Когато Гаел Монфис стъпи на корта, всички фенове по трибуните

...
Когато Гаел Монфис стъпи на корта, всички фенове по трибуните
Коментари Харесай

Монфис: Никога не знаеш какво мога да направя на корта

Когато Гаел Монфис стъпи на корта, всички почитатели по трибуните и пред екраните чакат да бъдат очевидци на грандиозно шоу. Комбинацията от гений, атлетизъм и опит прави французина един от най-ексцентричните играчи в професионалния тенис.

В мача си от втория кръг на US Open против Мариус Копил Монфис още веднъж сподели своята отлична физическа подготовка. Водейки с 2:0 сета и имайки мачбол при 5:2 в третия сет, поставеният под номер 13 в схемата не изневери на себе си и откакто Копил върна една топка високо до мрежата, французинът се завъртя на 360 градуса във въздуха и я заби в полето на румънеца, фиксирайки крайното 3:0, с цел да продължи към третия кръг на конкуренцията.

“Няма защо да се жегвам. Беше мачбол, беше лесна топка покрай мрежата. Затова щом имаш късмет да направиш нещо бясно, за какво да не го сториш? Вижте какъв брой хора заговориха за това”, одобри с усмивка Копил.

“Аз просто съм себе си на корта. Смятам, че хората ме обичат поради това, че играя и се боря със сърцето си във всеки мач. Винаги е особено за мен. Никога не знаеш какво мога да направя, до момента в който съм на корта и за какво. Хората ме харесват тъкмо по тази причина, това е една дребна мистериозна част от същността ми.”

Гаел показа, че като дребен не е гледал спорта, който сега практикува. Той се е наслаждавал на звездите от баскетбола и най-много на тези от НБА - “Като бях дребен доста харесвах Алън Айверсън. Майкъл Джордан и Денис Родман също ми бяха любимци. Не разбирах какво приказват, тъй като тогава не знаех британски, родителите ми също. Но наслаждение ми правеше просто да ги виждам. Беше грубо.”

Световният номер 13 в ранглистата към този момент обича тениса. Той освен е почитател на спорта, само че и е разчувствуван, когато би трябвало да играе. “Понякога почитателите на тениса не схващат какъв брой огромен късметлия съм, че върша това, което обичам. Че съм здрав и се състезавам със пристрастеност. За мен тенисът е спорт, някои биха споделили, че ми е работа да играя, да, само че това е спорт - това е моята пристрастеност. Да играя на шампионатите от “Големия шлем” е просто пристрастеност. Благословен съм, че имам достойнството да съм на корта.”

Монфис стартира да работи с нов треньор този сезон - Лайъм Смит. Той познава французина, откогато беше звезда при младежите и харесва ентусиазма му -

“Фантастично е. Той обича спорта, обича да играе и да се състезава. Обича да играе на огромните шампионати и да се забавлява на корта. Съветът, който Гаел постоянно дава на младите играчи, е да не взимат толкоз насериозно нещата. Да се радват на мачовете си. Той превзема публиката, почита противниците си и се държи добре с всеки - положително момче е.”

“В дуела си с Андухар той се показа прелестно. Фокусът, придвижването му по корта, придържането му към проекта, който подготвихме, бе извънредно. Когато Гаел играе по този начин, доста малко хора могат да го победят. Нивото му на мира, фокусът и интензивността го вършат сложен за побеждаване, което му дава шансове против всеки в света.”, приключи Смит.

Монфис ще се опита да продължи положителната си серия против италианеца Матео Беретини. Той живее за тези моменти, да блесне на огромната сцена и да изуми хиляди по трибуните и милиони по екраните - “Тренираш за това, мечтаеш да играеш на “Голям шлем”. Затова играем тенис, тъкмо това изкарва най-хубавото от мен”, показа Монфис. Двубоят им ще се организира довечера не преди 20:30 часа след края на женския мач сред Белинда Бенчич и Дона Векич.

Васил Недялков
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР