Когато и да падне дерогацията това ще доведе до покачване

...
Когато и да падне дерогацията това ще доведе до покачване
Коментари Харесай

Никола Стоянов: На базата на дерогацията, която действа у нас, категорично трябва да имаме най-ниските цени на горива в ЕС. Защо не е така?

Когато и да падне дерогацията това ще докара до повишаване на цените на горивата. Това сподели пред " Фокус " някогашният стопански министър Никола Стоянов. Много е значимо да се знае авансово по кое време тъкмо ще отпадне дерогацията, с цел да може добре да е готова рафинерията и страната, тъй като това би разрешило да няма интервал на дефицит на горива, предизвести той.

" Знаете рафинерията е на Черно море, то е затворено, и има два разновидността за доставяне с нефт - или посредством някоя от страните от Черноморския район, или през Босфора, само че той е извънредно претрупан. Няма да разясня цените, които няколко пъти там се подвигаха, само че е доста претрупан - чака се над 30 дни да премине транспортен съд от там, не могат и да минават танкери - единствено до 5000 тона. Логистиката би била доста комплицирана, в случай че би трябвало да се доставя недопечен нефт отвън Черноморския район. Най-важното е всички авансово да са готови за този миг ( бел. ред. рухването на дерогацията). Той ще докара до повишаване, само че това е положителният вид, неприятният е да няма горива за известно време ", сподели още Стоянов.

Видимо е, че при предходното постоянно държавно управление (до м. юли 2022 г.) цените на сорта " Уралс " падат внезапно, а цените на горивата в България се качват внезапно и ние като служебно държавно управление ги заварихме към 3,50 лв. (м. август 2022 г.), сподели някогашният стопански министър.

" Видно е, че по време на служебните държавни управления успяхме за 10 месеца да свалим цените до 2,30 лева За страдание, идващото държавно управление на ПП-ДБ с премиера Николай Денков, откогато застъпи, още веднъж цените се повишават. Това са обстоятелствата - при държавните управления на " Продължаваме промяната " цените порастват непрекъснато нагоре и може би това дава мотив на техни политически съперници да ги упрекват ".

Моментът с налозите на " Лукойл " също е доста забавен, счита Никола Стоянов.

" Защо 10 години обратно единственият интервал, в който " Лукойл " са платили някакви минимални налози, към 3 милиона лв., е бил по времето на служебното държавно управление на Стефан Янев. И предходната година, след договарянията с " Лукойл ", в които успяхме да ги убедим да реалокират икономическата си активност в България - те започнаха да заплащат действително налози тук от декември месец. Тогава беше първият транш - 89,5 милиона, от които 72 милиона бяха налог свръхпечалба, който ние им наложихме, а 17 милиона бяха предплатен корпоративен налог. На тримесечие се заплащат тези налози по тази причина още веднъж през месец март те заплатиха 126,5 милиона - т.е. за 5 месеца " Лукойл " заплати 214 милиона лв. налози. От тогава дали са траяли да заплащат, уповавам се, нямам информация, би трябвало през юни и септември да е имало заплащания, тъй че това, което ние постигнахме - да реалокират икономическата си активност тук да дава резултати непрекъснато в бъдеще време ", сподели още той.

" Абсолютно необяснимо е, че в редица европейски страни цената на бензина е по-ниска от тази в България. На базата на дерогацията, която работи у нас, би трябвало изрично да имаме най-ниските цени на горива в Европейския съюз. И ние ги имахме до юни месец, когато цената беше 2,30 лева Категорично, няколко месеца по ред, България беше с най-ниските цени и може би това е въпрос към ръководещите - на какво се дължи това? Няма разумно пояснение ", по този начин разяснява бюлетина на Европейска комисия Никола Стоянов, посредством който излиза наяве на какви цени се търгуват горивата в страните членки на Европейски Съюз.

Според някогашния стопански министър отхвърлянето на предлагането за бърза възбрана за импорт на съветски петрол от " Лукойл Нефтохим " по време на съвещанието на Комисията по енергетика във вчерашния ден е предстоящо. " То се вижда, че през последните 2 години и половина постоянно, когато нещата зависят от ПП-ДБ - цените порастват и дерогацията си продължава, това е истината, а от позиция на бизнеса - за всеки стопански индивид е доста значимо да има предвидимост. И това е немарливо държание - непрекъснато да се сменят нещата и да има неизясненост по кое време ще изтече тази дерогация. Да го кажат по кое време тъкмо ще стане и да се реши, тъй като поръчките на недопечен нефт не стават от през днешния ден за на следващия ден, те би трябвало на време да поръчат от други снабдители недопечен нефт, с който рафинерията да може да работи и той да може на време да стигне до България, само че тук не става въпрос за една поръчка. У нас опциите за депозиране на недопечен нефт са доста дребни и тук става дума за регулярни доставки. В момента на всеки 2-3 дни идва танкер и това би трябвало да продължи и в бъдеще, просто танкерът да не е с съветски недопечен нефт. Това е логистика, която би трябвало да се провежда във времето и не съм експерт, само че сигурно има някакво техническо време просто да поръчат тези танкери и те да стартират да идват в България, с цел да не се окажем в обстановка " Лукойл " да спре да работи и тогава ще сме в доста неприятна обстановка. В България няма логистични наличия даже на профилирани вагони или камиони задоволително, с цел да може да се смогне на вътрешното ползване ".

Ако " Лукойл " спре работа ще има дефицит на горива, ще стартират да се внасят такива от прилежащи страни, само че в този размер, в който са ни нужни - няма по какъв начин да станат нещата, безапелационен бе Никола Стоянов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР