Когато е горещо или се притесним, ние се потим. Кожата

...
Когато е горещо или се притесним, ние се потим. Кожата
Коментари Харесай

В сауна или спортувайки отделяме повече електролити?

Когато е горещо или се притесним, ние се потим. Кожата е климатикът на нашето тяло. Потта е съвсем напълно формирана от вода, само че съдържа и електролити – минерали като хлорид, натрий, калий. Когато се потим, би трябвало да компенсираме организма си с банкет на повече вода, споделят специалистите. Колко тъкмо сол губим посредством потта?

Спортният академик Пабло Нолте изследва какъв брой сол изхвърля човешкият организъм с потта, която създава. Сара и Максим са решили да вземат участие в опит. След интензивна подготовка, облеклата на Сара се взимат и пречистват в дестилирана вода, с цел да се пресметна точното количество сол, с което се е разделила, потейки се. Същото прави и Максим. За едно и също време, кантарът демонстрира, че тя е олекнала с 0.8 кг, а той – с над един кг, предава .

Друг опит ще изследва дали потенето в сауна е друго от това при кардио подготовка. За същото време сауната е лишила от тежестта им по съвсем два кг – 1.350 при дамата и 1.950 за мъжа.

Резултатите: По време на подготовка Максим е изгубил 1.4 гр. сол, а в сауната – 1.8 гр. Сара пък се е разделила с 1 грам сол в сауната и 1.1 гр. по време на интензивна кардио подготовка. Експериментът демонстрира, че в сауната човек се поти повече, само че потта е по-малко солена от тази при спорт.

Грешно е схващането, че неатлетичните хора се потят повече.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР