Когато ДПС обяви курс към модернизация и процесът е направляван

...
Когато ДПС обяви курс към модернизация и процесът е направляван
Коментари Харесай

Когато Пеевски и Доган излязат на светло...

Когато Движение за права и свободи разгласи курс към рационализация и процесът е направляван от почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган и председателя на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски, каква модерност да се чака? Дистопична. Политическите им биографии на свързани с групировката " Мултигруп ", на замогване посредством странни и неразбираеми схеми и връзки с някогашната Държавна сигурност, за Пеевски - и със санкции по закона " Магнитски ", не дават други учредения.

Ахмед Доган излезе с решението да поеме оперативното управление на партията след оставката на Мустафа Карадайъ. Неговото изпъждане не изненада никого, изключително след оня приветствен адрес от Доган с многозначителното " да намериш мярата "  три седмици откакто Карадайъ посрещна в Кърджали основния съперник на Реджеп Тайип Ердоган в президентските избори в Турция - Кемал Кълъчдароглу.

Новият водач или пък водачи на ДПС - ръководител и заместител, ще станат известни на националната конференция през февруари. Дотогава ръководител, представител и гуру на ПГ на Движение за права и свободи е Пеевски, откакто и Йордан Цонев, деен допреди няколко месеца, напълно замлъкна.
Геополитическо напрежение
За българското общество Движение за права и свободи е затворена партия с преобладаващо етнически състав от властнически вид - приказват няколко строго избрани лица, медийните участия са лимитирани до съответни издания и публицисти, дейностите са субординирани, а мненията за Движение за права и свободи и управлението ѝ са в двете крайности. Доган е " влъхва ", " ерудит "  и " проклинание за България ", Пеевски - олигарх, " унищожител на бизнеси "  и " незаобиколим фактор в Движение за права и свободи и страната като цяло ", Движение за права и свободи - поръчител за етническия мир. Поляризациите постоянно са били потребни за митологемите, с които обраснаха обществените им облици, представяйки ги като всесилни кукловоди. 

За трусовете в управлението на Движение за права и свободи връзките с Турция нееднократно са играли значима роля. Лютви Местан, Касим Дал, в този момент и Карадайъ, сближили се с Анкара, към този момент са отвън партията. Местан, който поддържа през 2015-а година Турция и НАТО след сваления от турските Военновъздушни сили съветски бомбардировач, беше отхвърлен от лидерския пост (някои медии и тогава го показаха като рестарт за Движение за права и свободи, и тогава името на Филиз Хюсменова се завъртя като един от разновидностите за водач, както и сега). Почетният ръководител упрекна тогавашния ръководител на Движение за права и свободи в борба с Русия.

Турски медии даже излязоха със заглавия, че Местан поддържа НАТО, а Доган - Русия. Самият Местан се укри в резиденцията на турския дипломат, откакто защитата му от НСО бе свалена, понеже отхвърлил ултиматума на Пеевски да подаде оставка. Карадайъ също се оказа в Турция, когато бе оповестена оставката му на седми ноември - и даже разгласява фотография във Facebook пред монумент на бащата на турската република Ататюрк, който постоянно е казвал, че Турция и България би трябвало да бъдат другари.

През последните няколко години Карадайъ имаше няколко срещи с турския президент Ердоган, като тази година даже участва на церемонията по встъпването му в служба през юни в Анкара, където беше и българският президент Румен Радев. На тържеството Карадайъ е имал специфична среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев - страната, от която България получава синьо гориво по силата на дълготраен контракт. След закрита среща с Ердоган през август м.г. водачът на Движение за права и свободи съобщи, че решенията за газа (за България - б.а.) минават през Турция. Четири месеца по-късно служебният кабинет на президента задължи България с 13-годишен контракт с турската компания " Боташ "  за транспорт на турски газ, избран от " Политико "  като опция за Русия да си върне " задушаващата хватка върху газовите доставки за Европа ".
Русия и евроатлантическият избор
В началото на октомври обаче не Карадайъ, а Делян Пеевски осъди терористичната офанзива на палестинската формация Хамас срещу Израел - позиция, друга от тази на Анкара. Пресцентърът на Движение за права и свободи популяризира тогава становището му, в което се показва дълбока съпричастност към израелския народ и се акцентира какъв брой " значим и безвъзвратен е цивилизационният ни избор и последователността ни в следването на евроатлантическите полезности ". 

В изявление за " Дойче веле " при започване на 2022-а година доцент Михаил Иванов, консултант по етническите въпроси на президента Желю Желев (1990-1997), показва, че огромната мощ на върхушката на Движение за права и свободи е във връзката ѝ с Русия. Има ли разделяне в Движение за права и свободи по оста Анкара-Москва? Пред " Капитал "  посланичката на Турция в България Айлин Секизкьок, в подтекста на предложение за откровена полемика за общото минало на двете страни, пита: " Защо има такава голяма признателност към трета страна като избавител? ", без да посочва Русия.

До огромна степен офанзивата за отпадане на дерогацията за " Лукойл "  съвпадна със стремглавото издигане на Пеевски като единствен представител на Движение за права и свободи в Народното събрание - и апологет на евроатлантизма. Сега от Движение за права и свободи, дружно с ГЕРБ, се пробват да представят ПП-ДБ като " проруски ", откакто самите те са подложени на критика поради същото от години. 

Трудно е за поверие, че евроатлантизмът и поддръжката за Украйна мотивират Пеевски и Движение за права и свободи да се солидаризират с ГЕРБ за отпадане на дерогацията. Но енергийната комисия отхвърли законопроекта на Пеевски и Делян Добрев, а евентуално и в пленарна зала ще се повтори същото. Очаква се премахването на изключението за съветския недопечен нефт да съвпадне с ротацията през март. Дотогава ще се потвърдят - или отхвърлят упоритите клюки, че бургаската рафинерия е в развой на продажба.
Вървят едни процеси…
Факт е, че след локалните избори Движение за права и свободи е втора политическа мощ в България след ГЕРБ по брой общински съветници и даже единствена е нараснала броя им, но гласовете за партията в безусловно изражение понижават. Тя е незаобиколим фактор в българската политика не поради електоралната си тежест, а поради мрежите на въздействие в службите и правосъдната система, както и поради икономическия запас, концентриран у неколцина. Сред досегашния електорат на Движение за права и свободи пробиват и други политически сили, зависимостта от Движение за права и свободи по места отслабва, както и убедеността на българските турци, че единствено Движение за права и свободи може да ги отбрани. Макар и муден, този развой тече и би могъл да бъде интензивен с номинирането на повече претенденти от турския етнос в партийните листи. 

В Кърджали, така наречен цитадела на Движение за права и свободи, Доган смени изкаралия пет мандата кмет Хасан Азис, който беше и заместник-председател на партията, като освен това не му спести общественото оскърбление от " надпреварата " с определения към този момент Ерол Мюмюн. Макар Движение за права и свободи да завоюва кметската позиция от раз в Кърджали и да си обезпечи даже по-голямо безусловно болшинство в общинския съвет от 2019-а година, в редиците има спокоен ропот, а гласовете за съветници са с към 600 по-малко, по-малко са и гласовете за кмет.

" Времената на работа " на мрачно "  и подмолните, безпринципни сделки завършиха ", цитира пресцентърът на Движение за права и свободи Пеевски в закана към държавното управление на ПП-ДБ. Ако това се случи на Движение за права и свободи, би било същинска рационализация.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР