Когато е толкова напрегнато и някъде се води война -

...
Когато е толкова напрегнато и някъде се води война -
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Може би ще станем свидетели на още ковид варианти

Когато е толкоз с напрежение и някъде се води война - без подозрение притегля вниманието на всички. Нормално е Ковид-19 да отиде на втори, само че не тъй като е липсващ, а тъй като доминантата е друга. В последното изказване на СЗО беше маркирано, че Омикрон отбелязва развой на стесняване, макар че подвариант ВА.2 се усилва. Това сподели за Bulgaria ON AIR вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова.

" Според тях клиничната картина при ВА.2 е по-сериозна спрямо ВА.1. Така или другояче SARS-CoV-2 остава с нас и това, за което специалистите се сплотяват от ден на ден, е, че той ще премине ендемичен, само че това не значи, че е безвреден. Това е вирус, той ще продължава да се популяризира и развъжда, може би идващите години ще станем очевидци на още разновидности ", съобщи проф. Александрова.

" Не, не ги познаваме добре. Те се срещат при един доста дребен дял от популацията. В Съединени американски щати назовават " рядко заболяване " това заболяване, което визира по-малко от 10 000 души в страната. В Европа за рядко заболяване се приема заболяване, което е по-малко от 5 на 10 000 души. До момента са разказани към 7 000 редки болести, само че защото науката върви напред - непрестанно биват разказват нови и нови ", сподели проф. Александрова.

" При 50% от случаите тези болести се отключват при хора, които към този момент не са деца, само че половината пък се откриват в най-ранна детска възраст. Техните признаци наподобяват постоянно срещани положения. Те са доста сложни за проучване. А основаването на медикаменти против тях също е предизвикателство. Това са по този начин нар. " медикаменти сираци “. За последните няколко години бяха утвърдени най-малко 9 генни лечения за разнообразни болести, в това число и за редки болести. Генната терапия носи вяра за доста хора по света, само че тя изисква доста средства ", добави още проф. Александрова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР