Когато хората мислят за ядрените заплахи и войната в Украйна,

...
Когато хората мислят за ядрените заплахи и войната в Украйна,
Коментари Харесай

Какво ще се случи, ако в АЕЦ „Запорожие“ стане авария

Когато хората мислят за нуклеарните закани и войната в Украйна, множеството от тях преглеждат две благоприятни условия: Какво ще се случи, в случай че в украинска нуклеарна централа стане повреда? И какво ще се случи, в случай че бъде употребявано нуклеарно оръжие? Отговор на първия въпрос дават от Deutsche Welle.

За задачите на тази публикация от DW разговаряха с специалисти за въздействието на повредите във Фукушима и Чернобил върху здравето на околното население.

АЕЦ " Запорожие " под окупация

Украинската електроцентрала в Запорожие се намира близо до южната граница на страната. Тази година тя стана първата настояща нуклеарна централа в историята, която продължава да работи в разгара на военни дейности към нея.

Откакто окупационните сили на Русияпревзеха централата през март, мнозина в Европа се питат по какъв начин възможна повреда там би се сравнила с повредата в Чернобил през 1986 година Чернобилската повреда докара до изхвърляне на радиоактивни частици в цяла Европа и до заразяване на хора, растения и животни в целия район.

Над 30 служащи от централата умират през трите месеца след повредата в руската електроцентрала като директен резултат от разтопяването на ядрото. В отчет от 2006 година, оповестен от Чернобилския конгрес - работна група към Организация на обединените нации за оценка на последствията от повредата за здравето и околната среда, се изрича догатката, че повредата ще докара минимум до 4000 жертви в дълготраен проект.

Какви са последствията от Чернобил върху здравето?

Някои специалисти настояват, че действителните последствия от повредата са били прикрити от руските чиновници в опит да се омаловажи нейната съвестност. Един от тях е професорът от Масачузетския софтуерен институт (MIT) Кейт Браун. Тя е провела задълбочени проучвания на въздействието на радиацията върху здравето на хората в Украйна и близките страни след повредата през 1986 година

В отчет на " Грийнпийс ", оповестен през 2006 година, откривателите дават планиран брой на евентуалните жертви към 90 000 души - съвсем 23 пъти повече от броя, вписан в отчета на Чернобилския конгрес.

Едуин Лаймън, физик и шеф на отдел " Безопасност на нуклеарната енергетика " в основания в Съединени американски щати " Съюз на загрижените учени ", съобщи, че " не считат отчета на Чернобилския конгрес за влиятелен ".

Лаймън съобщи, че отчетът на Форума се основава на прогнозите за смъртността от рак единствено на случаите в някогашния Съветски съюз, без да се регистрира излагането на популацията в други елементи на Европа и Северното полукълбо. Първоначалният отчет за въздействието на Чернобил върху здравето, направен от организациите на Организация на обединените нации и оповестен през 1988 година, преглежда световното излагане на радиация и пресмята, че в последна сметка тя ще докара до 30 000 или повече смъртни случая от рак, споделя Лаймън.

" Основният въпрос е дали някой има вяра, че излагането на ниски равнища на радиация ще аргументи рак или не - а международният експертен консенсус е, че даже и ниските равнища са рискови. Форумът за Чернобил всъщност приема противоположното ", сподели той и назова изследването " мощно политизиран документ със изводи, които са деликатно подбрани, с цел да се сведат до най-малко последствията от повредата ".

Проучванията, извършени измежду оживелите от повредата в Чернобил, демонстрират увеличение на случаите на рак на щитовидната жлеза. В десетилетията след повредата откривателите откриват към три пъти по-високи от предстоящите равнища назаболяване измежду младежите в някогашния Съветски съюз. Това нарастване се дължи частично на потреблението на нечисто мляко, оповестяват изследванията.

Според Лайман обаче огромните изследвания, очертаващи общия риск от рак, са оповестени при започване на 2000 година, когато доста от раковите болести, които биха могли да бъдат провокирани от повредата в Чернобил, към момента не са почнали да се демонстрират. Близо 20 години по-късно не е имало изцяло следене на тези отчети.

В отчетите за въздействието на повредата върху здравето се отбелязва и високото равнище на меланхолия и тревога измежду популацията в покрайнината.

Фукушима - едно по-добро съпоставяне

Според Лаймън следствията от възможна повреда в електроцентралата в Запорожие евентуално ще имат повече общо с следствията от нуклеарната злополука във Фукушима през 2011 година в Япония.

" Последствията, които доведоха до такова огромно и необятно разпространяване на радиоактивни частици[в Чернобил],са по-малко евентуални при реакторите в Запорожие, които са софтуерно по-близки до тезив Германия и други страни на Запад ", сподели той.

Ядрената повреда във Фукушима е единственото друго злополучие в централа, което е оценено със " седем " по Международната канара за нуклеарни събития на Международната организация за атомна сила (МААЕ). Тя е провокирана от мощно цунами и земетресение, които са довели до загуба на зареждане в централата и са провокирали три нуклеарни разтопявания, водородни детонации и интензивноизхвърляне на радиация от оборудването.

В формалните отчети се стига до умозаключение, че макар, че доста хора са починали при цунамито и земетресението, никой не е умрял в директна връзка с нуклеарния случай. Според тях с изключение на радиационната болест, която са изпитали хората в непосредствена непосредственост, най-голямото влияние върху здравето е в резултат на психологическият стрес, подбуден от евакуацията при локалното население.

Днес откривателите настояват, че случаят във Фукушима е оставил нищожен отпечатък върху околната среда, защото огромна част от радиацията е била изхвърлена в близкото море.

" Очевидно Запорожие няма изход на море, тъй че казусът не би бил еднакъв, само че въпреки всичко може да се чака, че евентуално ще се освободи по-малко радиоактивен материал и ще се разпръсне по-слабо ", споделя Лайман.

Той добави, че равнището на радиация, което може да се освободи при възможна повреда в Запорожие, ще зависи от това дали повредата е техническа (т.е. реакция на оборудването, което губи електрозахранване за няколко дни) или е обвързвана с бойни дейности, в който случай радиацията ще се освободи по-бързо. В сходна обстановка тежестта на възможните последствия евентуално ще е някъде по средата сред случилото се в Чернобил и във Фукушима, споделя той.

" Мисля, че вероятността друго събитие, сходно на това в Чернобил, да засегне Германия, е по-малка ", сподели той. " Вероятно ще има измерими въздействия, само че не толкоз огромни, колкото тези, които бяха претърпени през 1986 година "

Другите украински електроцентрали също съставляват риск

Запорожската атомна електроцентрала притегля вниманието, тъй като сега е единствената украинска атомна електроцентрала под директен съветски надзор. Но Лаймън съобщи, че е угрижен и за другите централи в Украйна, които са по-стари от тази в Запорожката област. Това ги прави още по-податливи на пагубни сюжет при положение на повреда.

" В Украйна има три други нуклеарни централи, които в действителност са по-близо до й западната граница, тъй че те са надалеч от фронта, само че към момента са в обсега на съветския ракетен огън или безпилотните самолети ", сподели той.

Лайнман добави, че макар, че нито един от тези реактори не е от същия модел като тези в Чернобил, някои от тях въпреки всичко са по-стара руска технлогоия ине биха били толкоз устойчиви на офанзива, колкото централата в Запорожие.

" Ако нещата се разплетат и централите станат по-достъпни за офанзива, това би могло да бъде по-голям проблем за Западна Европа ", сподели той.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР