Когато формацията на бившия служебен премиер Стефан Янев Български възход“

...
Когато формацията на бившия служебен премиер Стефан Янев Български възход“
Коментари Харесай

Български възход“ e превзета от ВИС-2, ГЕРБ, ДПС и пионки на Георги Гергов 


Когато групировката на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев „ Български напредък “ (БВ) влезе в предходния парламент, това беше, от една страна, изненадващо, само че от друга, не напълно. Изненадващо, тъй като малко преди парламентарните избори през предходната година редица знакови имена, които участваха интензивно в подготовката за учредяването на групировката, внезапно я напуснаха, а аргументът им тогава беше, че партията е „ обект на нездравословен интерес и се цялостни със странни партийни парчета и компрометирани персони “, написа „ Капитал “.

Въпреки разтърсванията на старта на групировката обаче БВ съумя да влезе в Народното събрание, за което сигурно най-вече способстваха тъкмо тези „ парчета “, които се свързваха с разнообразни бизнес ползи както на национално, по този начин и на локално равнище.

Сега претендентите за депутати от „ Български напредък “ рисуват друга и много показателна коалиция от ползи зад партията на Стефан Янев. Там могат да се видят някогашни фрагменти на ГЕРБ, хора от необятния кръг към Движение за права и свободи, назначения от кабинета „ Орешарски “, както и доста красноречиво рамо от авторитетния в Пловдив някогашен водач на Българска социалистическа партия в града и почетен консул на Русия Георги Гергов.

Тази коалиция към „ Български напредък “ демонстрира, че възможностите ѝ да влезе в идващия парламент не са по никакъв начин дребни – всеки от тези хора носи, въпреки и по друг метод, някакви гласове по места.

Всички те би трябвало и евентуално ще компенсират загубата на досегашните съдружни сътрудници. Проруската АБВ да вземем за пример в този момент ще се яви в друга коалиция – различната на Българска социалистическа партия „ Левицата “. Именно на групировката на Петков се приписваше относително положителният резултат на „ Български напредък “ в Хасково на последния избор, където партията получи близо 5500 гласа и завоюва един депутатски мандат.

Там най-фрапиращо беше гласуването в свиленградското село Капитан Андреево, където партията на Стефан Янев беше първа политическа мощ, евентуално поради позициите на Румен Петков в отбрана на компанията монополист на българско-турската граница „ Евролаб 2011 “, която извършваше фитосанитарния надзор на влизащите в страната тирове, и против опитите на тогавашното постоянно държавно управление на Кирил Петков да върне контрола на страната на граничния пункт.

Друга част от „ отломките “ като „ Земеделски национален съюз “ (ЗНС) и партия „ Свобода “ остават сътрудници на БВ и техните водачи са в листите, макар че за този избор БВ не употребява регистрациите им, а се явява като независима политическа мощ. Бегъл взор върху номинациите за депутати обаче демонстрира, че напусналите са сменени с нови, този пъти даже по-показателни „ парчета “.

„ Напред България “ завладя БВ в София-област

Имената на претендентите за депутати на БВ в София област, където на изборите предходната година партията получи близо 6000 гласа и стана пета политическа мощ, като измести Движение за права и свободи, демонстрират, че листата е завладяна от фрагменти на „ Напред България “, учредена от починалия някогашен ръководител на МОК и шурей на някогашния комунистически водач Тодор Живков Иван Славков.

На предходните избори лидер беше Гален Монев, който получи и максимален брой преференции от всички претенденти в листата – 1037, и стана народен представител. На този избор обаче той не се кандидатира за депутат, а отпред на листата е подложен Цветомир Димитров. През 2019 година той е бил претендент за областен кмет на столичния регион „ Искър “ от партия „ Напред България “. Втора в листата пък е Зорница Тодорова, която е водач на същата партия. Не е загадка, че тя е дамата до незаконно оглавяващия КПКОНПИ Антон Славчев, за който Narod.bg занапред ще вади още разкрития.

Тодорова е някогашна зам.-кметица на столичния регион „ Нови Искър “, като на локалните избори през 2007 година е издигната за поста от ГЕРБ. Освен съпартийци Димитров и Тодорова са били и бизнес сътрудници. До 2011 година Тодорова е била притежател на строителната компания „ Юнивърсъл консултинг и ко “, което след това се преименува на „ Нова техно билдинг “ ООД. Чрез редица прехвърляния на акциите в този момент сдружението към този момент е благосъстоятелност на Цветомир Димитров.

Един от предходните й притежатели, Светослав Тодоров, също е бил областен кмет на столичния регион „ Нови Искър “ и координатор на ГЕРБ за региона. Той непроменяемо участва и в кандидатдепутатската листа на партията в 25-и изборен регион, откъдето се кандидатира и водачът Бойко Борисов. Строителното сдружение печели през годините публични поръчки за милиони, главно във ВиК бранша, в консорциуми с други компании, сред които „ ПСТ груп “ в разнообразни градове – Своге, Якоруда, Чупрене, Несебър.

Тодорова се сочи за близка до кмета на Своге от Движение за права и свободи Емил Иванов. По време на държавното управление на Пламен Орешарски той беше назначен за регионален шеф на София, а назначението му беше съпроводено от митинги поради предишното му, обвързвано с някогашната силовата формация ВИС-2, както и поради правени от него съмнителни заменки на държавни парцели.

Тодорова живее на фамилни начала със зам.-председателя на КПКОНПИ Антон Славчев. След оставката на ръководителя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров той извършва длъжността на неин ръководител.

Името на Славчев беше забъркано в абсурда „ Апартаментгейт “ преди четири години, откакто се оказа, че той също не е заявил терасата от 244 кв.м на жилището си. Заради сходно нарушаване поста си напусна тогавашният ръководител на КПКОНПИ Пламен Георгиев, по чието предложение Славчев беше определен от Народното събрание за зам.-председател на антикорупционната комисия.

С „ Напред България “ е обвързван и поставеният на последно място в листата на БВ Милен Христов. Заедно с лидера на листата Цветомир Димитров и сина на създателя на групировката Иван Славков – Тодор, той е в управителния съвет на Сдружението за екологично равновесие. Иначе Христов е в бизнес връзки с ливанския жител Рамез Шараф посредством общото им сдружението „ Ал Рифай България “.

През 2019 година Шараф беше задържан в границите на интернационално следствие за скица за банкови измами за милиони посредством източване на сметки посредством фишинг мейли. Името на брат му Газуан пък беше забъркано в абсурда към несъстоялия се газов план „ Южен поток “ откакто се оказа съгласно следствие на „ Биволъ “, че една от компаниите му е изкупувала частни терени по трасето и по-късно ги ипотекира в Първа капиталова банка.

Освен в листата в София-област Зорница Тодорова е сложена отпред и на листата на БВ в Пазарджик.

Любопитно е, че в софийската листа е и синът на някогашната регионална лидерка на ГЕРБ в София-област Галя Георгиева – Павел, който е подложен на 7-о място. Георгиева е някогашна кметица на Елин Пелин и някогашна депутатка от партията на Борисов. До 2020 година беше зам. регионален шеф на Софийска област. Георгиева се сочеше за близка до някогашния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов и беше освободена от поста малко откакто той напусна партията.

Червените парчета на Гергов

Хора на пловдивския предприемач и някогашен водач на Българска социалистическа партия Георги Гергов изненадващо се оказаха в листата на „ Български напредък “ в Пловдив-град. Той беше изключен от алената партия при започване на 2021 година и от този момент съвсем цялата партийна конструкция в Пловдив, върху която предприемачът има надзор, се изявяваше като съпротива на формалното управление на Българска социалистическа партия.

Най-знаковият представител на Гергов в листата на БВ е поставеният на второ място в нея след лидера Стефан Янев – Георги Търновалийски, считан за дясна ръка на предприемача в Пловдив.

Търновалийски е някогашен претендент за кмет на левицата в града през 2011 година и някогашен народен представител на Българска социалистическа партия в 43-ия и 44-ия парламент. Бил е зам.-министър на финансите в кабинета на Пламен Орешарски, подсилен от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. На четвърта позиция в листата е сложена юристката Недялка Петрова, която също е от Българска социалистическа партия и е била в листата на партията на последните локални избори през 2019 година

Ходът на Гергов с пласирането на хората му от Пловдив в листата на БВ е забавен, тъй като по-голямата част от опозиционерите на Корнелия Нинова в Българска социалистическа партия се ориентираха към новата коалиция „ Левицата! “, където са обединенията на Мая Манолова („ Изправи се България “), на Татяна Дончева („ Движение 21 “) и АБВ на Румен Петков, а обединяването беше подкрепено от фигури като Костадин Паскалев, който продължава да бъде в управителните органи на социалистическата партия.

Още червени връзки

Предпочитания към партията на Стефан Янев явно имат и алените във Видин, където листата на БВ спрямо предходните избори е фрапантно сменена.

Там лидерът адв. Лъчезар Минчев и втората – Цецка Хаджигеоргиева, които на предходния избор замениха партията на Слави Трифонов „ ИТН “ с „ Български напредък “, въобще не са в листата. На тяхно място отпред е подложен Борислав Василев, също юрист и общински консултант от Българска социалистическа партия.

Втората позиция е заета от Андрей Андреев, който също е общински консултант от Българска социалистическа партия, единствено че в общинския съвет в Кула.

Още забавни имена

Николай Благоев, който беше отпред на листата на БВ в Стара Загора и беше народен представител, резервира водаческата си позиция в листата и за тези избори. Впечатление обаче прави едно ново име – на поставения на трето място Милен Тодоров. До 2020 година той е бил ръководител на съвета на шефовете на някогашния приватизационен фонд „ Сила холдинг “ АД и в ръководството на още две сдружения от групата на „ Химимпорт “ – „ Слънце Стара Загора – Табак “ АД и „ Ловико лозари “ АД.

Интересна е и биографията на поставената на второ място в листата на БВ във Варна Айлин Дахилова-Василева, която има дълготраен стаж в политическите кабинети на министри от разнообразни политически сили. Дахилова е била консултант в политическия кабинет на Мехмед Дикме, който беше министър на земеделието в държавното управление на Симеон Сакскобургготски (НДСВ – ДПС).

След това по времето на тройната коалиция (БСП, Национална движение „Симеон Втори", ДПС) е в екипа на районния министър Асен Гагаузов, а по време на ръководството на Бойко Борисов е отпред на кабинета на спортния министър Красен Кралев. Освен това Дахилова е била и претендент за народен представител от партията на Татяна Дончева „ Движение 21 “.

Според социологическите изследвания резултатът все още на партията на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев е на ръба на бариерата за влизане в Народното събрание, тъй че на този стадий не е напълно ясно дали новите хора, които съставляват избрани стопански ползи, ще й оказват помощ да влезе в идващото Народно заседание, както се случи на предходния избор, написа narod.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР