Когато говорим за ендокринната система, имаме предвид набора от жлези,

...
Когато говорим за ендокринната система, имаме предвид набора от жлези,
Коментари Харесай

Най-често срещаните ендокринни заболявания и как да ги разпознаем

Когато приказваме за ендокринната система, имаме поради набора от жлези, виновни за регулирането на разнообразни функционалности в човешкото тяло посредством освобождението на хормони. Има обаче обстановки, при които салдото може да бъде обиден.

Ендокринните разстройства са болести, характеризиращи се с погрешно действие на органи, профилирани в производството на хормони, като щитовидната жлеза, панкреаса, яйчниците и надбъбречните жлези.

Ето и едни от най-често срещаните ендокринни болести:

1. Захарен диабет

Това е хронично заболяване, характеризиращо се с непълен или цялостен недостиг на инсулинова секреция или с непълен отговор на тъканите към неговото деяние. Този хормон е виновен за регулирането на равнищата на кръвната захар и подтиква метаболизма на протеини и мазнини.

Поради тази причина засегнатото лице демонстрира хипергликемия и други признаци, да вземем за пример:
Повишена жаждаПрекомерна потребност от храненеПовишена периодичност на уриниранеВнезапна загуба на тегло или напълняване
Диабетът е едно от най-често срещаните ендокринни болести, с разпространяване от 10 до 15% измежду възрастното население. Лечението на диабета включва промени в метода на живот, диетата и навиците. По сходен метод някои пациенти се управляват с хипогликемични медикаменти или инсулинови инжекции.

2. Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът е положение, което се дължи на понижена функционалност на щитовидната жлеза с недостиг в секрецията на тиреоидни хормони.

Симптомите са едвам забележими първоначално. Въпреки това, с напредването на положението е всекидневно да се проявят
отмалялост,сухота на кожата,непоносимост към мраз,запек,наддаване на тегло,дрезгав глас,подуване на лицето. Някои хора имат мускулни болки, нередовна менструация, меланхолия и брадикардия.
Хипотиреоидизмът се диагностицира посредством премерване на равнищата на тиреоидните хормони (Т3 и Т4) и тироид-стимулиращия хормон (TSH) в кръвта. Лечението се основава на използването на перорален левотироксин, синтетична форма на тиреоиден хормон. Някои затруднения включват сърдечни, умствени, неврологични и репродуктивни проблеми.

3. Хипертиреоидизъм

За разлика от хипотиреоидизма, освен това заболяване се следи свръхактивност на щитовидната жлеза с несъразмерна секреция на хормони.

Прекомерната централизация на тиреоидни хормони обуславя ускорение на някои от телесните функционалности със следните признаци:
Повишено кръвно налягане и сърцебиенеНепоносимост към топлота и прекалено изпотяванеТреперене, раздразнителност и безпокойствоПромени в менструациятаПовишен апетитДиария
Хипертиреоидизмът се удостоверява от проби за функционалността на щитовидната жлеза. Симптомите отшумяват посредством лекуване на главната причина.

4. Синдром на поликистозните яйчници

Това е едно от най-честите ендокринни болести при дамите в репродуктивна възраст. В множеството случаи положението е резултат от нараснали равнища на мъжки хормони в кръвта. Този факт предизвиква появяването на дребни кисти в яйчниците.

Симптомите на поликистозните яйчници могат да се появят преди пубертета или в зрелост.

5. Болест на Адисон

Болестта на Адисон е едно от най-честите ендокринни болести с разпространяване от 4 до 6 случая на 100 000 поданици.

Това е форма на първична надбъбречна непълнота, при която има недостиг в производството на глюкокортикоиди, минералкортикоиди и андрогени. Клиничните прояви се появяват прогресивно и включват мощна отмалялост, замаяност, запек или диария и загуба на вкус. Често срещани признаци са тъмните петна по кожата, устните и венците.

Диагнозата на заболяването на Адисон се слага посредством кръвни проучвания, тест за стимулация на адренокортикотропин и тест за индуцирана от инсулин хипогликемия.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР