Когато експертизата е готова, наблюдаващият прокурор ще прецени дали да

...
Когато експертизата е готова, наблюдаващият прокурор ще прецени дали да
Коментари Харесай

Има ли чадър и защо разследването срещу Хелп Карма не може да приключи вече втора година

Когато експертизата е подготвена, наблюдаващият прокурор ще реши дали да придвижи делото към съда

Разследването към “Хелп Карма ” не може да завърши, тъй като не е подготвена назначената от прокуратурата счетоводно-банкова експертиза. Това стана ясно от отговорите на Софийската градска прокуратура на въпросите на " Сега " по отношение на делото към дарителската платформа.

Експертизата се бави, защото би трябвало да бъде оценена доста информация. Всичко друго е свършено, настояват още от прокуратурата - направени са данъчни проверки, разпитани са очевидци, свалена е банкова загадка и така нататък Когато експертизата е подготвена, наблюдаващият прокурор ще реши дали да придвижи делото към съда.

В края на 2021 година, т.е. преди близо 2 години, Софийската градска прокуратура повдигна обвиняване за длъжностно заграбване на шефа и ръководител на управителния съвет на Фондация " ХелпКарма " Константин Кръстев. Тогава беше обявено още, че по реда на закона против прането на пари са наложени и запори за 8 600 000 лева Това се случи година, откакто следствието на bTV разкри абсурда по какъв начин работи " ХелпКарма ".

Предмет на делото са финансови злоупотреби и непозволено отклонение на средства, събрани в границите на дарителски акции, проведени от фондацията. Когато станат 2 години откогато е обвинен, Кръстев ще получи правото да желае съдът да дефинира на прокуратурата ограничения за ускорение на производството. Скандалните разкрития за вероятно заграбване на средства от дарения бяха показани през ноември 2020 година Тогава стана ясно, че дарителската платформа дава шокиращо високи заплати на чиновниците си - по 80 000, 60 000, 40 000 лв. месечно.

Служителят с тази заплата е получил и заем от 54 хиляди лева от парите от даренията, с цел да си купи жилище. " Слави е доста специфичен човек, тъй че той има малко по-различен статут от всички останали ", изясни тогава шефът на фондацията Константин Кръстев.

В един миг и в неговата сметка имало над 300 000 лева на фондацията, само че това той изясни с механически проблем с заплащанията и сподели, че по-късно върнал парите. Беше разказан и случай на момче, болно от левкемия, чието лекуването е било платено напълно от здравната каса. Но в уеб страницата на фондацията написа, че са платени 26 500 евро. След това детето е пратено в Германия, още веднъж за сметка на НЗОК, само че в уеб страницата написа, че са платени 25 000 евро.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР