Когато хобито се превърне в опасна мания Емил Василев преди

...
Когато хобито се превърне в опасна мания Емил Василев преди
Коментари Харесай

Поглед към пристрастяването към игри: Насилие, бягство за Wi-Fi и кражби

Когато заниманието се трансформира в рискова фикс идея

Емил Василев преди 1 минута 2 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 11:28 | 15.07.2023

Платформата ZeroGPT за разкриване на генериран от ИИ текст реши, че Библията и Конституцията на Съединени американски щати са написани от невронна мрежа

АвтомобилиДаниел Маринов - 15:53 | 16.07.2023

Кое е по-евтино? Да зареждаш кола с ДВГ или електричка – ето разликата

IT НовиниДаниел Маринов - 20:33 | 15.07.2023

ИИ сподели по какъв начин биха изглеждали героите от филмите на Marvel, в случай че бяха снимани в Съюз на съветските социалистически републики

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Пристрастяването към видеоигрите измежду младежите може да бъде също толкоз разрушително, колкото и всеки различен тип пристрастяване. Това докара до основаването на клиника в Обединеното кралство, предопределена особено за лекуване на пристрастени към видеоигрите, разкривайки някои от най-лошите признаци: принуждение, отвод от вървене на учебно заведение и даже бягство от вкъщи през нощта поради Wi-Fi.

Докато е била шеф на клиниката за битка с хазарта, с професор Хенриета Боудън-Джоунс са се свързали родственици на млади геймъри с молби за помощ.

В резултат на това Националната здравна работа на Обединеното кралство основава първата клиника, предопределена за лекуване на пристрастени към видеоигрите. Първоначално се очаквало клиниката да приема не повече от 50 пациенти годишно, само че броя е 800 за момента.

Боудън-Джоунс споделя за някои от нещата, които е видяла като началник на клиниката пред The Guardian. Най-шокиращи са разказите за деца, които бягат от вкъщи си измежду нощ с вярата да се свържат към отворена Wi-Fi мрежа на стълбите пред инцидентни домове, защото родителите им са изключили интернет връзката у дома.

Има разкази за деца, които са споделили на родителите си, че избират да са мъртви, в сравнение с да не играят, както и за такива, които се нараняват, като в припадък на гняв чупят порти и други предмети. Това домашно принуждение нормално се дължи на разногласия за пари.

Интересно разобличаване е, че съвсем никой, който търси помощ, няма разстройство, обвързвано с игрите и хазарта. Въпреки това към 1/3 от пациентите са вземали пари назаем от родителите или приятелите си. Ако нямали пари, по-импулсивните геймъри ги крадели, употребявайки банковите карти на родителите си.

Въпреки, че множеството пациенти са момчета на възраст сред 16 и 17 години, помощ търсят и геймъри на 20 и 30 години. Най-възрастният пациент е жена на 70 години. Възрастните с такова пристрастяване могат да изложат на риск връзките си, работата си и могат да се окажат в несъразмерни задължения.

Още през 2018 година Световната здравна организация дефинира пристрастяването към видеоигрите, или „ гейминг разстройството “ като психологично положение. То се характеризира с нарушен надзор върху игрите, предоставяне на приоритет на игрите пред други ползи и ежедневни действия и продължение на играта макар отрицателните последствия, произлизащи от нея.

СЗО написа, че гейминг разстройството може да се разпознава по игрите, които предизвикват доста увреждане в персоналната, фамилната, обществената, просветителната, професионалната или друга значима област.

Една от най-известните истории за пристрастяването към видеоигрите се появи през 2018 година, когато 9-годишно момиче беше толкоз пристрастено към Fortnite, че беше настанено в рехабилитационна клиника, откакто се взема решение да се напикае вместо да се откъсне от екрана, с цел да отиде до тоалетната.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР