: Кольо Колев, Валерия Велева и Петьо Блъсков

Според Колев това е някаква форма на отклонение на вниманието от сериозните проблеми, с които се сблъсква обществото сега.

„ Казусът има три аспекта – юридически, честен и политически. По юридическа страна на проблема би трябвало да се зададат няколко въпроса, на които нямаме отговори. Какво е това следствие против шефа на Военновъздушни сили и за какво спецпрокуратурата води следствие против боен? След като са приложили СРС-та, сега, в който протичат диалог с държавен глава, министър председател, които са с имунитет, то те незабавно се приключват. Всички чуваме, че това е гласът на президента Радев. По силата на член 103 СРС-то незабавно е трябвало да бъде прекъснато, камо ли да бъде оповестен обществено и публично от държавна институцията. В момента имаме нарушаване на Конституцията”, съобщи Валерия Велева, която е на мнение, че шефът на Военновъздушни сили би трябвало неотложно да си подаде оставката.

„ Другият аспект е честен. Това е за да се удари президента, който се изживява като честен стожер на нацията, критикувайки ръководството, говорейки непрестанно за корупцията. Прокуратурата споделя: „ Ти не можеш да бъдеш честен стожер, откакто допускаш да бъдат укрити документи на твой непосредствен човек”. Третият проблем е политически – с това стартира предизборната акция за президент. Това е удар против Румен Радев, да бъде срутен имиджът му. Битката тук е Радев или Гешев, тя е доста ясна. Ако Гешев загуби, това ще е доста сериозен удар върху имиджа му като основен прокурор. Това е началото. Чакат се нови серии ", съобщи Велева.

Тя счита, че с цел да отбрани своя професионален път и имидж, основният прокурор ще излезе с други неща.

„ Не бива да се вършим на следователи. Нека прокуратурата да работи, дано и президентът да си вземе записка от думите си. Не съм сигурен, че тези документи би трябвало да бъдат дадени. Може да са някакви обикновени неща. Защо всички хукнаха да избавят президента? Според мен се търси спор на ползи в тази история”, разяснява Блъсков. Според него Гешев е направил услуга на президента, показвайки му, че към него има „ живи жици”.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР