Когато говорим за Персия, често се сещаме за цар Ксеркс,

...
Когато говорим за Персия, често се сещаме за цар Ксеркс,
Коментари Харесай

Това странно съоръжение на почти 3000 години работи и днес

Когато приказваме за Персия, постоянно се сещаме за цар Ксеркс, който се сражавал с гърците по време на гръцко-персийските войни. По това време персите представлявали много развита цивилизация, чието завещание и до през днешния ден припомня за себе си.

Странните дупки в земята на фотографията горе са на съвсем 3000 години и са издигнати още преди войната на персите с гърците. Това оборудване се назовава кяриз, или qanat, и се намира в град Гонабад в актуален Иран. Построено е от хора, а не от пришълци…

 Схема на кяриз: 1. Водоснабдителен проход. 2. Водоотвеждаща изложба. 3. Водоприемен канал (водоем). 4. Наблюдателни кладенци. 5. Водоносен слой. Схема на кяриз: 1. Водоснабдителен проход. 2. Водоотвеждаща изложба. 3. Водоприемен канал (водоем). 4. Наблюдателни кладенци. 5. Водоносен слой.

Кяризът се счита за едно от най-великите изобретения на това време. Тази водопроводна система е способна да събира подземна вода и да я транспортира в градовете и иригационните канали. Благодарение на това Персия е съумяла да съществува и да се развива в изискванията на задушен климат.

 кяриз Хидротехническата система включва главен бунар, който получава вода от под земята небосвод – система от тунели, по които водата се транспортира на несъмнено място, и отвесни дупки за вентилация по целия маршрут, което също по този начин разрешава на влагата да кондензира. Освен останалото подземната система доста снижава изпарението на скъпоценната влага.

 кяриз  кяриз Дължината на този кяриз е 33,113 метра и съдържа 427 вдлъбнатини за вода. Съоръженията са строени с потреблението на законите на физиката, геологията и хидравликата. От 2007 година горабадският кяриз е включен в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО.

 кяриз  кяриз Подобен способ на приемане на вода е бил заимстван от доста други нации и се среща в Мароко, Алжир, Либия и Афганистан. Кяриз има и в Евпатория, Крим.

Гонабадската система работи и до през днешния ден, въпреки и да е издигната преди 2700 години. В наши дни тя обезпечава вода на към 40 000 души.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР