Когато има баланс между мъже и жени, компаниите са по-успешниРолята

...
Когато има баланс между мъже и жени, компаниите са по-успешниРолята
Коментари Харесай

Лорън Джарет: Лидерите трябва да насърчават жените в ИТ

Когато има баланс сред мъже и дами, фирмите са по-успешни

Ролята на водачите е да основат такава среда, че хората да се почувстват въодушевени да покажат най-хубавото от себе си, споделя Лорън Джарет (снимка: Рада Станева)

Ролята и мястото на дамите в ИТ сферата, науката, технологиите, инженерните дисциплини и математиката бе една от необятно застъпените тематики на тазгодишното издание на конференцията DevReach, проведена от софтуерната компания Progress. Водещото събитие за разработчици в Централна и Източна Европа е с разширена стратегия и се организира от 20 до 24 октомври в София.

Лорън Джарет,  общоприет управител „ Продукти за разработчици ” в Progress, гост-лектор на семинара „ Empower Women @ DevReach ”, приказва за мотивацията си при избора на професионален път, за провокациите пред жените-лидери в софтуерната сфера и за работата си с сътрудниците от българския офис на компанията.

За Лорън се оказва изцяло естествено да се насочи към работа в софтуерната сфера, тъй като такава е била фамилната традиция. Нейната майка е бизнесмен – тя основала компания за асортимент на експерти за софтуерната сфера, включително създатели на техническа документи, инструктори, разработчици и други Занимавала се тази активност в продължение на 30 години.

„ А по-голямата ми сестра е софтуерен инженер, тъй че те двете зададоха ролевия модел, който дефинира избора ми на професионален път. Следвах фамилната традиция ”, напомня си с усмивка Лорън. През лятото тя стажувала в софтуерни компании, а след това приключила и лицей с софтуерна устременост. Започва кариерата си с създаване на приложения, свързани с вложения.

В средата на 90-те години Лорън бързо осъзнава, че технологиите трансформират света фундаментално . „ Тогава бях на кръстопът, за мен въпросът беше дали да стана инженер ли да избера друга посока. Развитието на технологиите мощно ме впечатли с метода, по който те въздействат на фирмите. По това време доста мощно желаех да схвана какво е въздействието на технологиите върху бизнеса и по какъв начин те могат да трансформират промишленостите ”, спомня си Лорън.

Затова тя избира да стартира работа като съветник по интернет тактики. През 90-те години на предишния век това означавало да се дефинира по какъв начин с навлизането на интернет се трансформират бизнес моделите и тактиките, по какъв начин интернет средата въздейства на облагите . Ето за какво Лорън  приключва и бизнес учебно заведение, а незабавно след дипломирането си работи и по създаването на софтуерни тактики за софтуерна компания. Придобива  опит в продуктовия мениджмънт, продуктовия маркетинг и продажбите.

Не след дълго получава и предложение за първата си мениджърска позиция, която съчетава продуктовия маркетинг и мениджмънт . Това се случва тъкмо по времето, когато маркетингът претърпява забележителна смяна заради навлизането на цифровите технологии и развиването на базите данни. В продължение на 12 години Лорън Джарет работи като основен маркетинг управител. Понастоящем от две години и половина е общоприет управител „ Продукти за разработчици ” в Progress.

За годините на работа в софтуерната сфера Лорън вижда, че не са доста ролевите модели, които дамите в ИТ бизнеса могат да следват, просто тъй като не са доста жените-лидери и в бизнеса, и в технологиите. Досегашният й професионален опит я е научил, че не е належащо да се стремиш да изглеждаш, да мислиш, действаш и приказваш по метода, по който го вършат другите. Тя е уверена, че всеки самичък би трябвало да открие своя неповторим метод . „ За мен най-важното, което научих до момента, е да одобрявам обстоятелството, че съм друга, че всеки е друг и прави нещата  по друг метод. Не се опасявайте да бъдете разнообразни! ”

Макар че в последно време се следи смяна, към този момент няма доста дами в ИТ и научната сфера (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Що се отнася до водачеството, с цел да се построи един човек като добър водач,на първо място би трябвало да е наясно със личните си слаби и мощни страни. Целта е да да развие мощните си страни и да се обкръжи с хора, които да го допълват с качествата си по най-благоприятен метод.

„ А когато съберете верния екип, можете да създадете такива среда и просвета, където хората получават опцията независимо да вземат решение проблемите; да усещат, че със своята работа могат да трансформират света и че тя има значение, да се вълнуват от работата си. И когато хората усещат това, те дават най-хубавото от себе си всеки ден. В това се състои ролята на положителния водач – да сътвори среда, която да е сполучлива и ползотворна, да знае по какъв начин да схваща и стимулира хората си. Да търси другите отзиви в екипа, а в края на деня да има готово решение ”, споделя Лорън.

Разбира се, съществуват някои културни разлики в офисите на компанията в Бостън, България, Австралия и Англия – като на всички места в фирмите по света. Според Лорън, ключът към сполучливата работа с екипите в обособените страни е да се сътвори такава среда, която да стимулира хората. „ Хората тук обичат работата си, тъй като знаят, че всеки ден основават нещо ужасно. Затова търсим хора, които обичат да работят в екип, да се стимулират взаимно ”, описа Лорън.

И въпреки технологиите и науката да се развиват все по-динамично, към този момент няма доста дами в ИТ и научната сфера . Макар да се следи смяна и прогрес, към момента би трябвало да бъде извървян дълъг път в тази посока. Лорън дава рекомендация какво би трябвало да създадат организациите, с цел да насърчат дамите да се осъществят в софтуерната сфера. Според нея, точно тук е ролята на водачите в дадена организация, които би трябвало да предизвикват младите дами и девойките да се въодушевяват от сполучливите образци.

„ Важно е водачите да знаят какъв % са дамите в организацията, какъв брой от тях са в техническите екипи, процентът на дамите на водещи мениджърски позиции и така нататък Но доста по-важно е културното включване, т.е. да се обръща внимание на концепциите на всеки един и всеки да знае, че концепциите му имат значение . По този метод хората ще усещат, че имат принос и ще дават най-хубавото от себе си. И тъкмо това би трябвало да се предизвиква, още от процеса по определянето на критериите при назначение на хората, при описанието на работата и методите за привличане на разнообразни експерти. Трябва да сме сигурни, че употребяваме най-хубавите практики в подбора на експертите. Ето за какво за нас е значимо да поддържаме разговор и да употребяваме най-хубавите модели. В Progress, да вземем за пример, имаме образци за забележителни жени-лидери и инженери в офиса ни в София ”, показа Лорън.

Проучвания демонстрират, че когато в една компания има баланс сред работещите мъже и дами, тя  демонстрира по-голяма непоклатимост и е по-успешна . Затова Лорън се съгласява, че основната дума тук е баланс. „ Трябва да сме наясно, че освен дамите, само че и мъжете също имат фамилии. Хората, които се грижат за фамилии, би трябвало да имат опция да вършат кариера и да израстват в света на бизнеса. Затова е изключително значимо да се дефинира каква би трябвало да е културата в организацията, каква да е политиката й, с цел да могат хората – без значение дали са мъже или дами, да работят, само че и да имат време и за фамилиите си. Работодателите би трябвало да са наясно с това и да ползват гъвкава политика и такава просвета на работната среда, тъй че мъжете да не работят толкоз доста, че да не могат да виждат децата си, а дамите да си стоят у дома ”.

Лорън е на мнение, че семинари като проведения в софийският офис на Progress по тематиката за присъединяване на дамите в ИТ и ролята им на водачи са изключително вдъхновяващи. „ Всеки път, когато хората се събират на такива събития, те си споделят персонални истории и приказват за своите слаби места. Всички ние сме хора и имаме недостатъци, а за това би трябвало да се приказва, тъй като по този метод дамите, изключително младите, схващат, че има такива неща като „ синдром на самозванеца ” , за който приказва моята колежка Сара Фаац.  Става дума за случаите, когато хората са задоволително квалифицирани, само че им липсва убеденост. Това са тематики, по които би трябвало да се приказва, с цел да могат дамите още при започване на кариерата си да схванат за проблемите и да добият убеденост ”, счита Лорън.

След привършване на семинара много дами са споделили, че са се почувствали въодушевени и по-уверени. Затова, съгласно Лорън, разговорът е изключително значим – хората да схванат, че са способни да се оправят с провокациите.

Известно е, че като цяло мъжете се склонни да поемат повече опасности . Когато търсят работа, в случай че дават отговор на към 60 от условията, мъжете са уверени, че ще се оправят. Докато дамите не са по този начин уверени, когато би трябвало да се заемат с нова работа; даже да са по-квалифицирани, им липсва самонадеяност и не се считат за готови за предизвикването.

„ Според мен главната ни задача е да покажем на дамите и да ги научим по какъв начин да се почувстват по-уверени, когато се постанова да поемат опасности. Едно от най-важните неща, което научих от работата си, беше да поемам опасности. Да споделям „ да ” на опциите и да демонстрирам какво мога. Като се поемат опасности, се натрупа опит. А за младите дами е изключително значимо да бъдат насърчени да поемат опасности . Сегашното потомство има повече убеденост, то имат чувството, че заслужава повече, че интензивно се бори за повече благоприятни условия ”, споделя Лорън.

В умозаключение тя показа, че екипът на Progress в София е необикновен. „ Тук хората имат гений като инженери, разработчици, само че и като маркетинг и търговски експерти. Обичам компанията, хората в компанията, одобрявам технологиите, които създаваме. Тук, в София, работим дружно с чудесни хора и експерти , които способстват за развиването на компанията като цяло ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР