Когато е правен анализ за първоначалния вариант на здравния бюджет,

...
Когато е правен анализ за първоначалния вариант на здравния бюджет,
Коментари Харесай

Признание от Кирил Ананиев - не е мислено в първия бюджет за 2021 г., че ще има пандемия и тази есен

Когато е юридически разбор за първичния вид на здравния бюджет, не е въображаемо, че пандемията ще продължава да се разраства по този начин, както през есента на 2020 година. Това призна депутатът от ГЕРБ Кирил Ананиев, който беше финансов министър точно по времето на образуването и приемането на държавния бюджет за 2021 година. Ананиев приказва по време на съвещанието на парламентарната бюджетна комисия, която одобри актуализация на държавния бюджет за 2021 година на първо четене.

Само с 4 гласа „ въздържал се ”, бюджетът на НЗОК мина с лекост първото четене в бюджетната комисия.
 Горещ ден в Народното събрание - почва актуализацията на бюджета, Европейска комисия ни пита съществено за Магнитски Горещ ден в Народното събрание - почва актуализацията на бюджета, Европейска комисия ни пита съществено за Магнитски
Макар през днешния ден (24 август) да няма постоянно парламентарно съвещание, в Народното събрание ще кипи работа - 8 парламентарни комисии ще заседа...

Паричната картина в здравето

Тази година 3 милиарда лв. костват коронамерките (т.е.не единствено здравните), 442 млн. лв. са здравните настоящи коронавирус разноски за първите 7 месеца. Управителят на НЗОК доктор Петко Салчев разяснява, че чака следващата година Касата да разходва 20 млн. лв. повече всеки месец поради пандемията.

Може да има потребност от повече пари за здраве поради ковид, предизвести сегашният длъжностен здравен министър доктор Стойчо Кацаров. Причината – правени са планове чак декември да има заболеваемост от над 600 души на 100 000 население, а към този момент през август има заболеваемост от съвсем 200 на 100 000 население. Затова Кацаров предлага пакет, с който да се разреши домашно лекуване на КОВИД (заплащане от НЗОК на съответните медикаменти съгласно състоянието), защото амбулаторното лекуване е по-евтино от хоспитализацията – надлежно общите разноски ще бъдат понижени.

За какво ще бъдат харчени малко над 120 млн. лв. по бюджета на НЗОК, поискани на обособен ред? Според шефа на НЗОК Петко Салчев занапред ще се вършат планове, само че главното е за битка с ковид и надлежно да се плануват пари за извънболничната помощ – за прегледи, правене на проби за КОВИД и така нататък

По отношение на имунизациите против ковид, доктор Кацаров само сподели, че се надява да използваме по-голяма част от тези, с които разполагаме.
 Татяна Дончева се възмути от отношението на партията на Слави към държавния бюджет Татяна Дончева се възмути от отношението на партията на Слави към държавния бюджет
Няма ли болшинството, наричащо себе си съпротива, време за актуализацията на бюджета? Разочарованието си изрази зам.-председателят на па...

Най-сериозни несъгласия има за методиката за бонуса от 1000 лева при работа на първа линия с коронавирус заболели. Стигна се до единодушие по въпроса да се приказва още веднъж още преди края на седмицата.

Предистория на огромната рамка

В края на предходната седмица, по време на чуването си в бюджетна комисия,, служебният финансов министър Асен Василев посочи, че в настоящия тип на бюджета са заложени 1,196 милиарда лв. за КОВИД ограничения, за обществени ограничения и за избори. Мерките за опазване на здравето пък са в така наречен буфер, който е наредба в закона, даваща опция на Министерски съвет да иззема и пренасочва пари целево за здраве. Към момента са изхарчени 2,390 милиарда за тези действия, т.е. към този момент са изхарчени 1,94 милиарда над това, което е заложено в бюджета.

Задаващата се нова вълна на епидемията обаче постанова застраховане на здравните и обществените ограничения, ограниченията за бизнеса, както и да се плануват средства за отбрана на държавната ни граница с оглед мигрантския напън поради обстановката в Афганистан.

Актуализацията не е цялостна, посочи още финансовият министър и разясни: Допълнителни 575 млн. лева са за обществени разноски. Това включва 353 млн. за актуализация на пенсиите или продължение на мярката с 50-те лв., 76 млн. за отопление, 72 млн. надбавка по закона за персоналната помощ, 35 млн. надбавка за пенсионери под линията на бедността и 30 млн. за поддръжка на родителите на деца до 14 години в епидемиологичната конюнктура.
 Асен Василев разгласи какъв брой над заложените в бюджета средства към този момент са изхарчени Асен Василев разгласи какъв брой над заложените в бюджета средства към този момент са изхарчени
Актуализация на бюджета се постанова, съобщи финансовият министър Асен Василев на взаимното съвещание не трите отраслови парламентарни коми...

Има планувани и 133 млн. лева, които са разчетени и за избори 2 в 1, в случай че бъдат обособени – сумата ще би трябвало да стане 183 млн.

Към Министерство на регионалното развитие са заложени 100 млн. лева, които са нужни за зимната конюнктура, защото всички средства в АПИ са изчерпани.

Има 90 млн. лева, които са главно за възобновяване на запаса на Министерство на вътрешните работи и на Министерството на правораздаването, които са взети с буфера. Има и едни 16 млн., които са планувани за изгубени каузи за КЕВР.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР